22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialCentrul istoric - gropile sunt mai adânci

Centrul istoric – gropile sunt mai adânci

Forfotă mare în centrul istoric, ieri, în ziua în care lucrările la înlocuirea reţelelor edilitare subterane ar fi trebuit terminate, aşa cum a anunţat recent primarul general, Sorin Oprescu. Numai că, surpriză, cu âteva ore înainte de expirarea termenului asumat public de autorităţi, şantierul e tot şantier. Pe strada Stavropoleos, zeci de muncitori lucrau de zor la nivelarea straturilor de pământ şi nisip, peste care aşezau pietrele cubice. Gata e doar jumătate de stradă, dar patronii de restaurante şi-au scos deja mesele şi scaunele afară. La capetele arterei, muncitorii ridică în aer nori de praf, iar zgomotul utilajelor e asurzitor. Se lucrează pe ultima sută de metri la terminarea străzii care, în curând ar trebui să fie gata. Din loc în loc se văd guri de canal acoperite cu câteva scânduri pentru a-i proteja probabil pe trecătorii neatenţi. Cablurile ieşite din betonul turnat pe stradă sunt şi ele obstacole pentru cei care vor să admire biserica şi nu sunt atenţi pe unde calcă. La fel, lucrările sunt în toi pe strada învecinată, Poştei.

Ceva mai încolo, pe Şelari, groapa de acum două săptămâni este acum şi mai adâncă, de parcă muncitorii lucrează în sens invers. Ne lămureşte o doamnă din zonă că muncitorii au fost puşi să scoată pământul cu care tocmai acoperiseră ţevile, întrucât cei veniţi recent în inspecţie au strâmbat din nas. “Oricum, se munceşte. Nu pot spune că stau degeaba. De la 7 dimineaţa şi până la 7 seara, când plec eu de la magazin, ei sunt aici. Am avut probleme că ne afectează activitatea la magazin, lumea când vine pe Lipscani şi vede şanţul ăsta mare se sperie şi pleacă”, ne spune Anda Dumitru, una dintre vânzătoarele de pe Şelari. Şanţul adânc se întinde până la intersecţia cu strada Lipscani, foarte circulată şi înţesată de terase. Pentru a nu pierde nici un petec de pământ, patronii au instalat mese şi scaune până la marginea şanţului, fără a se teme că ar putea păţi ceva clienţii mai puţin atenţi.

Oamenii nu par deranjaţi de praful şi zgomotul de pe şantier, de vreme ce mănâncă şi beau chiar lângă muncitori. Lucrările au devenit ceva foarte obişnuit pentru această zonă, care a intrat în reparaţii în urmă cu aproape cinci ani.

După ce au făcut echilibristică pe podeţele din lemn, au traversat gropile şi au intrat prin praful gros sau noroaie, obişnuiţilor zonei li se pare ceva normal. “Vin aici pentru că îmi plac terasele. Sunt printre cele mai tari din Bucureşti. Cu praful ce să facem? Peste tot în Bucureşti e, aşa că…”, spune Angelica Preda, una dintre clientele zecilor de terase.

Edilii ridică din umeri

Dinspre municipalitate, însă, nimic concret despre ziua în care şantierul va dispărea. Cei doi viceprimari generali spun că nu sunt ţinuţi la curent cu stadiul lucrărilor. Asta, în condiţiile în care la jumătatea acestei luni reprezentanţii municipalităţii au anunţat că vor fi terminate lucrările pe cele patru străzi care încă nu au fost finalizate: Poştei, Smârdan, Sf. Anton şi Stavropoleos. Dar după o scurtă plimbare la faţa locului observi că şi alte străzi sunt în lucru.

Lucrările pe 14 străzi din centrul vechi au început în 2006, după ce primăria a semnat un contract în valoare de 27 de milioane de euro cu firma SEDESA. Până în 2009, când edilii au reziliat contractul cu această societate, au fost finalizate doar patru străzi, apoi au fost angajate alte firme, s-au dat alte termene care nu au fost respectate.

Cele mai citite

Neil Lennon, instalat oficial la Rapid! Mesajul transmis suporterilor de Dan Șucu

La o zi de la victoria cu FCSB, Rapid a oficializat numirea nord-irlandezului Neil Lennon în funcția de antrenor principal. „Suntem încântaţi să anunţăm numirea...

Prins în flagrant în timp ce transporta o cantitate de  100 grame substanțe psihoactive

La data de 19.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea pe...

Gheorghe Dincă, afirmații tulburătoare: “Pe Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu nu le-am omorât, ci le-am vândut!”

Gheorghe Dincă, cunoscut ca „Monstrul din Caracal”, încearcă să obțină rejudecarea dosarului în care a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare....
Ultima oră
Pe aceeași temă