12.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCinci cutremure in cateva ore

Cinci cutremure in cateva ore

Mai multe seisme destul de puternice au zguduit, in ultimele 24 de ore, o mare parte a Asiei, din Uzbekistan pana in Insulele Fiji, fara a produce insa pagube materiale semnificative sau victime, informeaza AFP.
Cel mai violent cutremur, cu o magnitudine evaluata intre 6,7 si 6,9 grade pe scara Richter, a lovit, ieri, nordul Pakistanului si nord-estul Afganistanului. Epicentrul seismului a fost localizat in zona muntoasa Hindu Kush, din nord-estul Afganistanului, iar cutremurul s-a produs, potrivit geologilor pakistanezi, la o adancime de 230 kilometri. Miscarea telurica a fost resimtita pe o arie extinsa, la Kabul, Islamabad si chiar la Lahore, la peste 500 de kilometri de epicentru. Autoritatile locale nu au raportat victime si nici inregistrarea unor pagube materiale importante. Cutremurul este considerat o replica a seismului devastator, de 7,6 grade pe scara Richter, survenit la 8 octombrie in zona Kashmirului, care a ucis peste 75.000 de oameni.
Aproximativ in acelasi timp cu Pakistanul si Afganistanul, Uzbekistanul a fost zdruncinat de un cutremur moderat, de 4,5 grade pe scara Richter. Surse din cadrul centrului seismologic uzbec au precizat ca epicentrul a fost situat la 485 kilometri sud-est de capitala Taskent, tot spre frontiera cu Afganistanul.
Un alt seism, a carui magnitudine a fost evaluata la cel putin 6,3 grade pe scara Richter, a fost inregistrat, ieri, si in Insulele Fiji, din Pacific, la circa 255 de kilometri de Vanua Levu, principalul centru turistic al arhipelagului. In urma cutremurului, produs la o adancime de 29 de kilometri, conform geologilor americani, nu au fost inregistrate victime sau pagube materiale.
Al patrulea cutremur din ultimele 24 de ore, cu o magnitudine de 5,0 grade pe scara Richter, s-a produs in nordul Noii Zeelande. Epicentrul a fost identificat la 140 km nord-est de capitala Wellington. Noua Zeelanda este situata pe falia dintre placile subcontinentale australiana si pacifica, ceea ce face ca pe teritoriul sau sa se inregistreze circa 14 mii de miscari telurice pe an. Iar al cincilea seism de ieri a avut loc in nodul Japoniei. Magnitudinea acestuia a fost de 5,6 grade pe scara Richter. Nu au fost inregistrate victime sau pagube.

Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...
Ultima oră
Pe aceeași temă