4.2 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSpecialComuna Peștera va avea propria centrală eoliană

Comuna Peștera va avea propria centrală eoliană

 

Comuna Peștera din județul Constanța va avea propria centrală eoliană. În zonă, mai mulți investitori au construit turbine, în prezent fiind amplasate circa 30. Primarul din localitate, Valentin Vrabie, independent, a declarat că va construi una pentru comună. Este vorba despre o turbină cu o capacitate instalată de 1,5 megawați, suficienți, spune el, pentru ca primăria să devină independentă din punct de vedere energetic.

“Puterea este de ajuns pentru a acoperi toată energia necesară pentru iluminatul public, curentul pentru apă, pentru dispensar, școli, pentru tot ce înseamnă instituție publică. În plus, trecem toate centralele pe curent electric, nu le mai ținem pe gaz sau combustibil solid. Comunitatea va avea un beneficiu: nu vom mai cheltui miliarde de lei anual, iar banii economisiți îi vom folosi pentru altceva“, a spus Valentin Vrabie.

Proiectul este într-un stadiu relativ avansat. „Suntem la faza autorizației de construire. Avizul de racordare a fost obținut. Sperăm să ne apucăm de lucru cât mai curând“, a precizat primarul. Lucrările vor dura circa o lună. Pentru parcul de 30 de eoliene amplasat deja s-a lucrat 11 luni, spune primarul, deci estimarea de o lună este una realistă.

Inițiative similare în Galați

Primarul recunoaște că nu este o idee inedită. De fapt, cinci edili din Galați încearcă de anul trecut să construiască, din bani europeni, o astfel de turbină. Este vorba despre comunele Băleni, Umbrăreşti, Cuca, Schela și Drăgăneşti. „S-a ivit această posibilitate. O firmă de consultanţă din Bucureşti ne-a informat că putem deschide o linie de finanţare europeană pentru a ne crea aceste centrale eoliene. Dacă reuşim, practic am obţine energia care ne trebuie pentru consum propriu, de la asigurarea alimentării sediului primăriei până la furnizarea necesarului pentru şcoli şi iluminat public.

Restul ar merge în sistemul public. Acum suntem în faza de obţinere a avizelor, care nu sunt deloc puţine. Am trecut acest proiect prin Consiliul Local. Nu ştiu exact cât va costa eoliana, cu infrastructura aferentă. Totuşi, şi un milion de euro dacă ar costa, eu spun că merită să dai 20.000 de euro cu titlu de cofinanţare şi apoi, un deceniu sau două, să nu mai plăteşti curentul electric. Ar fi o mare economie la buget!“, a declarat primarul din Schela, Maricel Petrea, pentru Viața liberă. În Constanța a durat mai mult pentru că nu s-a putut obține acord de racordare la rețea, care era ocupată de către investitorii privați.

Primarul din Peștera a precizat că a avut o discuție și cu primarul din Constanța despre acest proiect, care ar putea fi implementat și în municipiu. 

Economie de zeci de mii de euro anual

Investiția totală este de două milioane de euro, din care comuna Peștera cofinanțează cu 2%. Cu toate cheltuielile adiacente, vorbim despre o investiție de circa 20.000 de euro din partea administrației locale. Anual însă, primărie plătește circa 50.000 de euro numai pentru iluminatul public, ceea ce înseamnă că investiție va fi recuperată în numai câteva luni.

Cele mai citite

Naționala României, umilită de echipa Danemarcei cu 39-23, e în grupele principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin

Naţionala României a fost umilită de echipa Danemarcei cu scorul de 39-23 (21-10), marţi seara, la Herning (Danemarca), în ultimul său meci din Grupa...

Gogoașa reconstrucției Ucrainei

Dialogurile din cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu, premierul României, cu cei trei miniștri ai executivului american, au avut o constantă: economia României este în...

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...
Ultima oră
Pe aceeași temă