3.4 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSpecialCine este Lucian Bolcaş, propus de PSD la CCR

Cine este Lucian Bolcaş, propus de PSD la CCR

Lucian Bolcaş, propus de PSD la Curtea Constituţională, are 71 de ani, a fost parlamentar în două legislaturi, lider PRM şi avocat al lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii, relatează Mediafax.

Lucian Bolcaş s-a născut în 15 aprilie 1942, a absolvit Facultatea de Drept şi este avocat în Baroul Bucureşti. Lucian Bolcaş a fost deputat din partea PRM în două legislaturi: 2000-2004 şi 2004-2008.

În prima legislatură, 2000-2004 fostul deputat a fost lider al Grupului parlamentar al PRM, până în aprilie 2001, preşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi, ulterior, membru în Comisia juridică de disciplină şi imunităţi. Acesta a mai deţinut funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituţiei.

În legislatura 2004-2008, Lucian Bolcaş a fost membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi membru al Comisiei permanente a Parlamentului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, dar şi al Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru modificarea şi completarea regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În cadrul partidului, Bolcaş a fost vicepreşedinte al PRM, membru în Consiliul Director şi în Biroul Permanent al acestei formaţiuni politice.

În decembrie 2008, după ce, odată cu introducerea votului uninominal, a ratat intrarea în Parlament, Bolcaş spunea că îşi va exercita, în continuare, profesia de avocat.

„Eu am fost şi voi fi şi în continuare avocat. E o profesie nobilă, pe care vreau să o exercit în continuare. Acesta este principalul meu plan de viitor”, spunea el.

În 10 martie 2010, a fost exclus din PRM, pentru trădarea intereselor partidului şi pentru declaraţiile publice în contradicţie cu deciziile şi punctele de vedere ale formaţiunii. Bolcaş preciza atunci că nu se îndepărtează de viaţa politică şi că va rămâne profund naţionalist. Întrebat dacă va adera la alt partid, Bolcaş a răspuns: „Să mă gândesc. Cine poate să primească un om care afirmă că este profund naţionalist?”.

În septembrie 2010, el a devenit, însă, membru PSD.

Din postura de parlamentar PRM, a comentat decizii ale Curţii Constituţionale. În octombrie 2008, califica drept „corectă şi morală” decizia Curţii referitoare la constituţionalitatea legii privind creşterea salariilor cadrelor didactice.

„Legea nu are niciun fel de element de neconstituţionalitate. Încercarea de a bloca această lege în faţa Curţii Constituţionale a fost total penibilă”, aprecvia el, pe atunci vicepreşedinte PRM.

O altă hotărâre a CC, care declara neconstituţionale prevederile din Regulamentul Camerei referitoare la majoritatea cu care se aprobă urmărirea penală a miniştrilor parlamentari a fost apreciată de Bolcaş ca fiind corectă.

„Decizia este corectă, de la început am afirmat că acest text din Regulamentul Camerei privind numărul de voturi destinat pentru trimiterea în urmărire penală a miniştrilor parlamentari este neconstituţional. El a fost adoptat în condiţiile în care plenul Camerei Deputaţilor se ocupa de problema destituirii din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor din acea vreme, neglijând celelalte aspecte”, afirma Bolcaş.

Din poziţia de avocat al lui Adrian Năstase, Bolcaş a criticat în iunie 2012 decizia instanţei de a-l condamna pe clientul său la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

El a spus că nu a mai văzut o astfel de sentinţă dată deşi de la dosar au lipsit probe.

„Din anii ’50 nu am mai vazut o sentinţă motivată în condiţiile recunoaşterii unei lipse de probe”, afirma Bolcaş, precizând că „există două căi extraordinare de atac: revizuire şi contestaţie în anulare, şi un apel la CEDO”.

„Este un doctorat în obedienţă”, comenta el sentinţa, adăugând că judecătorii au ţinut să se menţină „sub orice formă această condamnare”.

„Adrian Năstase nu are nicio legatură cu acele sume de bani şi nu s-a demonstrat nicio legătură”, susţinea el.

Ca parlamentar, a fost initiator al unor propuneri legislative privind despăgubirea persoanelor fizice care au subscris unităţi de fond la Fondul National de Investiţii, stimularea întreprinzatorilor privaţi pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, dar şi referitoare la declaraţiile de avere şi controlul veridicităţii acestora.

El s-a remarcat însă şi prin replici sau remarci acide în plenul Parlamentului.

În contextul unei discuţii referitoare la reprezentarea femeilor în conducerea diferitelor instituţii, el spunea: „Nu s-a vorbit nicio clipă de paritate, ci de o participare. Adică dacă am 5, 10, 11 nu trebuie să am doi şi jumătate femei sau trei şi jumătate femei. Eu cu o jumătate de femeie nu ştiu ce să fac, vă spun drept şi cinstit, dar o femeie trebuie să existe în cadrul acestor comitete şi prin asta satisfac cerinţa legii care tocmai de aceea este specială, chiar dacă avem o lege generală”.

„Vă cer scuze, dar s-a afirmat o imposibilitate: instituţii în care nu există femei. Orice instituţie este condusă de un director şi orice director are o secretară, de preferinţă blondă. Aşa că nu există instituţii fără femei”, remarca el cu ocazia aceleiaşi dezbateri.

O altă discuţie în plen, vizând pădurile Arhiepiscopiei Sucevei, l-a făcut să afirme: „Iertaţi-mă, dar sunt câteva lucruri neprecise aici. În primul rând, nu înţeleg cum se trece de la cele lumeşti la cele spirituale, când e vorba de 90.000 de hectare de pădure?!”.

Conducând şedinţe ale plenului, avea replici precum: „Iertaţi-mă, domnule deputat, vă cer scuze, nu dialogaţi cu sala. Eventual dialogaţi cu eternitatea”.

„Regret cuvântul domnului deputat Tabără care creează o situaţie metafizică. Dacă nu e responsabilă nici o guvernare de până acum de ce s-a întâmplat cu FNI-ul, cine e responsabil? Sicriul lui Mahomed care pluteşte între cer şi pământ?”, afirma el.

„Vă rog să vă comportaţi ca marele popor chinez: să nu răspundeţi la provocări”, „Începem să intrăm în nişte paradoxuri care aduc aminte de piesa lui Eugen Ionesco, «Scaunele». Mă refer la scaunele goale”, „Vă rog să mă iertaţi, dar la vârsta mea am învăţat că timpul nu este reversibil. Ăsta nu este un principiu de drept, ci de viaţă”, sunt alte replici ale sale în Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte nominalizarea sa pentru Curtea Constituţională, el a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că o asemenea propunere reprezintă, prin ea însăşi, „o încununare a unei cariere de 50 de ani în slujba justiţiei şi a unei pasiuni de o viaţă”.

El a precizat, despre schimbarea raportului de forţe la Curtea Constituţională, că modificarea se face prin valoarea argumentelor, şi nu prin număr şi apartenenţă.

„Voi face ce am făcut şi până acum”, a mai spus Bolcaş despre activitatea sa la Curtea Constituţională, precizând că deviza sa este versul „Cum sunt ce-am fost, voi fi cum sunt”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă