14.9 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCâți purtători de HIV se află în România

Câți purtători de HIV se află în România

Peste 13.200 de pacienţi infectaţi cu HIV erau înregistraţi, la sfârşitul lunii iunie, în România, informează Mediafax.

Din numărul total de pacienţi cu HIV existenţi la nivel naţional, aproximativ 900 au fost diagnosticaţi cu acest virus pe parcursul anului 2014, iar alţi 333 în acest an.

Citește și: Cât costă tratamentul pentru leucemia mieloidă cronică

Coordonatorul Judeţean al Programnului HIV/SIDA în Galaţi, Manuela Arbune, şeful secţiei I de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi, a vorbit, la dezbatere, despre problemele cu care se confruntă pacienţii cu HIV, precum şi despre relaţia medic-pacient. Manuela Arbune a atras atenţia, în context, şi asupra implicaţiilor pe care le-ar putea avea noul val de imigranţi.

“Ce apare în plus anul acesta faţă de acum trei ani şi poate autorităţile ar putea să fie interesate de acest lucru, în condiţiile noilor valuri de imigranţi, s-ar putea cumva să fim ceva mai solicitaţi pentru pacienţii deja existenţi în zona noastră. S-ar putea, prin statutul nostru de primă linie, de graniţă să spunem, în noul context european, să fie nevoie să facem faţă la mai multe testări, monitorizări şi poate problema se redimensionează şi în acest sens”, a afirmat Arbune.

Ea a spus că la nivel naţional s-a schimbat percepţia şi atitudinea faţă de această maladie, la nivel ministerial, în sensul că nu mai sunt probleme în privinţa fondurilor destinate achiziţionării de medicamente pentru pacienţi, dar există încă anumite sincope.

“Ne putem manifesta unele nemulţumiri legate de modul în care sunt gestionate aceste fonduri, în sensul achiziţiilor la timp. Achiziţiile se fac pentru medicamente, ele vin, dar problemele au rămas de încadrare în termenele care sunt stabilite şi care să asigure continuitatea terapiei”, a spus Manuela Arbune.

Ea a atras atenţia că în ultimii ani se constată o creştere a numărului de pacienţi adulţi.

“Dacă acum trei ani vorbeam de un procent de 80 pacienţi infectaţi cu HIV proveniţi din cohorta ’88-’90, deci cu ani de naştere în acest interval, astăzi proporţia s-a schimbat prin descoperirea de noi cazuri… pacienţi infectaţi pe alte căi decât calea nosocomială pe care o cunoşteam la cohorta noastră, ceea ce lansează provocări relaţiei cu pacienţii; nu mai sunt acei pacienţi ascultători, copii, asupra cărora ne puteam manifestă o oarecare autoritate ca şi părinţi. Sunt acum pacienţi mai în vârstă decât noi. Sfaturile noastre nu mai rezonează cu vârsta lor, sunt persoane adulte care doresc să îşi împărtăşească experienţa acumulată, vor să pornească în viaţă, să-şi facă familii, să îşi demonstreze că pot să realizeze ceva, dar acest demers nu este uşor”, a afirmat Manuela Arbune.

Potrivit acesteia, probleme există şi pentru pacienţii infectaţi cu HIV care se angajează, însă acestora le este greu să îşi desfăşoare activitatea la locul de muncă pentru că trebuie să se prezinte la spital, cel puţin o dată pe lună, pentru a-şi lua medicamentele.

Pe de altă parte, Manuela Arbune a afirmat că, în judeţul Galaţi, din anul 1990 şi până în prezent, s-au înregistrat peste 700 de pacienţi diagnosticaţi cu HIV, dintre care aproape 350 au decedat.

“M-am uitat pe raportul Comisiei Naţionale de Luptă Anti-SIDA, la 30 iunie, şi cumva suntem cu dinamică, în primul eşalon al ţării. În primele şase luni figuram cu 8 noi cazuri diagnosticate, iar în celelalte centre din ţară numărul cazurilor variază între 15 şi 1-2 cazuri; deci noi suntem cumva în prima parte ca şi dinamică a infecţiilor HIV. Anul acesta am observat un număr mai mare de noi cazuri diganosticate faţă de anii anteriori şi nu mai vorbim de copiii din cohortă, ci de persoane adulte cu diferite căi de transmitere: droguri, MSM (men who have sex with men) şi pe cale sexuală. Cumva ne aflăm în momentul în care epidemia HIV tinde să ia o nouă turnură, să se modifice ca şi caracteristici, aşa cum a fost şi la nivel naţional”, a declarat Manuela Arbune.

Dezbaterea a fost organizată de Asociaţia Persoanelor Afectate Brăila, în parteneriat cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi cu sprijinul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase “Sf. Cuv. Paraschiva” Galaţi. În paralel, a fost programată şi o întâlnire pentru a aduce împreună pacienţi cu HIV din judeţ, medici specialişti, psihologi şi reprezentanţi ai asociaţiei de pacienţi.

“Există permanent o nevoie a pacienţilor de a avea acces, pe lângă tratament, la consiliere medicală şi psihologică. Pornind de la această nevoie organizăm întâlniri în toată ţara alături de medici, psihologi, autorităţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor care sunt alături de pacienţi. Tratamentul pentru infecţia HIV este unul complex, de lungă durată, care poate duce la momente de descurajare, momente în care pacientul are nevoie de suport. Practic, noi aducem într-un spaţiu comun acele persoane extrem de importante pentru viaţa pacienţilor”, a declarat Iulian Petre, director executiv în cadrul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

Cele mai citite

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă