16.1 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialCine preia hăţurile Apple după Steve Jobs?

Cine preia hăţurile Apple după Steve Jobs?

Principala îngrijorare a investitorilor de la Apple şi a comunităţii de afaceri IT din SUA este dacă firma va intra în picaj o dată cu retragerea lui Steve Jobs de la pupitrul de comandă. În urma plecării în concediu de boală a lui Jobs, pe termen nelimitat, presiunile asupra Apple de a prezenta un plan de succesiune s-au intensificat.

Concediu pe termen nelimitat

Şedinţa anuală a boardului de conducere de la Apple, care va avea loc miercuri, în California, se anunţă cu scântei, pentru că va pune pe tapet o dorinţă mai veche acţionarilor şi a investitorilor companiei: cine îi va urma lui Steve Jobs la conducerea Apple? Compania a refuzat până în prezent să formuleze public un plan de succesiune a directoratului, motivând că posibilii „urmaşi” ai lui Jobs ar deveni ţinte pentru ofertele concurenţei. Problema nu mai poate fi însă lăsată la dospit, în condiţiile în care Steve Jobs a anunţat, pe 17 ianuarie, că intră în concediu medical pe termen nelimitat.

Presa americană a speculat că Steve Jobs ar mai avea doar şase săptămâni de trăit, publicaţia tabloidă The National Enquirer prezentând fotografii cu un Jobs al cărui aspect este cadaveric. Ziariştii americani au scris că şeful Apple s-ar trata la aceeaşi clinică la care actorul Patrick Swayze a încercat să-şi vindece cancerul pancreatic. Steve Jobs a suferit de o formă rară de cancer al pancreasului, pe care se părea că a învins-o în 2004, iar în 2009 a recurs la un transplant de ficat. Spre deosebire de aceste antecedente medicale, de data aceasta nici Jobs, nici oficialii Apple nu au specificat despre ce afecţiune este vorba. Semnalul de alarmă a fost dat de faptul că, pentru prima dată, Jobs şi-a luat concediu pe termen nelimitat.

Chiar dacă Steve Jobs a dat asigurări că îşi va continua de acasă munca la Apple, iar surse din companie au declarat presei americane că Jobs munceşte asiduu pentru lansarea unei noi versiuni de iPhone şi a iPad 2, investitorii companiei s-au alarmat. Imediat după anunţul privind concediul medical al lui Jobs, acţiunile Apple au intrat în picaj pe bursă, dar au revenit în prezent peste valoarea iniţială. Bursa nu anticipează însă ce se va întâmpla dacă Jobs se retrage definitiv de la Apple.

Un plan de succesiune pentru Steve Jobs

Cerinţa ca Apple să prezinte un plan de succesiune pentru Steve Jobs a căpătat recent şi sprijinul unui important grup de acţionari la Apple, reprezentat de Institutional Shareholder Services. „Îmi imaginez că e o problemă delicată pentru ei. Dar după atâţia ani în care am avut discuţia aceasta, acum este anul potrivit. Îi dorim lui Steve tot ce e mai bun şi sperăm să trăiască veşnic, dar trebuie să avem un plan. Pentru că suntem investitori pe termen lung, vom fi aici pe termen lung”, a declarat pentru marketwatch.com Jennifer O’Dell, purtătoarea de cuvânt a Laborer’s International Union of North America, care va reprezenta la întâlnirea de miercuri un fond de pensii cu o poziţie importantă în acţionariatul Apple.

Îngrijorarea investitorilor de la Apple este foarte întemeiată, scrie presa americană, pentru că lipsa lui Steve Jobs de la Apple este o reţetă verificată pentru dezastru. Jobs a părăsit în 1985 firma pe care o fondase în 1976, iar Apple a intrat într-o perioadă de cvasianonimat, ajungând să nu mai însemne mai nimic pe piaţa IT. Jobs a revenit în firmă în 1996, iar din 1997 până în prezent conduce Apple. De atunci, compania a ajuns să fie considerată un lider al inovaţiilor pe piaţa IT, Steve Jobs fiind cel care a inventat aproape toate produsele de succes ale Apple.

Interimatul la conducerea Apple este deocamdată asigurat de Tim Cook, Chief Operating Officer, cel care i-a mai ţinut locul lui Steve Jobs şi în 2009, când acesta s-a refăcut după transplantul de ficat. La sfârşitul săptămânii trecute, şeful Apple a luat parte la o cină oficială la Casa Albă, unde preşedintele Barack Obama i-a invitat pe cei mai importanţi lideri din industria IT americană, precum şefii de la Google, Facebook, Twitter sau Oracle. Deşi fotografia oficială de la cină îl prezintă pe Jobs cu spatele la obiectivul foto, ştirea a avut menirea să mai liniştească apele în legătură cu starea de sănătate a şefului Apple.

Cele mai citite

Proiectul care vizează protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani, votat în Senat

O propunere legislativă, iniţiată de liberali, care vizează protejarea şi păstrarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani, ajunge mâine pentru...

Francesco Bagnaia, victorios în Marele Premiu de MotoGP al Cataloniei

Francesco Bagnaia, pilotul italian al echipei Ducati, a câştigat Marele Premiu al Cataloniei la MotoGP, desfășurat duminică pe circuitul Barcelona-Catalunya din Montmelo. Bagnaia și-a adjudecat...

Surpriză pe Wembley! Manchester United a învins-o pe rivala City și a cucerit Cupa Angliei

Manchester United a cucerit Cupa Angliei după ce s-a impus cu scorul de 2-1 în finala disputată în compania marei rivale Manchester City, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă