21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialComisia Europeană, împotriva regimului obligativității vizelor pentru cetățenii americani și canadieni

Comisia Europeană, împotriva regimului obligativității vizelor pentru cetățenii americani și canadieni

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a transmis, vineri, că CE se opune instituirii regimului obligativității vizelor pentru cetățenii din SUA, Canada, Australia și Japonia, deși aceste țări continuă să solicite vize cetățenilor mai multor state membre ale UE, printre care și România.

Executivul comunitar își motivează această poziție prin faptul că s-ar fi întregistrat progrese în negocierile cu respectivele state din afara UE pentru a se ajunge la o situație de reciprocitate deplină în ce privește regimul de vize. ”Toate aceste țări și-au arătat angajamentul pozitiv și au confirmat că împărtășesc obiectivul de a ajunge la o reciprocitate completă a regimului de vize”, se arată în textul citat de EFEși preluat de Agerpres.

Malmstrom subliniază că statele membre ale UE și Comisia s-au reunit cu aceste țări terțe pentru a discuta problema vizelor și se declară încrezătoare că această 'nouă abordare' va permite obținerea unei reciprocități efective cu privire la regimul vizelor pentru șederile de scurtă durată.

Totodată, executivul comunitar a finalizat un raport ce reprezintă prima evaluare întocmită de Comisie în chestiunea vizelor, după ce anul trecut în luna decembrie au intrat în vigoare modificările Regulamentului Uniunii Europene privind vizele.

Noile norme au instituit o clauză de reciprocitate ce permite UE să introducă vize pentru statele terțe care încă mențin obligativitatea vizelor pentru cetățenii unor țări membre ale blocului comunitar, cum se întâmplă în cazul românilor care au nevoie de viză pentru SUA și Canada. Obiectivul acestei măsuri a fost de a exercita presiuni asupra acestor state să elimine obligativitatea vizelor pentru toți cetățenii comunitari, indiferent din ce țară provin.

La fel cum a sugerat și Cecilia Malmstrom, în acest raport al Comisiei se menționează că 'nu este momentul oportun' să se pună în aplicare prevederile regulamentului menționat, mai arată Agerpres.

În document se mai arată că executivul comunitar a primit la începutul anului plângeri din partea României, Bulgariei, Poloniei, Ciprului și Croației cu privire la menținerea obligativității vizelor pentru cetățenii lor care călătoresc în state precum SUA, Canada, Japonia sau Australia.

De atunci, continuă raportul, s-au desfășurat reuniuni cu statele afectate care au cerut clarificarea criteriilor pe care le aplică statele terțe în acordarea vizelor. Aceste contacte continuă și se vor întocmi evaluări după fiecare șase luni, se precizează în text.

Cele mai citite

STB, despre un accident produs astăzi, în care a fost implicat un tramvai

Un autoturism a virat, fără să se asigure, pe Șoseaua Ștefan cel Mare/Calea Floreasca din Capitală, sens Banu Manta, în fața unui tramvai din...

Toni Greblă, AEP: Aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, tipărite şi distribuite pentru alegerile din 9 iunie

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunţat marţi că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile din...

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă