20.5 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialPrecursorul tragediei din Colectiv. Cazul Beirut – nici un vinovat, pentru trei...

Precursorul tragediei din Colectiv. Cazul Beirut – nici un vinovat, pentru trei tinere care au ars de vii, strigând 20 de minute după ajutor

Nicoleta Vasilițeanu, 23 de ani, Mihaela Tucă, 24 de ani, Nicoleta Cengher, 24 de ani. Toate trei au murit în aprilie 2014, după ce restaurantul în care munceau a luat foc. Nicoleta și Mihaela erau dansatoare, Nicoleta cântăreață. Incendiul a izbucnit brusc, în timp ce se aflau în vestiar. Ușa pe care intraseră nu s-a mai deschis. Au ars de vii, ca o torță, țipând disperat și sfâșietor după ajutor. 20 de minute.

Au strigat 20 de minute. Nimeni nu a intervenit. Încă nu se știe de ce. Ușa ar fi fost blocată de o bucată de lemn, dar putea fi spartă. Pompierii ajunseseră deja la fața locului, o colegă de-a lor s-a salvat. Părinții nu au liniște, pentru că nu le iese din minte gândul că ar fi putut fi salvate. Ultima postare a Nicoletei Cengher pe Facebook a avut titlul: ”Now you see fire” (”Acum vezi foc”). Poate că dacă s-ar fi luat măsuri rapid și eficient, cazul Colectiv nu ar mai fi existat.

Procesul bate pasul pe loc

În ciuda faptului că au trecut doi ani și jumătate, procesul în cazul Beirut avansează în ritm de melc. Ancheta a durat circa un an și jumătate. În august 2015, George Karam, patronul SC Middle East Partners SRL, firma care administra restaurantul, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă, una în formă agravată, a infracţiunii de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora – forma agravată, a infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, a infracţiunii de construirea fără autorizaţie într-o zonă construită protejată, a infracţiunii de primire în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă, precum şi a 40 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el a fost trimisă în judecată și SC Middle East Partners SRL, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă – una în formă agravată, a infracţiunii de complicitate la realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora – formă agravată şi complicitate la abuz în serviciu. Mai sunt judecate și alte persoane și firme.

Acuzații extrem de grave

Potrivit rechizitoriului, patronul, ajutat de mai multe persoane și firme, a construit ilegal un etaj și s-a branșat fără autorizație la rețeaua de gaze naturale: ”În cursul anului 2013, în lipsa autorizației de construire, a proiectului avizat de proiectantul iniţial al clădirii sau a expertizei tehnice întocmite de un expert tehnic atestat, prin efort conjugat şi acţiuni simultane şi succesive, inculpatul Karam George, în calitate de administrator al SC Middle East Partners SRL, împreună cu această firmă, precum şi cu inculpaţii Pavel Constantin şi SC Tinel Cristi SRL, a modificat, prin adăugarea unui nivel, imobilului – Restaurant Beirut – corp de construcţie al proprietăţii din bulevardul Tomis, municipiul Constanţa, şi, împreună cu inculpatul Jurcă Dumitru (instalator autorizat), a pus şi menţinut nelegal în funcţiune instalaţia de utilizare a gazelor naturale de la restaurantul mai sus menţionat, cu consecinţa iniţierii incendiului din 5.04.2014, care a avut ca urmare un dezastru, constând în distrugerea imobilului cu destinaţia de restaurant, degradarea clădirii nr. 122 din acelaşi bulevard, a unui alt imobil învecinat, moartea a trei persoane şi vătămarea corporală a altor două“. Mai mult, s-a descoperit că George Karam angajase 11 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, iar în perioada martie 2011 – noiembrie 2013, împreună cu alți trei inculpați, ar fi întocmit în fals 18 fişe de instruire individuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă. De asemenea, cu două zile înainte de incendiu, ar fi falsificat 20 de fişe de instruire individuală în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Polițist anchetat

În acest caz este anchetat și un polițist de la Garda de Coastă, care a încercat să scoată profit din tragedie. Dincă Cicerone este acuzat că a pretins, în perioada aprilie – iulie 2015, în mod repetat de la Karam (denunţător în cauză) mai multe sume de bani, un autoturism şi obiecte de mobilier, lăsând să se creadă că, prin intermediari, ar avea influenţă asupra unui procuror, astfel încât să îl determine pe acesta din urmă să dispună o soluţie de nevinovăţie în dosarul Beirut. La data de 08 iulie 2015, Cicerone a fost prins în flagrant de către procurorii DNA după primirea de la omul de afaceri a sumei de 22.000 euro.

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...
Ultima oră
Pe aceeași temă