27.6 C
București
miercuri, 19 iunie 2024
AcasăEconomieEconomie internăConferința FOCUS București, eveniment marca CCIB, la a șasea ediție

Conferința FOCUS București, eveniment marca CCIB, la a șasea ediție

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat, în Aula Carol I din sediul său istoric, cea de a șasea ediţie a conferinţei „FOCUS BUCUREŞTI”, desfășurată anul acesta sub sloganul „Conectând tehnologia cu sustenabilitatea pentru un București mai bun”. Evenimentul a reunit specialiști de top din diverse domenii, oficiali din administrația centrală și locală, numeroși reprezentanți ai comunității de afaceri a Capitalei, cu scopul de a pune pe agenda publică proiecte, idei și soluții menite să contribuie la punerea în valoare a punctelor forte ale Capitalei.

O problemă sensibilă, atât pentru antreprenorii autohtoni, cât si pentru cei străini care iau în calcul să dezvolte proiecte în România este cea a infrastructurii. În acest context aș vrea să punctez că mă bucură demersurile recente ale Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile de reluare a lucrărilor de amenajare a râurilor Argeș și Dâmbovița pentru a le face navigabile.

Datorită acestui proiect, Bucureștiul ar intra în rândul obiectivelor turistice pentru europenii îndrăgostiți de navigație, alături de alte 4 capitale – Bratislava, Belgrad, Viena și Budapesta

, a declarat Iuliu Stocklosa, președintele CCIB.

Importanța Capitalei din punct de vedere turistic a fost subliniată și de George Sorin Nicolescu, reprezentant al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), vicepreședinte CCIB.

Bucureștiul a intrat în topul primelor 10 orașe europene. Capitala atrage foarte mulți turiști străini, atât pe segmentul de evenimente de business, cât și pe zona de evenimente culturale.

În plus, este un interes crescut de a include Bucureștiul în programul croazierelor pe Dunăre. Pentru a beneficia din plin de aceste oportunități, Capitala trebuie să-și rezolve problemele de infrastructură hotelieră și de mobilitate”

, a precizat oficialul ANAT.

La rândul său, Ștefan Ioniță, director executiv CNAIR – CESTRIN, a subliniat importanța eficientizării gestionării traficului și a planificării urbane durabile, prin elaborarea de planuri de mobilitate. O intervenție foarte bine primită de public a avut Victor Banța, secretar general adjunct în cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care a vorbit despre simplificarea și actualizarea cadrului legislativ în domeniul investițiilor în tranziția spre clădiri verzi, precum și despre asigurarea cadrului strategic procedural care să sprijine reziliența seismică a fondului construit. În context, a punctat, la rândul său importanța planificării urbane, în lipsa căreia vom asista la o dezvoltare haotică, nesusținută de infrastructura de transport, educațională și de sănătate.

Reprezentanții administrației publice – Elena Petrescu, viceprimar, Primăria Sectorului 3, Paul Moldovan, administrator public, Primăria Sectorului 6, și Claudiu Ceti, consilier al primarului sectorului 5, și-au axat intervențiile pe proiectele dedicate: eficientizării energetice, consolidării și reabilitării clădirilor publice (îndeosebi unități de învățământ) și digitalizării. În plus, au fost punctate oportunitățile, inclusiv pe segmentul de afaceri, oferite de Hala Laminor, proiect al Primăriei Sectorului 3.

Soluții pentru a trăi într-un oraș smart au venit, chiar în cadrul evenimentului, de la Corneliu Samoilă, director în cadrul TIAB SA, vicepreședinte al CCIB, și de la Costin Băcilă, Business Development Manager la Maguay, firmă membră CCIB, care au prezentat proiecte și aplicații pentru infrastructură (transport, energie), gestionarea traficului, iluminat stradal, și respectiv, managementul deșeurilor, managementul flotelor și optimizarea de rute. Totodată, Costin Băcilă a punctat colaborarea deosebită cu CESTRIN, un model de parteneriat public-privat demn de a fi urmat.

Un alt subiect intens abordat a fost cel al digitalizării. Conform lui Iulian Manea, reprezentantul Autorității pentru Digitalizarea României: „Țara noastră face progrese remarcabile atât în ceea ce privește operaționalizarea cloud-ului guvernamental (proiect de peste 500 de milioane de euro), cât și în relația directă cu cetățenii”. În context, reprezentantul ADR a vorbit despre aplicațiile Ghișeul.ro și RoeID – poarta de acces a cetățenilor către identitatea electronică. Cu acest prilej, Richard Simion, account manager, SIMAVI, a prezentat o serie de soluții validate de piață pe segmentul de e-learning, managementul documentelor, securitate cibernetică, precum și proiectul funcționarului public virtual Antonia, implementat cu succes la Cluj. Soluții foarte interesante au venit și de la reprezentanții INTEGRISOFT, care au vorbit despre sistemele informatice integrate pentru administrația publică locală și centrală, disponibile inclusiv pe mobil.

Conferința, cu un pronunțat caracter interactiv, a constituit un excelent prilej pentru participanți – autorități, lideri, experți și profesioniști din diverse domenii –pentru a discuta și a dezvolta strategii inovatoare care să transforme Bucureștiul într-un oraș inteligent, durabil și adaptat la nevoile viitorului.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 846: Rutte promite că Olanda va continua să sprijine Kievul

Premierul olandez în exerciţiu, Mark Rutte, a asigurat că viitorul guvern, în care un rol esenţial îl va juca extrema dreaptă, dar în care...

Schimbare importantă de la 1 ianuarie 2025! Ministerul Finanțelor anunță introducerea obligatorie

Ministerul Finanțelor continuă măsurile împotriva evaziunii fiscale și introduce obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronică pentru relația între companii și consumatorii finali...

Radu Mihaiu recunoaște că a pierdut “alegerile pe muchie de cuțit” în Sectorul 2

Primarul în funcție al Sectorului 2, Radu Mihaiu, recunoaște că a pierdut "alegerile pe muchie de cuțit" în acest sector. Mihaiu transmite pe internet un...
Ultima oră
Pe aceeași temă