33.2 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăSpecialCât valorează viaţa unui miner

Cât valorează viaţa unui miner

Compania Naţională a Huilei (CNH) a făcut apel la sentinţa prin care era obligată să plătească 8.000 de lei pentru moartea unui miner.

Compania Naţio­nală a Huilei Pe­tro­şani, în numele Exploatării Miniere Vulcan, a contestat decizia instanţei de la Petroşani, prin care a fost obligată să plătească pu­ţin peste 8.000 de lei pentru moartea unui miner. În a­ce­laşi dosar, trei şefi de la Mina Vulcan au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Accidentul de muncă pentru care cei trei şefi au fost condamnaţi la câte şase luni de închisoare s-a produs în luna  mai 2008. Doi mineri au fost răniţi grav într-un accident de muncă produs în subteranul EM Vulcan, iar una dintre victime a decedat ulterior la spital. Cei doi lucrau la montarea unei conducte de apă industrială şi, la finalul programului , au vrut să ajusteze lucrarea, pentru că nu le-a plăcut cum a ieşit. S-au urcat fără să se asigure în nici un fel pe o chiblă (vas de oţel asemănător cu o găleată, cu care se ridică la suprafaţă materialul excavat dintr-un puţ de mină), dar s-au dezechilibrat şi au căzut în gol de la circa 30 de metri înălţime.

Pedepse blânde

După instrumentarea dosarului, cazul a ajuns pe rolul Judecătoriei Petroşani, care a stabilit pedepsele iniţiale. Astfel, Marin Rădoi – adjunct al şefului de sector, Mircea Dinuţă şi Daniel Parîia, ambii ingineri  CFL (conducător formaţie lucru).  În sarcina lor judecătorii au reţinut că nu au luat măsurile legale de sănătate şi securitate în muncă menite să ducă la evitarea unui pericol grav sau pentru producerea unui accident de muncă, infracţiune pentru care au fost condamnaţi la 3 luni de închisoare. Potrivit sentinţei pronunţate pentru infracţiunea de ucidere din culpă condamnarea a fost de şase luni de închisoare, în timp ce pentru vătămare corporală din culpă au fost date alte două luni de închisoare. Nicolae Cherciu, purtător de cuvânt al Judecătoriei Petroşani, a declarat că, în baza legislaţiei româneşti, judecătorii au aplicat pedeapsa cea mai grea, de şase luni de închisoare, şi au dispus suspendarea condiţionată a pedepsei cu termen de încercare de 2 ani şi 6 luni.  

 

Circumstanţe atenuante

După audierea părţilor din dosar, judecătorii au stabilit că şefii minerilor au circumstanţe atenuante pentru toate cele trei infracţiuni pentru care au fost condamnaţi. Totodată, cei trei inculpaţi, în solidar cu partea responsabilă civilmente CNH, au fost obligaţi de instanţă la plata sumei de 1.811,51 lei către partea civilă Spitalul de Urgenţă Petroşani şi la alte 6.137,41 lei către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, cu titlu de cheltuieli de spitalizare, la care se adaugă plata avocatului din oficiu. Adică, 8.000 de lei, mai puţin decât un Logan second-hand.

Cele mai citite
00:01:09

Zeci de mii de oameni s-au adunat vineri la Stonehenge pentru a sărbători solstițiul de vară

Zeci de mii de oameni s-au adunat la Stonehenge, renumitul sit preistoric inclus în patrimoniul mondial UNESCO din sud-vestul Angliei, pentru a sărbători solstițiul...

Corp găsit după inundațiile din Elveția, două persoane încă dispărute

Salvatorii elvețieni au găsit duminică corpul uneia dintre cele trei persoane dispărute de la inundațiile care au lovit cantonul sud-estic Grisons, a declarat poliția. Furtunile...

Rusia acuză SUA de responsabilitate pentru atacul Ucrainei asupra Crimeei

Ministerul Apărării din Rusia a declarat duminică că Washingtonul poartă responsabilitatea pentru un atac mortal asupra Crimeei anexate de Rusia de către Ucraina, care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă