16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCASA DE LICITATII GOLDART LICITATIA 157 Maeștrii artei românești JOI 10 DECEMBRIE,...

CASA DE LICITATII GOLDART LICITATIA 157 Maeștrii artei românești JOI 10 DECEMBRIE, ORA 19.00 Galeria Goldart, Intrarea I. L. Caragiale 7 bis

Prima licitație a iernii se recomandă prin titlul său, ”Maeștrii artei românești”, avand pe simeze nume importante ale picturii secolului XX. Alături de acestea, selecția de artă decorativă aduce un aer festiv, în așteptarea sărbătorilor iernii. Manufacturi importante, piese de mare finețe, prețioase servicii de argint, câteva piese orientale, întregesc oferta variată a acestei licitații.

Arta contemporană ne introduce din nou în diversitatea viziunii unor generații diferite de artiști, de la consacrații Vladimir Zamfirescu, Paula Ribariu, Andrei Romocean, Ion Minoiu la actualitatea din lucrările Floricăi Prevenda sau ale Iuliei Cândea Daradici.

Trei desene de Francisc  Șirato, provenite din colecția familiei artistului, alaturi de alte câteva lucrări semnate Ion Pacea, Mișu Teișanu sau un expresiv autoportret al Evei Cerbu invită la a admira gracila artă a graficii, sensibilă dar atât de plină de semnificație.

Pictura de șevalet este bine reprezentată, tematica diversă, stilurile și abordările variate. Remarcăm atmosfera de vis din naturile statice ale Margaretei Sterian, poezia unui peisaj semnat Kimon Loghi, atmosfera specială a unui ”Răsărit în pusta maghiară” semnat de Isac Rubovics.

O  capodoperă a prezentei licitații este ”Băieșița” de Gheorghe Petrașcu, piesă de referință în galeria portretelor marelui pictor. Lumina subliniază  modelul compus pe verticală, colorat în ocruri aurii, calde, cu accente de roșu și rozuri delicate ce se detașează pe fondul antracit si gri profund.

O prezență rară pe simezele galeriilor și caselor de licitații este Romeo Storck, prezent cu un misterios ”Portret cu turban”, avand un modelaj cromatic puternic al figurii, compus între albul turbanului și diagonala de un negru profund a bluzonului.

În seria rarităților se înscrie și ”Poetul” lui Eustațiu Stoenescu, cunoscut drept unul dintre cei mai buni portretiști ai epocii. Învăluit într-o lumină caldă de amiază, redat în tușe spontane, ton în ton, artistul subliniază psihologia personajului surprins într-o atitudine meditativă.

Expoziția este deschisă în Intr. I. L Caragiale, nr. 1 de luni, 07 decembrie pana joi, 10 decembrie, intre orele 09 :00-19 :00.

Foto : Gheorghe Petrascu, Eustatiu Stoenescu, Gheorghe Vanatoru, Nicolae Vermont, Margareta Sterian, Jean Negulescu, Romeo Storck

 

 

 

Cele mai citite

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...
Ultima oră
Pe aceeași temă