21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCE ameninţă Franţa cu infringementul

CE ameninţă Franţa cu infringementul

Comisia Europeană nu a primit planul de măsuri cerut Franţei pentru a nu declanşa procedura de încălcare a tratatelor europene (infringement) pentru netranspunerea adecvată în legislaţia naţională a directivei cu privire la libera circulaţie, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al CE, citat de NewsIn.

“Din câte ştiu, nu am primit nimic din partea autorităţilor franceze, dar aşteptăm până diseară, când expiră temenul-limită stabilit de Comisie la 29 septembrie”, a declarat Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei.

La 29 septembrie, Colegiul Comisiei a decis să deschidă la sfârşitul lunii octombrie o procedură de infringement împotriva Franţei, dacă autorităţile franceze nu trimit până la 15 octombrie proiectele de lege care transpun elementele ce lipsesc din legislaţia naţională pentru deplina aplicare a directivei din 2004 cu privire la libertatea de mişcare a cetăţenilor. Comisia doreşte, de asemenea, ca şi un calendar al transpunerii acestor proiecte de lege în legislaţia franceză, a reamintit purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a analizat legislaţia franceză în urma declanşării scandalului repatrierii a sute de romi români şi bulgari din Franţa.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Franţa nu va trimite documentele necesare până diseară, purtătorul de cuvânt a spus că, potrivit deciziei din 29 septembrie, Comisia va deschide procedura de infringement împotriva Franţei până la sfârşitul lunii octombrie.

“Sunt sigur că Franşa va alege o modalitate rapidă, modernă de a ne răspunde până diseară”, a mai spus Bailly, sfătuindu-i pe reporteri să întrebe şi la Ministerul francez de Externe dacă au trimis documentaţia pentru Comisie. “Cred că din momentul în care autorităţile franceze vă vor informa că au trimis documentele, în secunda următoare le vom avea şi noi, aici, la Comisie”, a spus purtătorul de cuvânt.

Dacă vom primi documentele până diseară, le vom analiza în cursul weekendului să vedem dacă sunt conforme cu ceea ce am cerut, a precizat, la rândul său, un alt purtător de cuvânt al Comisiei, Mattew Newman.

Purtătorii de cuvânt au salutat anunţul făcut în urmă cu câteva zile de ministrul francez al imigraţiei, care a spus că Franţa îşi va modifica legislaţia, dar au insistat asupra faptului că Bruxelles-ul are nevoie de fapte concrete şi trebuie să primească documentele cerute, în termenul cerut.

Cele mai citite

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...

Mircea Geoană critică dur sistemul de vot din România: Este cel mai primitiv din toată Europa

Sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa a declarat, sâmbătă, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Congresul...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă