25 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialCartelul scolilor de soferi, taxat cu 360.000 euro

Cartelul scolilor de soferi, taxat cu 360.000 euro

» Consiliul Concurentei, institutia care da cele mai mari amenzi din Romania, a "decapitat" ieri cartelul scolilor de soferi din Bucuresti care s-au inteles sa mareasca preturile.

» Economistul Aurelian Dochia sustine ca este bine ca aceasta autoritate de concurenta sa devina spaima firmelor care doresc sa tina consumatorii romani captivi in plasa unor produse sau servicii scumpe.

Consiliul concurentei, institutia care da cele mai mari sanctiuni din Romania, a amendat ieri, cu 360.000 euro, 32 scoli de soferi si instructori auto independenti din Bucuresti, pentru ca ar fi participat la o intelegere de tip cartel pe piata serviciilor de scolarizare auto, ridicand tarifele cu 60%. O investigatie similara a fost declansata de Consiliul Concurentei anul trecut, pe piata serviciilor bancare, cu privire la posibila intelegere intre banci, referitoare la cresterea concertata a nivelului dobanzilor si al comisioanelor practicate, in detrimentul clientilor.
Unii analisti economici sustin ca anchetele Concurentei sunt benefice, in conditiile in care amenzile uriase, adeseori de ordinul milioanelor de euro, pot descuraja cresterile nejustificate de preturi care le scot oamenilor mai multi bani din buzunare. Alti analisti cred, in schimb, ca aceasta institutie ar trebui sa se aplece mai mult asupra cartelurilor bancilor, hipermarketurilor si furnizorilor de utilitati. "In toate tarile, autoritatile de concurenta sunt institutii de temut.

 

Cred ca si la noi trebuie sa existe o asemenea autoritate puternica, amenintatoare, care sa faca astfel de anchete. Intr-o economie concurentiala, consumatorul nu trebuie sa ramana captiv, ci trebuie sa poata alege liber preturile si serviciile care-l avantajeaza", ne-a declarat economistul Aurelian Dochia. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, subliniaza, la randul sau, ca beneficiarii investigatiilor institutiei pe care o conduce sunt cetatenii. "Beneficiarul investigatiilor Consiliului Concurentei este consumatorul final. Pe noi ne intereseaza ca piata sa functioneze concurential, iar actiunile noastre vizeaza tocmai restabilirea acestei concurente, astfel incat tarifele sa scada", spune Chiritoiu. Pe piata serviciilor de scolarizare auto, recent investigata, mai multe scoli de soferi s-ar fi inteles intre ele, majorand, dupa 1 februarie 2008, tariful aplicabil cursantilor care doreau sa obtina categoria B a permisului auto, de la o medie de 500 lei la 800 lei, au aratat oficialii Consiliului Concurentei.

 

Scumpirea concertata a afectat, potrivit inspectorului de concurenta Maria Nistor, intre 80.000 si 100.000 de cursanti. Pentru aceste practici, 32 scoli de soferi si instructori independenti din Bucuresti au fost amendati cu peste 360.000 euro. Amenzile ar fi fost mult mai mari daca autoritatea de concurenta nu ar fi tinut seama de conditiile economice dificile si ar fi acordat amenzile maxime posibile, care pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri a companiilor, a aratat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Pe lista companiilor amendate se afla urmatoarele scoli de soferi: Autogeneral SA, Teo Consult SRL, Bidi Trans SRL, Dinu 2000 Old SRL, Select Auto Service SRL, Auto Ilioara SA, Transcom SA, Rodell Grup SRL, Trafic Auto Trans SRL, Transporturi Auto Giulesti SA, Perfect Auto Vyo SRL, Auto Gety SRL, Auto Intact SRL, AutoStar Mast SRL si Auto Mixt SRL. Companiile respective pot ataca in instanta deciziile Concurentei.

In luna martie a acestui an Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata de distributie angro a medicamentelor, tot pe fondul unor suspiciuni privind existenta unor disfunctionalitati de natura anticoncurentiala. De-a lungul timpului, Consiliul Concurentei a aplicat amenzi de milioane de euro, cele mai mari sanctiuni date vreodata in Romania. Companiile producatoare de ciment Lafarge, Holcim si Carpatcement au primit amenzi de peste 27 milioane de euro, in 2005, pentru practici de stabilire in comun a preturilor de vanzare a cimentului. In 2006, Consiliul a sanctionat companiile UPC Romania, RCS&RDS, Astral Telecom si Cablevision of Romania cu amenzi in valoare totala de 7,5 milioane euro, pentru incheierea unei intelegeri de tip cartel. Totodata, pentru intelegerea anticoncurentiala de pe piata antidiabeticelor, Consiliul Concurentei a dat amenzi in valoare de 22,6 milioane euro, in 2008, producatorului Eli Lilly si distribuitorilor AA Medical, Relad Pharma si Mediplus Exim.

In prezent, Consiliul Concurentei investigheaza piata pensiilor private, vizand posibile intelegeri intre companii privind nivelul comisionului de intrare in fondul de pensii, de 2,5% din contributiile virate, identic pentru toate fondurile de pensii, precum si piata serviciilor bancare, de unde se colecteaza date privind cresterea excesiva si concertata a dobanzilor la credite si ridicarea comisioanelor.

» Domenii tabu?
Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca autoritatea de concurenta ar putea face mai multe lucruri in beneficiul romanilor daca ar avea curajul sa investigheze domenii sensibile precum distributia de energie, hipermarketurile si bancile. "Nu stiu exact ce atributii au ei (inspectorii de concurenta – n.n.) in cazul bancilor, dar nu cred ca au vreo sansa in aceasta investigatie, desi cartelizarea este vizibila – toate bancile au aceleasi dobanzi la credite", spune serbanescu. Analistul marturiseste ca nu are incredere in demersurile Consiliului Concurentei, atata vreme cat aceasta institutie evita sa investigheze adevaratele "jafuri" carora le cad victime consumatorii, la magazine si la plata utilitatilor: "Nu am nici un fel de incredere in aceasta institutie care ar putea rezolva foarte multe lucruri in Romania, unde firmele straine isi permit sa faca lucruri pe care nu si le-ar permite in tarile lor".

Cele mai citite

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...

Legendarul Claudio Ranieri s-a retras din fotbal cu o înfrângere

Cagliari a fost învinsă pe teren propriu de Fiorentina, cu scorul de 2-3, în etapa cu numărul 38 din Serie A. Acesta a fost...

Român, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de...
Ultima oră
Pe aceeași temă