15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialCE anunţă că a renunţat la demararea unei proceduri de infringement împotriva...

CE anunţă că a renunţat la demararea unei proceduri de infringement împotriva Franţei

Comisia Europeană a anunţat marţi că a renunţat la demararea unei proceduri de infringement împotriva Franţei pentru nerespectarea legislaţiei, în urma repatrierii mai multor romi, după ce a obţinut de la Paris garanţii privind modificarea dreptului său naţional, relatează AFP, citata de Mediafax.

“Franţa a făcut ceea ce i s-a cerut de către Comisia Europeană”, a declarat într-un comunicat comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, responsabilă cu acest dosar.

“Comisia Europeană suspendă procedura de infringement decisă de Colegiul comisarilor la 29 septembrie”, a adăugat ea.

Suspendarea înseamnă în realitate abandonarea procedurii, a precizat pentru AFP o sursă europeană.

“Comisia Europeană va rămâne atentă şi va veghea ca angajamentele asumate de Franţa să fie în întregime aplicate, în interesul dreptului Uniunii Europene şi al cetăţenilor europeni”, a avertizat Reding.

“Serviciile Comisiei sunt la dispoziţia autorităţilor franceze pentru a le ajuta, astfel încât noua legislaţie să fie implementată rapid şi în plină conformitate cu dreptul Uniunii Europene”, a adăugat ea.

CE a cerut Guvernului francez să includă garanţii procedurale în legislaţia franceză pentru cetăţenii repatriaţi, cum a fost cazul romilor români şi bulgari care au fost nevoiţi să părăsească Franţa începând din august.

Guvernul francez şi-a luat angajamentul vineri să adopte măsuri legislative şi a propus un calendar precis – până la începutul lui 2011 – pentru a introduce în legislaţia franceză garanţiile procedurale solicitate de directiva Uniunii Europene privind libera circulaţie.

 

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, îi va propune Comisiei Europene să renunţe la procedura de infringement împotriva Parisului pentru modificarea legislaţiei sale cu privire la libera circulaţie a cetăţenilor europeni, a anunţat marţi o sursă europeană, relatează AFP, citata de Mediafax.

Reding consideră “suficiente” garanţiile aduse la sfârşitul săptămânii trecute de Paris, la cererea Bruxelles-ului, pentru modificarea legislaţiei sale naţionale în scopul unei mai bune aplicări a normelor europene din 2004 cu privire la libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni, potrivit sursei citate.

“Lucrările de evaluare a răspunsului francez s-au încheiat, iar Reding a ajuns la concluzia că acesta corespunde cererilor Comisiei”, a precizat sursa citată.

Decizia finală revine întregii Comisii, care se va reuni în jurul orei 13.30 (14.30 ora României). Aceasta urmează să fie anunţată în cursul după-amiezii.

Dar rezultatul nu mai lasă, în prezent, loc de îndoială deoarece Reding era cea mai virulentă din cadrul Executivului UE în criticile sale la adresa Franţei.

Textul din 2004 impune garanţii procedurale stricte pentru cetăţenii repatriaţi, cum a fost cazul romilor români şi bulgari care au fost nevoiţi să părăsească Franţa începând din august.

În schimb, Reding intenţionează să îşi continue ancheta pe un alt plan şi anume cel al suspiciunilor de discriminare a romilor în timpul expulzărilor din august, potrivit sursei citate.

Totuşi, în această privinţă nu a fost invocată nicio ameninţare cu procedura de infringement, iar intenţia CE este de a aplana conflictul.

 

Cele mai citite

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă