20.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialClarificări privind slujba de înhumare a lui Nyiro Jozsef

Clarificări privind slujba de înhumare a lui Nyiro Jozsef

MAE i-a transmis primului colaborator al ambasadei Ungariei la Bucureşti, duminică dimineaţă, că orice acţiune de reînhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendată până la decizia tribunalului Harghita, ulterior ambasadorul ungar informând telefonic că nu va avea loc nicio reînhumare, ci doar o slujbă, anunţă Mediafax.

“În cursul dimineţii de duminică, 27 mai 2012, MAE l-a invitat, din nou, pe primul colaborator al ambasadei Ungariei la Bucureşti, căruia i s-a transmis că orice acţiune de reînhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendată până la decizia tribunalului Harghita. MAE şi-a exprimat speranţa că partea ungară nu va continua demersurile, iar nicio oficialitate ungară sau reprezentant al ambasadei nu se va implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislaţiei româneşti şi deciziei autorităţilor române”, se arată într-un comunicat MAE.

MAE precizează că a transmis că nu doreşte ca relaţiile bilaterale să fie afectate şi solicită ca autorităţile ungare sa manifestate spirit constructiv şi înţelegere în direcţia acomodării sensibilităţilor prezentate foarte clar de partea română în repetate rânduri.

“Ulterior discuţiilor, ambasadorul ungar la Bucureşti a informat telefonic MAE că nu va avea loc nicio reînhumare, ci doar o slujbă religioasă în memoria lui Joseph Nyiro”, precizează MAE.

Reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc, duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost anulată, urmând să se desfăşoare doar o slujbă de pomenire a acestuia, au anunţat organizatorii.

Purtătorul de cuvânt al PCM, Molnar Miklos, a declarat, duminică, că reînhumarea lui Nyiro nu va mai avea loc, motivul fiind autorizaţia de reînhumare contestată de Prefectura Harghita.

În Grădina Preoţilor din Odorheiu Secuiesc s-au adunat peste 200 de persoane, care pot cumpăra cărţi cu nuvelele scriitorului Nyiro Jozsef şi pot să scrie câteva rânduri despre ce înseamnă scriitorul pentru ei, într-o carte de oaspeţi.

De la manifestări lipsesc reprezentanţii UDMR, având în vedere că preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, anunţa, vineri, că reprezentanţii UDMR nu vor participa la reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, întrucât este “un eveniment electoral” al lui Szasz Jeno, liderul PCM.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Cele mai citite

Candidatul PSD la Primăria Giurgiu, traseistul Nicolae Barbu, este și un stripper talentat

Fostul primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, între 2012 și 2020, mai vrea un nou mandat din partea PSD, dar ceea ce se știe mai...

Turcia, accesibilă numai cu buletinul, va fi destinația vedetă a verii

Paralela45 se așteaptă la o creștere de 8% a numărului turiștilor săi pe zboruri charter și de 12% pe circuite, în acest an, odată...

“Nu fac alte comentarii până la finalizarea anchetei”, susține fostul general Coldea

Florian Coldea, general în rezervă și fost prim-adjunct al directorului SRI, s-a prezentat în dimineața de luni, 27 mai, la un sediu de poliție...
Ultima oră
Pe aceeași temă