28.5 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăPoliticăMarcel Ciolacu, despre raporturile comerciale cu Turcia: „Este cel mai important partener...

Marcel Ciolacu, despre raporturile comerciale cu Turcia: „Este cel mai important partener economic al României non-UE”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că cel mai important partener economic al României non-UE este Turcia, ajungându-se la raporturi comerciale între cele două ţări de aproape 10 miliarde de dolari, anunță Agerpres.

Întrebat la România Tv ce a oferit ţara noastră la schimb Turciei pentru eliminarea obligativităţii prezentării paşapoartelor de către românii care merg în Turcia, Marcel Ciolacu a răspuns: „Absolut nimic. Cel mai important partener economic al României non-UE, ajungând la raporturi comerciale între state de aproape 10 miliarde de dolari, şi mai mult ca sigur că ajungem la 15 miliarde, este Turcia (…) E un respect faţă de un stat vecin şi un stat prieten. Când a fost cutremur în Turcia, primul stat care a fost să ajute şi să intervină astfel încât să salveze cât mai multe vieţi a fost România. Am trimis primii echipele în Turcia. Sunt lucruri care nu se uită”.

De asemenea, şeful Guvernului a mai fost întrebat dacă nu există un interes al Turciei ca România să cumpere armament din această ţară.

„Tot armamentul din România se face concurenţial. Doresc să schimb paradigma, ca indiferent de contractele pe care le facem, componente importante să înceapă să se facă în industria de apărare. (…) Toată lumea are un interes, dar este normal să aibă unul. Domnul preşedinte Erdogan nu m-a întrebat pe mine de companiile de armament. În schimb, am spus foarte clar dacă Turcia va câştiga vreo licitaţie în mediul concurenţial la Ministerul Apărării, să ştiţi că cerinţele mele sunt să se producă în România. România are capacităţi necesare, are energie”, a mai menţionat premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Guvernului român, însoţit de o delegaţie de miniştri, s-a aflat marţi, la Ankara, într-o vizită oficială, la invitaţia preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Caniculă, în toată țara. HARTA

Meteorologii anunţă caniculă în întreaga ţară, pe parcursul zilei de astăzi, în Capitală şi 16 judeţe fiind cod portocaliu. Maximele se vor situa între...

Alegerile anticipate din Franța i-au oferit Londrei titlul de cea mai mare piață de capital, după valoare

Scena politică din Franța, unde vor avea loc alegeri anticipate la finalul lunii iunie, a ajutat Bursa de Valori din Londra să detroneze Parisul...

Ucraina, la EURO 2024, cu România, precum PNL în coaliția cu PSD: inexistentă pe teren

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, lucrează din greu să-și contureze o imagine de președinte-jucător, constatând un oaresce dor...
Ultima oră
Pe aceeași temă