14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCatalanii continuă să sfideze Madridul

Catalanii continuă să sfideze Madridul

Guvernul Catalan continuă să sfideze Madridul, preşedintele Artur Mas semnând un decret prin care înfiinţează o comisie electorală însăcinată cu supervizarea organizării referedumului de autodeterminare.

Potrivit Mediafax, consultarea este considerată de Guvernul spaniol ca fiind anticonstituţională.

Decretul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Jurnalul Oficial, în principiu vineri, a precizat pentru AFP, joi seara, un purtător de cuvânt al Guvernului regional.

Acest decret este semnat în contextul în care Tribunalul constituţional din Madrid a "suspendat" luni legea şi decretul privind organizarea unui referendum de autodeterminare pe 9 noiembrie.

Cu toate că referendumul este "consultativ", Guvernul conservatorului Mariano Rajoy consideră că este anticonstituţional şi intenţionează să-l interzică. Guvernul de la Madrid a sesizat Tribunal constituţional care, în aşteptarea examinării fondului legii, l-a suspendat.

Prin urmare, potrivit celor care se opun referendumului, orice act preparatoriu, precum înfiinţarea acestei comisii electorale, afundă şi mai mult Guvernul catalan în ilegalitate.

Artur Mas a trimis semnale contradictorii, decizând astfel marţi să suspende campania oficială pentru referendumul care ar putea fi ilegal, mai scrie Mediafax.

Serviciile juridice ale statului analizează noua măsură pentru a hotărî dacă "aceasta se încadrează în sistemul" juridic, a declarat joi delegata Guvernului central în regiune, María Llanos de Luna.

Mas urmează să susţină vineri o reuniune cu toţi liderii partidelor favorabile acestui referendum, pentru a adopta o poziţie comună, aripa de stânga dorind organizarea votului, chiar în ilegalitate, ceea ce ar crea o criză insituţională fără precedent în Spania de la revenirea la democraţie.

Cele mai citite

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă