32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCasă instant, gata în două zile

Casă instant, gata în două zile

Care e cel mai scurt timp posibil in care se poate construi o casa? Raspunsul e simplu: 48 h. Raportat la ritmul unei constructii clasice, acesta se traduce prin “cat ai clipi din ochi”.

Ce ati citit mai sus nu e o gluma proasta si nici reclama mincinoasa a vreunui constructor care spune lucruri trasnite. Lucrurile sunt serioase si nu exista argument mai bun in favoarea acestei afirmatii in afara faptului ca avem de-a face cu o tehnologie austriaca, implementata in Romania de o firma din Ardeal.

Desigur, nu orice tip de casa poate fi cladit in doua zile. Legile fizicii ar fi date peste cap daca o constructie clasica, alcatuita din cadre din beton si zidarie ar putea fi pusa pe picioare in doar 24 de ceasuri. Nici pentru cofrarea diverselor elemente turnate n-ar ajunge aceasta fereastra de timp. Ce e imposibil, ramane deocamdata imposibil, chiar si pentru austrieci!

Cand vorbim de o casa ridicata in acest rastimp de necrezut, ne referim la un tip anume de casa, numit “casa pe structura usoara”. Inca si mai explicit, avem in vedere o casa pe structura metalica, in care rezistenta este asigurata de profile metalice zincate, iar termoizolarea si fonoizolarea de un “sandvici” consistent de OSB, vata bazaltica si polistiren.

De asemenea, trebuie precizat ca turnarea fundatiei nu este inclusa in acest interval de timp: cele 48 h se scurg din momentul in care se pune primul perete pe fundatia deja turnata si pana la montarea ultimului element din casa. Nici finisajele ulterioare nu incap in acest timp, precum nici aranjarea gradinii. Toate aceste lucruri mai reclama alte maximum 12 zile. In total, avem doua saptamani. La inceputul perioadei era doar o platforma de beton, iar la sfarsit gasim o casa cu flori in vaza si cainele motaind in cusca lui confortabila.

Afara de intervalul necrezut de mic in care pur si simplu apare aceasta casa deasupra pamantului, mai e un lucru demn de luat in seama: implicarea viitorului proprietar in santierul casei lui este minima.

Lucrurile se desfasoara aproape ca la magazin: alegeti tipul de casa, il comandati, ea va este livrata la adresa specificata si, in sfarsit, montata. Dupa cum, cand cumparati o camasa, nu va cere nimeni sa-i croiti manecile sau sa-i coaseti nasturii, nici in privinta casei n-aveti a va amesteca. Dvs. trebuie sa aveti terenul, sa optati pentru tipul de casa si gata. Bateti palma, apoi puteti sa ramaneti cu mainile in buzunare pana la sfarsitul santierului.

V-am vorbit despre faptul ca fundatia trebuie sa fie turnata inainte de inceperea montarii si v-ati putea gandi ca acest lucru va intra in sarcina dvs. Nicidecum! Si acest lucru intra in sarcina fabricantului de case usoare, ca si proiectul casei si studiul geo. Instalatia sanitara, electrica, precum si usile si ferestrele vin la pachet si sunt montate de acelasi constructor. De aici rezulta cel putin un avantaj: nefiind implicate mai multe echipe, nu exista nicio confuzie a responsabilitatilor, altminteri obisnuita in “buna” traditie romaneasca.

Poftim, daca chiar vreti sa nu ratati momentul primei dvs. case si tineti mortis sa va implicati cumva, aveti ocazia sa interveniti la finisaje. Constructorul va poate livra casa semifinisata, asigurandu-va astfel un “teren de joaca”. Insa, daca nu va plac jocurile de acest fel, puteti opta pentru casa la cheie si scapati de toate posibilele tracasari! Dvs. trebuie sa asigurati doar vaza, florile si cainele.

Fundatia, pregatirea santierului si montarii

Fundatia casei este dimensionata astfel incat sa corespunda acestui tip particular de casa, luandu-se in calcul toate solicitarile posibile. Ganditi-va, de pilda, ca greutatea totala a casei se situeaza undeva in jurul valorii de 12 t, foarte mica in raport cu suprafata construita desfasurata, a carei valoare este de 132 mp. Construirea postamentului se face clasic, dupa regulile consacrate: se toarna fundatia si elevatia, se umple cu pamant, se taseaza si apoi se betoneaza.
Procedura e simpla si revine tot constructorului, iar costul ei e inclus in pretul total al casei.

Din ce este compus peretele?

Un astfel de perete prefabricat are o compozitie de tip multistrat sau sandvici. In structura lui intra diverse straturi, fiecare cu rolul sau bine definit. Sa explicitam! Peretele exterior include o placa de OSB de 12 mm, urmat de stratul de polistiren expandat in grosime de 100 mm. Peste acesta este intinsa plasa de polistiren, apoi este trasa mana de spaclu si, in final, cu rol decorativ, dar si de protectie a polistirenului, tencuiala decorativa. Peretele interior e alcatuit dintr-o placa de OSB de 8 mm, una de rigips, stratul subinteles de glet si vopseaua lavabila, cu rol decorativ.
Structura rezultata este usoara, flexibila, termoizolanta si ignifuga.

Montarea peretilor

Cat de greu se lucreaza cu un astfel de perete? Pai, foarte… usor! Nu trebuie decat o macara de 12.5 t si doi muncitori cu masa musculara medie. Ei doar ghideaza cu atentie miscarea prin aer a panoului, nu-l sustin! Sa cari o roaba cu beton pe santierul unei case din zidarie este, fara indoiala, mai greu decat sa asezi pe pozitie peretele unei case cu structura usoara. Buna coordonare dintre macaragiu si persoanele care conduc peretele la destinatia lui este totul. Peretii sunt asezati in camion in ordinea in care vor fi descarcati si montati. De cele mai multe ori nu exista o depozitare intermediara: peretele se ridica din autotren si se pune direct in pozitia definitiva, deci timpii morti sunt exclusi.

Ce presupune organizarea santierului unei case pe structura usoara?

Mai simplu de atat nu se poate. Pare o gluma, dar drumul e aproape cel mai important. Macaraua intra oriunde, autotrenul, insa, are nevoie de un drum practicabil. Daca e vara si n-a plouat, partea aceasta de… organizare se rezolva de la sine, chiar si daca e vorba de un camp. Altminteri, e necesara o banala pietruire a terenului (lucru pe care, oricum, proprietarul l-ar fi facut de la sine). Daca nici acest lucru nu se poate face, tot exista o solutie: se folosesc autotrenuri de capacitate mai mica, ce pot intra pe orice drum. In ceea ce priveste personalul, doar cinci muncitori sunt suficienti. Dupa cum vedeti si in fotografia alaturata, unul dintre ei strange suruburile metric 16 ale unui panou deja pus pe pozitie, doi dintre ei descarca urmatorul panou, al patrulea se ocupa de un geam si al cincilea, ma rog, al cincilea intervine cand e nevoie.

 

Cele mai citite

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de citire a contoarelor de energie electrică din România

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile trucări ale unor licitaţii publice organizate de unele autorităţi/entităţi contractante pentru atribuirea contractelor de servicii de...

Statul a colectat, pentru 2023, taxe de 11 milioane de euro de la liber-profesioniştii ce folosesc platforma SOLO pentru contabilitate

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au completat şi depus Declaraţia Unică prin platforma de contabilitate digitală SOLO au plătit către stat taxe, impozite şi...

Chestorul de poliţie Mihai Rus, reținut de DNA pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii

Într-un eveniment surprinzător, chestorul de poliție Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, a fost reținut luni de către Direcția Națională Anticorupție (DNA). Acesta este suspectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă