21.3 C
București
joi, 26 mai 2022
AcasăSpecialCluj: Autorul jafului de la Banca Transilvania, condamnat la închisoare

Cluj: Autorul jafului de la Banca Transilvania, condamnat la închisoare

Unul dintre tinerii judecaţi pentru jaful de la Banca Transilvania din Cluj, Andrei Hosu, a fost condamnat, marţi, la 17 ani de închisoare cu executare, iar celălalt, Bogdan Baciu, a fost achitat, sentinţa Tribunalului Cluj nefiind definitivă, informează Mediafax.

Judecătorii Tribunalului Cluj au pronunţat, marţi, sentinţa în dosarul în care doi tineri au fost judecaţi pentru atacul asupra unei filiale a Băncii Transilvania, produs în februarie 2009, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Cluj, Petru Urs, unul dintre tineri, Andrei Hosu, a fost condamnat la 17 ani de închisoare cu executare, iar celălalt, Bogdan Baciu, a fost achitat.

De asemenea, Hosu a fost obligat la plata unor despăgubiri de 246.000 de lei către societatea la care era asigurată banca.

Sentinţa poate fi atacată cu apel, în termen de zece zile de la pronunţare.

În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro. Două persoane înarmate, care purtau cagule, au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras niciun foc de armă.

Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale ale Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi, ei fiind trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie.

În mai 2011, ei au fost eliberaţi. Instanţa a decis atunci înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Totodată, cei doi au fost obligaţi să se prezinte în faţa anchetatorilor ori de câte ori erau chemaţi şi să nu ia legătura cu alte persoane implicate în cauză, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Procesul s-a judecat la Tribunalul Cluj, ultimul termen având loc în 27 februarie.

Atunci, casiera care a fost agresată în timpul jafului a cerut achitarea lui Andrei Hosu şi a lui Bogdan Baciu, cei doi tineri judecaţi în acest caz.

Tot la ultimul termen, procurorul a depus o serie de obiecţii cu privire la ultima expertiză care arăta că înălţimea lui Andrei Hosu şi a lui Bogdan Baciu diferă de cea a adevăraţilor autori. Obiecţiile au fost respinse de instanţă.

Mihai Giurgea, unul dintre avocaţii celor doi tineri, ceruse achitarea acestora motivând că raportul ADN din Germania îi exclude pe aceştia ca autori ai jafului, de asemenea măsurătorile de înălţime şi seria de martori care au spus că nu cei doi sunt autorii atacului.

Pe de altă parte, procurorul de şedinţă a cerut condamnarea celor doi tineri la închisoare cu executare.

Cele mai citite

Aproape jumătate dintre români vor cere mărire de salariu

Aproape jumătate dintre angajații români vor cere o mărire de salariu, relevă sondajul global intitulat "Workforce Hopes and Fears". Potrivit acestui studiu, în cazul României,...

Noua conducere a PNL, aleasă la Poiana Brașov

Liberalii se reunesc astăzi, la Poiana Braşov, în Liga Aleşilor Locali, iar mâine în Consiliul Naţional al formaţiunii.Reuniunea Ligii Aleşilor Locali va avea loc...

Un viitor Parc de distracții la Parța, în județul Timiș

În județul Timiș se pune la cale construirea pe o suprafață imensă a unui Parc de distracții, asemănător Futuroscope sau Tivoli, pe 70 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă