21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialConfuz când te trezeşti într-o cameră străină? Vezi de ce!

Confuz când te trezeşti într-o cameră străină? Vezi de ce!

Dacă te-ai simţit vreodată confuz atunci când te-ai trezit într-o cameră străină, nu da vina pe somnolenţă. Vinovată pestru o astfel de stare este memoria. O cercetare a sugerat că derutarea este cauzată de două memorii care se luptă pentru prioritate, relatează Daily Mail.

Amintirile legate de camera de acasă intră în conflict cu recunoaşterea camerei în care te-ai trezit, iar creierul încearcă să aleagă între cele două timp de câteva secunde, înainte de a face alegerea corectă.

Un proces asemănător are loc atunci când suntem dezorientaţi în momentul în care, de exemplu, coborâm din lift la un alt etaj.

Un grup de cercetători norvegieni au studiat modul în care memoria este organizată în psihicul uman. Pentru a studia un efect similar, ei au antrenat şobolani să recunoască două cutii, identice în exterior şi diferite în interior. Ulterior, şobolanii au fost făcuţi să creadă că au trecut dintr-o cutie în alta schimbând modul de iluminare.

Profesorul May-Britt Moser de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie a declarat: „Acest lucru îi face să se simtă ca după o teleportare”

Înregistrând activitatea cerebrală a şobolanilor, cercetătorii au demonstrat că animalele şi-au activat o memorie spaţială când erau într-o cutie şi o altă memorie spaţială când erau în cealaltă cutie. Însă atunci când au fost „teleportaţi”, creierul lor a oscilat între cele două tipuri de memorii timp de câteva secunde înainte de a face alegerea corectă.

Co-autorul studiului, profesorul Edvard Moser, a spus: „Întotdeauna creierul face alegerea corectă într-un final, deoarece conflictul cerebral este rezolvat”.

Cercetătorii au concluzionat în revista „Nature”: „Când te simţi confuz, se întâmplă asta deoarece există o competiţie în creierul tău între două memorii – sau poate chiar mai mult de două”.

Cele mai citite

Universitatea Craiova – „U” Cluj, în finala barajului pentru Conference League. „Șepcile Roșii” au învins Oțelul

Ultima echipă care va reprezenta România în cupele europene se va decide dintre Universitatea Cluj și Universitatea Craiova, după ce formația antrenată de Ioan...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă