32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialClasic vs. modern

Clasic vs. modern

Există o multitudine de stiluri cu ajutorul cărora ne putem amenaja şi personaliza locuinţa. Însă, printre cele mai utilizate sunt două stiluri opuse: clasic şi modern. Care dintre aceste două este mai avantajos şi în ce condiţii este indicat să optaţi pentru unul sau altul, veţi afla în rândurile următoare!

 

Alegerea unui stil de amenajare este strâns legată de o multitudine de factori, cum ar fi: stilul de viaţă şi personalitatea, familia, gusturile personale, bugetul, influenţele şi experienţa acumulată din călătorii etc., însă, cel mai important lucru care trebuie luat în calcul este ca decorul creat să ne reprezinte cel mai bine. Acest lucru atrage după sine starea de confort pe care ar trebui să o avem acasă. Dacă este vorba de o amenajare de interior, stilul ales trebuie să fie în concordanţă cu arhitectura casei.

Înainte de alegerea stilului trebuie luat în calcul şi ce fel de persoană sunteţi: romantică şi visătoare (ceea ce face mai indicat un décor clasic) sau dinamică, ancorată în cotidian şi interesată de aspectul funcţional al lucrurilor (în acest caz, mai potrivit ar fi un ambient modern, elegant şi aerisit).

În majoritatea caselor românilor se regăsesc două stiluri: clasic şi modern. Unele persoane se orientează exclusiv spre stilul clasic, iar altele spre cel modern, dar nu sunt puţini nici cei care doresc un mix între cele două (de regulă finisaje şi mobilier clasice, cu unele elemente moderne).

Avantaje şi dezavantaje

Deşi se practică îmbinarea elementelor clasice cu cele moderne (ceea ce face ca în unele situaţii să fie greu de remarcat în ce stil s-a realizat amenajarea respectivă), fiecare dintre cele două stiluri prezintă caracteristici proprii. Cel clasic îmbină armonios linii rotunjite, piesele de mobilier având fiecare în parte propria personalitate. Ambientele clasice sunt mai încărcate decât cele moderne, folosindu-se mobilier  din lemn masiv, uneori cu aspect vechi. De regulă, acesta este şi mai scump decât cel folosit în amenajările moderne. O altă trăsătură a clasicului este prezenţa tapiţeriilor, perdelelor şi draperiilor savuroase, cu motive încărcate, de regulă florale.

Locuinţele mici prezintă dezavantajul spaţiului redus, ceea ce condiţionează într-o mare măsură alegerea stilului de amenajare. De exemplu într-un dormitor mic de bloc este de evitat amenajarea acestuia în stil clasic, cu amplasarea unui mobilier masiv şi a unui baldachin, deoarece se va crea un spaţiu extrem de aglomerat. Aceste opţiuni sunt recomandate în apartamentele mari, gen penhouse, în case şi vile.

Încăperile amenajate în stil modern sunt mobilate fie în culori închise (negru, maron închis, roşu), fie deschise (alb, crem). La fel de mult se utilizează contrastul alb-negru. De regulă, se folosesc puţine decoraţiuni, dar atunci vor fi de mari dimensiuni. Ambientele moderne au multe aspecte în comun cu minimalismul, prin faptul că mobilierul este mult simplificat, cu dimensiuni reduse, extrem de funcţional, cu linii simple şi drepte, redus de multe ori doar la elementele de bază. În ceea ce priveşte materialele din care se confecţionează piesele de mobilier şi accesoriile, se utilizează îndeosebi PAL-ul, sticla şi plasticul. Dacă în casele clasice metalul apare de obicei sub forma fierului forjat, în cele moderne locul este luat de inox şi aluminiu.

Deşi stilul minimalist cu mobilă şi accesorii atrage din ce în ce mai mult atenţia proprietarilor, un décor în stil clasic oferă un avantaj deloc de ignorat: reprezintă o alegere de bun gust şi nu se demodează în timp. Optarea pentru acest stil este avantajoasă şi din punct de vedere financiar. Datorită faptului că nu reprezintă un curent  trecător, nu va fi necesar să schimbaţi decorul peste 5 ani, iar dacă nu vă plictisiţi, puteţi să îl păstraţi o viaţă întreagă.

În dulcele stil clasic

Posesorii casei din imagini şi-au dat seama că cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă este să contacteze un arhitect bun pentru a le concepe proiectul. Au fructificat bine sfaturile acestuia obţinând o locuinţă solidă, confortabilă, cu două niveluri, parter şi mansardă. Casa are zidărie din cărămidă şi a fost izolată cu polistiren. Amenajarea interioară a reprezentat o etapă la fel de solicitantă, însă au avut sprijinul unui designer în care aveau mare încredere. Aceasta le-a sugerat să meargă pe stilul clasic, fiind totodată în ton cu arhitectura exterioară. Finisajele sunt din lemn masiv, precum şi o mare parte din mobilier. Multe dintre accesorii au aspect antichizat şi completează linia clasică a amenajării. Amenajare: designer Corina Săftescu, www.cass-design.com

Modern şi totodată urban

Locuinţa din imagine seamănă mai puţin cu casele cu care suntem obişnuiţi, însă acest lucru nu o face mai puţin interesantă, dimpotrivă, este un exemplu grăitor de modernism şi inovaţie. Casa este pe structură de cadre cu umplutură de cărămidă. Izolaţia este realizată cu polistiren de 10 cm. Spre deosebire de casele cu acoperiş clasic, aceasta a trebuit izolată suplimentar în zona teraselor pentru a fi prevenite infiltraţiile. Proprietarii şi-au dorit ceva ieşit din comun deoarece erau saturaţi de casele cu acoperiş în pantă, care nu se potriveau personalităţii lor. După o lungă documentare au găsit ce-şi doreau. A fost însă mai greu să găsească un arhitect care să dea o formă dorinţelor lor. Din fericire, au aflat de arhitecta Rodica Bădiliţă din Suceava, care a reuşit să transpună pe hârtie visurile lor.

Accent pe confort şi funcţionalitate

Înainte de a porni procesul de amenajare a unei locuinţe, arhitectul sau designerul porneşte, de la dorinţele şi gusturile beneficiarilor. La fel s-a întâmplat şi în cazul proprietarilor acestui interior, care a fost amenajat de arhitecta Alina Alecu. Tinerii soţi ştiau cum vor să arate noul lor cămin, însă nu aveau cunoştinţele necesare pentru a pune în practică ideile conturate. În linii mari, vizau un interior contemporan, confortabil şi elegant. Arhitecta i-a sprijinit în alegerea finisajelor şi a culorilor şi au frecventat împreună magazinele pentru achiziţionara mobilierului şi accesoriilor. Mai mult de atât, s-au consultat cu Alina şi pentru cele mai mici detalii, cum ar fi alegerea şi amplasarea decoraţiunilor. Rezultatul a fost pe măsură, rezultând un decor modern, şi primitor.

Arh. Alina Alecu, tel.: 0722-518.518

În ton cu decorul casei

La o privire atentă a bucătăriei din imagine, se poate observa că aceasta este amenajată în stil clasic, fiind totodată impunătoare şi trainică. Designerul Corina Săftescu a urmărit ca zona de gătit şi servit masa să fie în ton cu decorul general al casei, realizată în stil clasic. Mobilierul este realizat din lemn masiv şi se asortează foarte bine cu pardoseala, care este tot din lemn. Bucătăria are un uşor aer rustic dat de electrocasnice şi bateria chiuvetei.

Designer Corina Săftescu, tel.: 0721-226.726

O bucătărie în alb şi negru

Dacă vă doriţi o bucătărie modernă, atunci trebuie să ţineţi cont de câteva aspecte esenţiale. În primul rând, renunţaţi la mobilierul impunător din lemn masiv deoarece în acest caz este mai adecvat unul realizat din PAL, mai ales dacă este lucios. De asemenea, puteţi să folosiţi din plin şi corpuri de mobilier din sticlă (masă şi scaune) şi chiar din plastic. În al doilea rând, evitaţi să încărcaţi decorul cu multe accesorii, îndeosebi cu textile.

 

întreabă un specialist

În ce tip de locuinţe se pretează stilul clasic, respectiv cel modern?

Stilul clasic se pretează îndeosebi locuinţelor cu suprafeţe şi înălţimi generoase, presupunând mo­bilier somptuos din lemn masiv, mai încărcat, candelabre, coloane, galerii, drapaje, ţesături pre­ţioase precum mătasea sau cati­feaua. Stilul modern poate fi creat atât în locuinţe spa­ţioase, apartamente, vile, cât şi în spaţii restrânse de bloc.

Ce factori trebuie luaţi în calcul la stabilirea stilului?

Stilul de amenajare la interior trebuie să aibă legătură cu stilul arhitectural al casei, atât din prisma esteticului în general cât şi din prisma elementelor constructive specifice (compartimentări, suprafeţe, înălţimi).

Din punct de vedere financiar, ce tip de amenajare este mai avantajos? Clasic sau modern?

În general, o amenajare în stil cla­sic este mai costisitoare, fiind un stil mai încărcat şi creat cu materiale preţioase. Un mobilier din lemn masiv sculptat este mai scump faţă de unul din PAL sau MDF utilizat într-o amenajare modernă.

Ce greşeli se pot comite atunci când se adoptă un mix între cele două?

A combina modernul cu clasicul într-o amenajare presupune ­multă atenţie la detalii şi în alegerea materialelor pentru a nu depăşi bariera eclecticului şi a ajunge la kitsch. Persoanele care iubesc clasicul, dar care simt nevoia unui cămin practic în care tehnologia şi materialele moderne să le asigure un anumit confort, pot alege o combinaţie între cele două stiluri. Amestecul acestora trebuie să fie însă echilibrat, finisajele utilizate să aibă legătură între ele, locuinţa să fie unitară din punct de vedere coloristic, al formelor şi texturilor.

Cele mai citite

Nicușor Dan afirmă la Bookfest că s-a schimbat mentalitatea privind zona istorică a Capitalei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat, sâmbătă, că se schimbă mentalitatea privind zona istorică a oraşului şi a pledat pentru integrarea acestei...

Sfatul de campanie al lui Bode pentru candidații PNL din Giurgiu

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, i-a îndemnat pe candidaţii partidului la alegerile locale în Giurgiu să vorbească în campania electorală despre proiectele de...

Rusia – Ucraina, ziua 829: Kievul acuză Moscova că a lansat peste 100 de rachete și drone asupra infrastructurii esențiale

Rusia a tras peste 100 de rachete şi drone asupra infrastructurii esenţiale şi centralelor electrice din Ucraina noaptea trecută, a anunţat armata aerului ucraineană.''Inamicul...
Ultima oră
Pe aceeași temă