16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCentenarul naşterii cardinalului Alexandru Todea, tema Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu...

Centenarul naşterii cardinalului Alexandru Todea, tema Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma

Centenarul naşterii cardinalului Alexandru Todea, al doilea cardinal pe care l-a avut România, va fi tema principală a lucrărilor ordinare de primăvară ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, ce va avea loc în perioada 5-7 iunie, la Blaj, a anunţat Episcopia greco-catolică de Oradea.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, semnat de notarul Sinodului Episcopilor, pr. William A. Bleiziffer, lucrările sinodului vor fi deschise la Reghin, marţi, 5 iunie, ora 17,00, la fosta locuinţă a cardinalului Alexandru Todea, situată pe strada Apalinei nr. 34, unde se va dezveli o placă comemorativă cu ocazia aniversării centenarului naşterii sale. Cu aceeaşi ocazie vor fi lansate şi două volume omagiale: albumul ‘Cardinalul Todea 100’ şi ‘Alexandru Todea – Omagiu’.

Cardinalul Alexandru Todea va fi apoi omagiat şi la Blaj, miercuri, 6 iunie a.c., cu ocazia manifestărilor programate să aibă loc la Catedrala Arhiepiscopală ‘Sfânta Treime’, începând cu ora 18,00.

Cardinalul Alexandru Todea s-a născut la 5 iunie 1912,la Teleac, fiind al 13-lea din cei 16 copii ai familiei de ţărani Gheorghe şi Maria Todea. A studiat la Reghin, Blaj şi Roma. După suprimarea Bisericii Greco-Catolice în 1948 de către comunişti a continuat să-i păstorească pe credincioşii greco-catolici aflaţi sub persecuţie. La 19 noiembrie 1950 a fost consacrat episcop greco-catolic în clandestinitate.

Pe 31 ianuarie 1951 a fost arestat de comunişti şi ulterior condamnat la muncă silnică pe viaţă pe motiv că a fost greco-catolic. A fost închis aproape 16 ani, fiind eliberat în 1964, odată cu graţierea deţinuţilor politici. Pe timpul regimului Ceauşescu a trimis numeroase memorii şi scrisori dictatorului, cerând repunerea în libertate a Bisericii Greco-Catolice. După căderea regimului comunist şi recunoaşterea oficială a Bisericii Greco-Catolice, a devenit Mitropolitul ei. A fost creat Cardinal al Bisericii Catolice de către Papa Ioan Paul al II-lea la data de 29 iunie 1991. A trecut la viaţa veşnică la 22 mai 2002, la Târgu Mureş şi este înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală ‘Sfânta Treime’ din Blaj.

Sinodul Episcopilor îi reuneşte pe toţi episcopii greco-catolici români din România şi din afara graniţelor ţării. Sinodul Episcopilor se reuneşte de două ori pe an (primăvara şi toamna), în sesiune ordinară. Preşedinţia Sinodului este asumată statutar de Preafericitul Lucian Mureşan, Cardinal al Bisericii Catolice.

Cele mai citite

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...
Ultima oră
Pe aceeași temă