13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialComitetul Director al Uniunii recunoaste ca au fost si scriitori turnatori

Comitetul Director al Uniunii recunoaste ca au fost si scriitori turnatori

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania, intrunit pe 13 septembrie, a dat ieri publicitatii un “protest” privind rezultatele sesiunii de finantare a proiectelor de reviste si publicatii, precum si un “comunicat” privind desecretizarea dosarelor si a colaborarii cu fosta Securitate. Privind selectia realizata de Fondul Cultural National, Comitetul Director al USR a constatat “neclaritatea criteriilor si neconcordanta dintre criterii si notarea publi-catiilor, ceea ce a dus la un clasament straniu”, se arata in comunicatul trimis de USR.
Uniunea atrage atentia asupra faptului ca sumele destinate revistelor si publicatiilor literare sunt “mai mici decat oricand”, iar “aceste sume derizorii au fost repartizate intr-o maniera care scapa logicii, astfel incat reviste mai slab notate primesc subventii mai mari decat reviste mult mai bine notate. Juriul de experti nu ofera nici o garantie in privinta competentei in materie de publicatii literare. Rezultatele au fost comunicate nepermis de tarziu fata de termenul anuntat de AFCN, iar finantarea incepe sa curga abia din septembrie, lasand opt luni neacoperite”, se mai scrie in comunicat.
Protestul USR vine la scurt timp dupa un alt protest, emis de Fundatia Culturala Contemporanul, semnat de peste 300 de scriitori, nemultumiti de aceleasi rezultate ale finantarilor. In speta, realizat de echipa care editeaza revista “Contemporanul”, protestul era un semn al nemultumirii pentru ca revista amintita nu a primit subventie. “Protestul USR reia aproape integral astazi, 18 septembrie, apelul lansat de revista "Contemporanul", pe diverse liste electronice”, observa Andreea Grecu, director AFCN. Ea atrage atentia ca AFCN “nu este unicul finantator al proiectelor editoriale si culturale. Mai exista si alte surse de finantare publice locale, private sau fonduri internationale pentru proiecte editoriale si culturale”.
Privind problema desecretizarii dosarelor, Comitetul Director al USR considera ca “breasla literara n-a fost nici mai persecutata, nici mai crutata decat altele de catre fosta Securitate. Spre cinstea scriitorilor, trebuie spus ca ei au dat cel mai mare numar de disidenti si, totodata, ca reuniunile Consiliilor Nationale si ale Conferintelor Nationale din perioada 1968-1989 au reprezentat foru-muri de contestatie politica fara termen de comparatie in Romania postcomunista”, precizeaza USR. In comunicatul remis de USR se spune si ca, intr-adevar, “exista si scriitori care au colaborat cu fosta Securitate. Exista si scriitori care au contribuit la cultul personalitatii si care au ridicat in slavi regimul comunist. Comitetul Director este convins ca aflarea adevarului este absolut necesara”. In acelasi comunicat, Comitetul Director al USR atrage atentia “ca nu colaboratorii sunt principalii vinovati, ci sistemul care a dat nastere represiunii”, observand totodata ca “dosariada in curs seamana tot mai mult cu o manipulare, care risca sa se transforme intr-o vanatoare de vrajitoare si intr-un razboi civil intre generatii”. Pe 30 august, USR a organizat la sediul sau o dezbatere despre Securitate si desecretizarea dosarelor, la care au participat mai multi scriitori. Multe dintre ideile din comunicatul emis de USR au fost puse in discutie la dezbaterea din 30 august.

Cele mai citite

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă