25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCe argumente a adus Oprescu în fața instanţei pentru eliberarea sa

Ce argumente a adus Oprescu în fața instanţei pentru eliberarea sa

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut, miercuri, judecătorilor să îl lase în libertate pentru a lupta ”cu arme legale” atât cu Ministerul Public, cât și cu denunțătorul, a declarat avocatul acestuia, Viorel Mocanu, potrivit Mediafax

De asemenea, Oprescu a invocat și starea lui de sănătate în fața instanței. 

Citește și: Sorin Oprescu, din nou în Arestul Central al Capitalei

Cum s-a apărat Oprescu

Viorel Mocanu, unul dintre avocaţii lui Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, la Tribunalul Bucureşti, unde s-a judecat propunerea procurorilor de prelungire a arestului preventiv în cazul primarului suspendat, că este posibil ca acesta să fie internat din nou, în condițiile în care medicii au constatat o agravare a bolilor existente şi au depistat afecțiuni noi.

“El a cerut externarea (din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti – n.r.) pentru că raportul privind analizele este astăzi gata. Contrar spuselor dumneavoastră, care zic că este sănătos, ceea ce ştim noi este total opus. Şi urmează un alt set de investigaţii. Starea de sănătate a fost degradată în ultimele 15 zile în arestul central şi urmează a se da o soluţie şi a se decide şi în baza acestui raport, care astăzi este definitivat”, a arătat Mocanu, răspunzând unei întrebări privind necesitatea reinternării lui Oprescu.

Întrebat despre noile probe în baza cărora DNA cere prelungirea arestului preventiv în cazul lui Sorin Oprescu, avocatul a spus că proble “nu au fost aduse în susţinerea cererii”: ”Ba dimpotrivă, acele inadvertenţe privind declaraţiile martorului denunţător, corelate cu celelalte probe, nu au fost lămurite în decursul celor 30 de zile, ba, mai mult, s-au aprofundat aceste dubii”.

Citește și: Consilierii PMB, despre acuzațiile de mită: „Eu, never-ever! Dar poate alții se simt cu musca pe căciulă”

Avocatul a mai susținut că referatul procurorilor prin care se cere prelungirea arestării preventive este eliptic şi nu se mai impune această măsură.

Viorel Mocanu a mai spus că Sorin Oprescu a dorit să fie externat pentru a putea fi prezent în sala de judecată, miercuri, ca să își poată susţine cauza.

“În sală, încă o dată, şi-a susţinut nevinovăţia şi a arătat că doreşte să fie liber ca să lupte cu arme egale atât cu Ministerul Public, cât şi cu inculpatul denunţător Popa”, a mai arătat Mocanu.

Oprescu află, joi, dacă scapă de arest

Tribunalul Bucureşti a dezbătut, miercuri, cererea procurorilor DNA de prelungire a măsurii arestării preventive în cazul lui Sorin Oprescu şi a complicilor săi. Instanța a rămas în pronunţare în acest caz şi urmează să stabilească dacă Sorin Oprescu rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile sau va fi eliberat.

Instanţa urmează să dea o soluţie şi în cazul prelungirii arestului preventiv pentru Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici, dar şi cu privire la arestul la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Citește și: Avocaţii lui Oprescu vor confruntarea primarului cu șeful Administrației Cimitirelor

Sorin Oprescu a fost readus, marţi, în Arestul Poliției Capitalei, după ce a fost internat timp de patru zile la Spitalul Universitar de Urgenţă, pentru investigaţii medicale şi pentru efectuarea unei coronarografii.

Oprescu a fost dus sâmbătă la spital, după ce avocaţii acestuia au solicitat să fie supus unor investigaţii întrucât suferă de diabet şi are probleme cardiace, care s-au accentuat în urma arestării acestuia. În urma investigaţiilor, medicii de la Spitalul Universitar au stabilit că bolile de care suferă nu impun menţinerea lui Oprescu în unitatea sanitară, la coronarografie nefiind găsite probleme foarte grave, care să nu poată fi tratate în unitatea de arest.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administraţiei Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis “Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susţin anchetatorii.

În acest dosar au mai fost arestați, în 7 septembrie, de Tribunalul București, Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Șupeală, directorul general și respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Mogoșoaia, și omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.

Cele mai citite

Toni Kroos pune ghetele în cui. “Gata cu Real, gata cu fotbalul”

Legendarul Toni Kroos a făcut marele anunț. Mijlocașul Realului se retrage din fotbal, după EURO 2024, potrivit spuselor sale. Fotbalistul german Toni Kroos, în vârstă...

Cum să alegi bateria potrivită pentru panoul tău fotovoltaic

Într-o lume unde există o evoluție a energiei regenerabile, cunoașterea elementelor esențiale ale sistemelor fotovoltaice este vitală. Articolul de față evidențiază factorii pe care...

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă