11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialCel mai mare scandal din istoria Chinei comuniste

Cel mai mare scandal din istoria Chinei comuniste

Ciu Yongkang a fost ministru al Securităţii de Stat până în 2007, ministru al Pământului şi rezervelor naturale până în 1999 şi preşedintele Corporaţiei Naţionale Chineze a Petrolului până în 2012, când s-a retras. Acum, noua putere a preşedintelui Xi Jinping a declanşat o operaţiune anticorupţie împotriva lui Ciu şi a confiscat bunuri în valoare de 90 miliarde yuani, (14,5 miliarde dolari) de la rudele şi apropiaţii acestuia.

N-au trecut nici trei zile de când scriam despre corupţia inimaginabilă a regimului comunist din China, şi acum avem informaţii noi. Ciu (Zhou, în transliterare engleză) Yongkang are probleme. În ultimele patru luni au fost arestaţi peste 300 de rude, asociaţi politici şi protejaţi ai fostului lider politic al provinciei Sichuan şi şef al Securităţii interne, în ceea ce pare a fi cea mai mare operaţiune anticorupţie din istoria Chinei comuniste.

Vă amintiţi declaraţiile lui Victor Ponta despre cum nu este îndrăgostit de America şi preferă China? Ei bine, iată China adevărată. În noiembrie anul trecut, noul preşedinte Xi Jinping a ordonat o operaţiune anticorupţie împotriva lui Ciu Yongkang pentru că acesta îndrăznise să se pronunţe în favoarea celebrului Bo Xilai, fostul lider al provinciei Liaoning şi al oraşului Chongquing, unul dintre „prinţii de partid” ai Chinei, condamnat pentru uciderea unui om de afaceri britanic.

Cel mai interesant, atât despre Bo, cât şi despre Ciu, este că ambii reprezentau aripa „de stânga” a Partidului Comunist Chinez, oameni care voiau să revitalizeze revoluţia culturală a lui Mao din anii ’70, în timp ce se bucurau de toate avantajele capitalismului de stat chinezesc. Şi tocmai această ipocrizie este ceea ce vrea să demaşte noul regim al lui Xi Jinping. Nu să denunţe corupţia, deoarece China este coruptă până la vârf, ci să demaşte drept corupţi oameni care pretindeau că luptă pentru săraci şi pentru poporul muncitor. Guvernul chinez a fost nevoit chiar să închidă publicaţiile maoiste care îl apărau pe Bo pentru a menţine actuala campanie anticorupţie.

Operaţiunea împotriva lui Ciu a avut drept ţinte sute de apartamente şi vile. Au fost confiscate maşini, bonuri de tezaur, aur şi băuturi scumpe, au fost arestate foste neveste şi fii din foste căsătorii, dar şi rude prin alianţă. Printre ei, Jiang Jiemin, fostul preşedinte al gigantului PetroChina Corporation şi al China National Petroleum Corporation, precum şi Li Dongsheng, fostul viceministru al Securităţii interne.

Pare că, în acest moment, Xi a pornit o campanie împotriva fostei Securităţi a Chinei şi împotriva oligarhilor susţinuţi de serviciile secrete. Dimensiunea uriaşă a operaţiunilor contra lui Ciu şi a asociaţilor săi arată că preşedintele se simte destul de sigur pe sine să distrugă relaţiile de putere şi financiare care au dominat China până acum. Operaţiunea împotriva lui Ciu, unul dintre cei mai importanţi lideri comunişti chinezi, indică o schimbare majoră la vârful establishment-ului de la Beijing. Întrebarea este dacă Xi Jinping îşi doreşte o schimbare reală sau vrea doar să înlocuiască fosta oligarhie cu propria clientelă.

Cele mai citite

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...
Ultima oră
Pe aceeași temă