32.3 C
București
sâmbătă, 1 iunie 2024
AcasăSpecialCLARA SCHUMANN, muză pentru Johannes Brahms

CLARA SCHUMANN, muză pentru Johannes Brahms

CLARA SCHUMANN devine subiect de eveniment cu ocazia aniversării a 193 de ani de la naştere. CLARA SCHUMANN a fost soţia lui Robert Schumann. GOOGLE îi dedică un doodle inedit, aminteşte Realitatea.net.

CLARA SCHUMANN se află în faţa clapelor unui pian stilizat, înconjurată de copii, pentru cei care a compus opere de o valoare inestimabilă, chiar dacă mai puţin cunoscute pentru publicul din România. De asemenea, trebuie spus că ea a fost tot timpul un motiv de inspiraţie pentru soţul său, Robert Schumann.

Citeşte şi GOOGLE o omagiază pe CLARA SCHUMANN, pianista germană căsătorită cu Robert Schumann

Clara Josephine Wieck, născută la 13 septembrie 1819, devenită Clara Schumann a fost un muzician şi compozitor celebru şi considerată unul dintre cei mai renumiţi pianişti din perioada romantică.

De asemenea, are meritul că, alături de soţul ei, l-a încurajat pe Johannes Brahms să compună, dar şi că a fost primul pianist care a interpretat în public lucrări ale acestuia.

CLARA SCHUMANN, născută pe 13 septembrie 1819 la Leipzig (Germania), a fost fiica lui Friedrich Wieck, un teolog pasionat de muzică, şi a Mariannei Tromlitz, cântăreaţă şi pianistă. Deşi cuplul a avut cinci copii, CLARA SCHUMANN a fost privilegiată: ea manifesta de mică talent muzical şi a fost şcolită de tatăl ei, care o considera un copil minune al muzicii. CLARA SCHUMANN, pianista şi compozitoarea germană omagiată de GOOGLE printr-un GOOGLE DOODLE special, a murit pe 20 mai 1896, la Frankfurt pe Main. CLARA SCHUMANN a apărut pe bancnota de 100 de mărci germane şi pe timbrul de 80 de pfenigi.

In azil, pe langa sotia sa, Schumann este vizitat frecvent si de discipolul sau Johannes Brahms care incearca sa puna pe hartie putinele idei muzicale pe care maestrul sau le mai avea. Clara Schumann ii sugereaza sotului sau sa se concentreze pe muzica pentru a scapa de boala sa insa acesta ii raspunde- “eu sunt cainele turbat care a distrus muzica , omenirea trebuie sa scape de mine cat mai curand”.

Pe 29 iulie 1856, la varsta de 46 de ani, Robert Schumann se stinge din viata. Dupa moartea lui, Clara Schumann, ajutata de Brahms, isi dedica tot restul vietii pentru promovarea muzicii omului pe care l-a iubit si se asigura ca toate manuscrisele cu muzica lui sa fie depuse intr-o arhiva. De asemenea, colectioneaza toate articolele sale intr-un almanah si, bineinteles, intreprinde turnee in toata Europa in care interpreteaza exclusiv Robert Schumann, făcându-l astfel celebru.

Cele mai citite

Mama lui Michelle Obama, Marian Robinson, a murit la 86 de ani

Marian Robinson, mama fostei Prime Doamne a SUA, Michelle Obama, a murit la 86 de ani, scrie BBC. Într-o declarație, familia ei a precizat că...

Ana-Maria Brânză, mesaj trist, dar realist: Este o reuşită faptul că avem un sportiv calificat, pe floretista Mălina Călugăreanu, la Jocurile Olimpice de la...

Fosta campioană olimpică, mondială şi europeană Ana-Maria Brânză a declarat, sâmbătă, că toată lumea trebuie să accepte că pentru scrima românească este o reuşită...

Zelenski participă în Singapore la conferinţa Shangri-La Dialogue. Ce va discuta cu Lloyd Austin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns sâmbătă în Singapore pentru conferinţa Shangri-La Dialogue, unde se va întâlni cu secretarul american al apărării Lloyd Austin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă