14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialConcubinaj sau mariaj?

Concubinaj sau mariaj?

„Nu sunt făcută să îndur acest «la bine şi la rău», spune ferm Anita, o tânără de 24 de ani. Dovada o face şi faptul că a renunţat la o relaţie de 7 ani, pentru că toată lumea se aştepta să se căsătorească. „M-am gândit destul la măritiş şi nu mă văd acolo. Nici acum, nici peste 10 ani, având în vedere că am purtat nişte discuţii cu mine şi ştiu ce vreau să fac în viitor”, mai spune tânăra fotojurnalistă. Psihologii sunt de părere că oficializarea relaţiei nu este necesară pentru partenerii care se iubesc şi care au o relaţie stabilă.

„Nu văd cu ce mă ajută să mă leg de o persoană”

Dorinţa de a-şi consolida cariera şi situaţia financiară îi face pe mulţi tineri să amâne sau să nu mai ia în calcul deloc căsătoria. „Înainte, statul le dădea ti-nerilor casă, loc de muncă, astfel încât totul era mai simplu şi uniformizat. Acum, priorităţile s-au schimbat. Concubinajul este o formă mult mai comodă de a sta împreună”, explică psihoterapeutul Alina Zevedei. Pe de altă parte, cei care spun că nu vor să se căsătorească pentru că nu au suficienţi bani s-ar putea teme de responsabilitatea pe care ar trebui să şi-o asume dacă ar oficializa relaţia. „Teama de eşec este un motiv pentru care unii tineri nu se căsătoresc, dar el nu este întotdeauna recunoscut, pentru că e mai uşor să te ascunzi în spatele unei aparenţe de tânăr axat pe carieră”, adaugă psihoterapeutul.
Teama de eşec este unul dintre motivele pentru care nici Anita nu vrea să se căsătorească. „Nu vreau să mă mărit. Cred că nu există decât foarte puţine relaţii care rezistă în timp”, spune ea. La asta se adaugă şi teama de ceea ce presupune un divorţ: „Ştiu că diferenţa dintre concubinaj şi măritiş constă într-un act. Dar în momentul în care lucrurile nu mai merg şi e vizibil, poţi să pui punct fără a trece prin partaj, avocaţi şi discuţii interminabile”, mai spune Anita.

Căsătorie de dragul copilului

Imaturitatea este un alt motiv pentru care tinerii nu se căsătoresc. „În categoria asta intră mai ales bărbaţii. Unii pentru că încă mai sunt copiii mamei, alţii pentru că nu mai au prerogative. Astăzi femeia este independentă, iar unii bărbaţi încă vor să deţină puterea cu ajutorul banilor, să poată întreţine o familie. E o chestiune de orgoliu al puterii”, spune psihologul Bogdan Lucaciu.
Multe cupluri hotărăsc să-şi oficializeze relaţia abia după ce află că urmează să devină părinţi.
„În situaţia aceasta, mulţi spun: «Hai s-o facem şi pe asta!». Sunt însă şi cupluri care-şi cresc copilul foarte bine şi fără să se căsătorească”, spune Bogdan Lucaciu.

Păreri contradictorii în cuplu

Cuplurile în care aşteptările privind oficializarea relaţiei sunt diferite ar trebui să vorbească deschis despre acest subiect. „Cel care insistă să se căsătorească poate avea doar o fantezie copilărească potrivit căreia, odată căsătorit, relaţia nu se mai poate deteriora, ceea ce este fals. Schimbările apar pentru că avem un model de căsătorie şi ne comparăm cu părinţii de acelaşi sex. Inconştient, recreăm mediul din familia în care am crescut. Dacă am crescut într-o familie cu tensiuni, riscul de a recrea inconştient atmosfera de
atunci este foarte mare”, spune Alina Zevedei. Pentru cei care preferă să se căsătorească, oficializarea relaţiei reprezintă o sursă de linişte. Cei care decid să se căsătorească e bine să conştientizeze însă că există posibilitatea de a divorţa dacă ajung să nu se mai înţeleagă cu partenerii şi să nu se simtă presaţi să rămână în familie cu orice sacrificiu. „O relaţie trebuie trăită şi negociată în fie-care zi”, adaugă Zevedei.

Nu vă aliaţi cu părinţii împotriva partenerului!

Tinerii care nu vor să se căsătorească, dar care nu mai scapă de presiunile părinţilor trebuie să le explice acestora că decizia le aparţine. Dacă unul dintre parteneri îşi doreşte să se căsătorească, iar celălalt nu, nu trebuie să facă front comun cu potenţialii socri sau cu părinţii. „Decizia trebuie să fie asumată de ambii parteneri. Cuplul nu trebuie să fie transparent pentru părinţi, pentru că aceştia sunt părtinitori cu copilul lor. Unii părinţi sunt mai toleranţi şi doar le amintesc tinerilor de căsătorie, dar alţii sunt foarte nervoşi şi vor să conducă”, spune psihologul Bogdan Lucaciu.

Cele mai citite

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă