25.7 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialCe surprize poţi avea când te cauţi pe Google

Ce surprize poţi avea când te cauţi pe Google

Dacă îţi cauţi numele pe Internet, îţi poţi găsi adresa de mail, numărul de telefon sau fotografii pe site-uri pe care nu-ţi aduci aminte să le fi folosit.

Fie că e vorba de vanitate, precauţie, sau doar curiozitate, adevărul este că 80 la sută dintre internauţi au încercat diferite motoare de căutare pentru a vedea ce date despre propria persoană există pe Internet.

Există internauţi care o recunosc deschis, precum grupul de pe Facebook intitulat “Tastează-ţi numele pe Google, ca să vezi ce iese”. Şi nu  este vorba doar despre celebrităţi precum artistul Justin Bieber sau actorul Colin Farrell, recunoscuţi că se interesează despre tot ceea ce se scrie despre ei pe Internet, scrie ziarul La Razon, citat de Agerpres.

Vedete sau nu, opt din zece persoane caută pe Google informaţii despre propria persoană. Şi ceea ce este mai relevant, două treimi dintre au şi găsit date despre ei. Astfel, 28 la sută dintre utilizatori au găsit postate pe Google adresa de mail şi numărul de telefon, 27 la sută au găsit informaţii despre activităţile lor de agrement, iar 22 la sută au găsit chiar şi o fotografie cu ei.

Colin Farrell, actorul care a jucat rolul lui Alexandru cel Mare, a ajuns să mărturisească: “Sunt ruşinat să spun asta, dar zilele trecute din plictiseală am căutat numele meu pe Google. Dar pe cine vreau să păcălesc, fac asta tot timpul!”, a recunoscut el. “Despre filmul Alexander am citit absolut toate recenziile posibile care, între 80 şi 90 la sută, erau negative. A fost ca o insultă personală. Dar le-am citit pe toate şi chiar am început să le scriu în mintea mea”, a spus actorul.

Însă datele existente pe Internet despre o anumită persoană pot fi decisive în unele ocazii, de exemplu în cazul găsirii unui loc de muncă. Multe departamente de resurse umane caută pe Google numele şi informaţii despre candidatul venit să ocupe un post.

Forumurile din care facem parte, fotografiile, filmuleţele video postate pe Youtube, înscrierile la anumite pagini sau publicaţii – sau orice comentarii făcute pe vreun site – pot fi decisive. Companiile au deja la îndemână instrumentele adecvate pentru a descoperi anumite aspecte despre candidaţi şi a decide astfel dacă să-i angajeze sau nu.

Utilizatorii pot avea şi surprize demne de science-fiction. Internauţii pot afla astfel că utilizarea datelor, numelor sau fotografiile lor s-a făcut în alte scopuri decât cele dorite sau de către alte persoane pe Internet. În aceste cazuri ei trebuie să facă apel la justiţie pentru a acţiona împotriva acelui “impostor” prin intermediul numărului IP.

Cele mai citite

Aleksandar Vucic consideră că intransigența manifestată de Rusia și de Occident fac imposibilă încetarea conflictului din Ucraina

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri că intransigenţa manifestată atât de Rusia, cât şi de Occident, face imposibil de evitat escaladarea războiului din...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Ca-n vremurile bune: Trafic blocat la Universitate după calificarea României în optimile de finală ale EURO 2024

După încheierea partidei România - Slovacia, mii de fani care au vizionat meciul în Piața George Enescu, în fața ecranului special amenajat, s-au deplasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă