15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCe măsuri a luat Primăria Sebeş după protestele localnicilor

Ce măsuri a luat Primăria Sebeş după protestele localnicilor

Primăria Sebeş vrea să facă un studiu privind sănătatea populaţiei şi modul în care este afectată de poluarea industrială din municipiu, după ce localnicii au protestat faţă de construirea unei noi fabrici de formaldehidă în oraș, informează Mediafax

Primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, a declarat, duminică, că administraţia a început demersurile legale pentru realizarea unui studiu de impact privind sănătatea populaţiei şi modul în care aceasta este afectată de poluarea industrială din oraş.

Citeşte şi: Nou protest faţă de construirea unei fabrici de formaldehidă la Sebeș

Dăncilă a spus că reprezentanţi ai Primăriei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Alba au avut deja primele discuţii privind realizarea acestui studiu cu specialişti ai Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj, iar Consiliul Local Sebeş a alocat din buget 30.000 de euro pentru realizarea studiului.

Potrivit edilului, administraţia locală urmează să realizeze o licitaţie publică pentru contractarea firmei sau institutului care va realiza studiul de sănătate publică, iar în cazul în care costurile vor fi mai mari suma va fi suplimentată.

"Ni s-a spus că studiul pe care dorim să îl facem noi este unicat, deoarece de fiecare dată când se cere un studiu de impact acesta este suportat doar de agentul economic căruia i se cere şi se referă strict la zona respectivă. Noi vom extinde acest studiu la toată zona Sebeşului (…) Vrem ca populaţia să nu mai aibă dubii şi să ştim dacă există sau nu poluare la nivelul municipiului Sebeş şi cât de mult afectează cetăţenii", a explicat Alexandru Dăncilă.

Decizia vine după ce, în fiecare duminică din acest an, în municipiu au avut loc proteste ale localnicilor, care se plâng de poluare. Oamenii cer o monitorizare strictă a activităţii din Sebeş, dar şi interzicerea fabricării formaldehidei în oraş, substanţă clasificată de autorităţile de mediu ca fiind cancerigenă şi care este produsă de compania austriacă Kronospan. Compania doreşte să pună în funcţiune, în primăvara acestui an, o nouă fabrică de formaldehidă la Sebeș, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an.

Citeşte şi: Un nou miting la Sebeş împotriva construirii unei noi fabrici de formaldehidă. Ce scandează protestatarii

De altfel, duminică aproximativ 500 de oameni au protestat, la Sebeş, faţă de construirea în oraş a unei noi fabrici de formaldehidă.

Oamenii s-au adunat, în jurul orei 14.00, în faţa Primăriei Sebeş, apoi au pornit într-un marş pe străzi până în parcarea din faţa companiei Kronospan. Protestatarii au rămas în stradă sau pe spaţiul verde deoarece parcarea era plină cu TIR-uri şi camioane.

Localnicii protestatari au avut fluiere şi vuvuzele şi au scandat "Afară, afară cu Kronospan din ţară!", "Stop poluarea", "Nu mai vrem poluare!", "Kronospan, nu uita, Sebeşul nu te mai vrea!".

Protestul s-a încheiat în jurul orei 16.00, fără să se înregistreze incidente pe parcursul acţiunii, care a fost monitorizată de jandarmi.

În paralel, angajaţii companiei Kronospan Sebeş au declanşat şi ei proteste, prima acţiune având loc joi, iar la ea participând aproximativ 50 de salariaţi. Angajaţii spuneau că au ieşit în stradă pentru că se tem că îşi vor pierde locurile de muncă şi ameninţau că vor declanşa ample acţiuni de protest în luna martie, la care să participe toţi cei 500 de salariaţi ai Kronospan, precum şi cei ai firmelor colaboratoare.

Compania Kronospan intenţionează să pună în funcţiune în primăvara acestui an, la Sebeş, o nouă fabrică de producere a formaldehidei, în urma unei investiţii de 18 milioane de euro, instalaţia second-hand fiind cumpărată din Franţa.

Citeşte şi: Sebeș: Războiul formaldehidei înfierbântă spiritele

Investiţia companiei austriece Kronospan se află în procedura de revizuire a autorizaţiei de mediu şi se confruntă cu proteste din partea unor organizaţii de mediu şi a unei părţi a localnicilor.

Reprezentanţii companiei austriece susţin că noua instalaţie respectă toate normele europene şi nu reprezintă un pericol pentru mediu şi pentru locuitorii Sebeşului.

Recent, Ministerul Mediului anunţa că analizează două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, în cazul construcţiei unei noi fabrici de formaldehidă în oraş. În perioada analizării contestaţiei şi a documentaţiei de la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebeş, preciza sursa citată.

De asemenea, în 4 februarie, Direcţia de Sănătate Publică Alba a cerut companiei Kronospan să realizeze, să refacă sau să completeze studiul de impact asupra sănătăţii populaţiei din zonă în baza căruia solicită autorizaţia de mediu, întrucât este vechi de şapte ani, iar autorităţile de sănătate consideră că perioada este suficient de mare pentru ca starea de sănătate a populaţiei din zona de impact să se modifice.

Compania Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din România, unde a investit peste 500 de milioane de euro şi deţine două unităţi de producţie, la Sebeş şi Braşov, şi un centru logistic la Constanţa.

Kronospan a început investiţiile în România în 2004, când a cumpărat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebeş. Pe lângă platforma de prelucrare a lemnului, la Sebeş, Kronospan deţine şi o fabrică de formaldehidă, care produce 30.000 de tone pe an.

Citeşte şi: Scandalul din Sebeş: Kronospan, obligată să refacă studiul de impact asupra sănătăţii

În urmă cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativă de construire a unei fabrici noi de formaldehidă, însă atunci, în urma unor proteste ale localnicilor şi a unor controale ale autorităţilor, s-a stabilit că firma nu a respectat procedurile legale şi nu avea toate autorizaţiile necesare construcţiei, fiind nevoită să demoleze instalaţia.

Ulterior, între Kronospan şi Primăria Sebeş a urmat un proces, după ce compania a contestat decizia de demolare, iar în 2010 Judecătoria Sebeş a dispus demolarea acestei instalaţii pe motiv că este construită ilegal şi aducerea terenului la starea iniţială.

De asemenea, în 2008, Kronospan a fost amendată de autorităţile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru că nu a anunţat o deversare accidentală de formaldehidă.

Cele mai citite

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Dan Podaru o invită pe Clotilde Armand la o dezbatere publică

Edilul in functie al sectorului 1, Clotilde Armand, se ascunde in spatele acuzatiilor și evita dezbaterile reale cu contracandidatii sai, susține Dan Podaru, propunerea...

A început oficial campania electorală pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare şi alegerile locale a început oficial astăzi şi se va încheia pe data de 8 iunie, la ora 7,00. Autoritatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă