17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialConducerile confederaţiilor sindicale nu intră sub incidenţa Legii ANI

Conducerile confederaţiilor sindicale nu intră sub incidenţa Legii ANI

Preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale nu intră sub incidenţa Legii Agenţiei Naţionale de Integritate, au decis luni, Comisiile senatoriale reunite juridică şi, respectiv, pentru drepturile omului.

Membrii celor două comisii au aprobat, în acest sens, un amendament privind eliminarea alineatului 36 al primului articol, introdus de Camera Deputaţilor. Decizia a fost luată cu opt voturi ‘pentru’ din partea reprezentanţilor tuturor formaţiunilor politice, cinci ‘împotrivă’ şi o ‘abţinere’, anunţă Agerpres.

Pe de altă parte, ei au introdus, printr-un alt amendament, votat în unanimitate, privind categoriile de candidaţi care au obligaţia declarării averii, persoanele care candidează pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, categorie exclusă iniţial din cauză că nu era aleasă uninominal, ci din rândul celorlalţi consilieri judeţeni. Totodată, ei au introdus la acest capitol şi pe cei care sunt nominalizaţi la funcţia de reprezentant al României în Comisia Europeană.

Senatorii au mai votat, cu o singură abţinere şi restul ‘pentru’, un amendament care prevede ca termenele în care să fie depuse declaraţiile de avere şi interese în termen de 30 de zile de la alegerea respectiv numirea în funcţie şi eliberarea din aceasta şi nu în 15 zile, cât prevede varianta Guvernului.

Senatorii PDL Iulian Urban şi Mircea Andrei au propus ca şi jurnaliştii să depună declaraţii de avere şi interese, chiar dacă acestea nu intrau în sfera de control a Agenţiei, însă amendamentul a fost respins, întrunind nouă voturi ‘împotrivă’ şi cinci ‘pentru’.

Senatorii au parcurs primul Titlu al legii, în care sunt definite categoriile de persoane supuse controlului Agenţiei Naţionale de Integritate şi termenele de depunere a declaraţiilor de avere şi interese şi au trecut şi la Titlul II, ale cărui articole vorbesc despre activitatea Agenţiei.

Ei au adoptat, la solicitarea Ministerului Justiţiei, un amendament care corectează sintagma ‘verifică averile’ cu ‘analizează modificările patrimoniale intervenite pe durata mandatului’.

Membrii celor două comisii au decis în unanimitate ca preşedinţii acestora să solicite Biroului Permanent prelungirea cu o zi a termenului pentru depunerea Raportului, adică marţi, iar plenul să ia în dezbatere proiectul legislativ miercuri.

Un argument important în luarea acestei decizii a fost invocat de senatorul liberal Puiu Haşotti care a amintit că, în cursul după-amiezii de luni, senatorii nu pot lipsi de la plen pentru că este programat votul final pe Legea unitară a pensiilor.

Cele mai citite

Statele Unite transmit condoleanţe oficiale pentru moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi

Statele Unite au prezentat luni "condoleanţe oficiale" în urma decesului președintelui iranian Ebrahim Raisi și a altor oficiali iranieni într-un accident de elicopter care...

Nicuşor Dan promite înlocuirea a 280 de km de reţea de termoficare, reabilitarea a 5 poduri şi pasaje şi achiziţionarea de noi tramvaie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a prezentat luni priorităţile pentru un al doilea mandat, printre care se numără înlocuirea a 280 de kilometri de reţea...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...
Ultima oră
Pe aceeași temă