16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCarne de porc cu dioxina in 24 de judete

Carne de porc cu dioxina in 24 de judete

» Carnea  contaminata cu dioxina, care a fost importata pe diverse rute si provine de la ferme din Irlanda a ajuns  deja in 24 de judete. Potrivit atentionarii Comisiei Europene, initial era vorba de 3.650 kg de carne contaminata. Ieri insa a mai venit o atentionare din Ungaria, privind alte 70 de tone intrate in tara in intervalul septembrie-noiembrie. Mai mult, autoritatile sanitare de la Cluj Napoca au descoperit ca pe ruta Irlanda- Franta au fost importate 40 de tone de carne contaminata.

In baza notificarii primite prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje al Comisiei Europene, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a fost informata ca pe teritoriul tarii noastre a intrat o cantitate de 3.640 kg de carne de porc contaminata cu dioxina. Carnea provine din  Irlanda si in Romania a ajuns pe relatia Belgia. In urma controalelor inspectorilor ANSVSA in depozitul din Bucuresti, unde a ajuns transportul de carne din Irlanda, nu mai exista nici macar un kg. Intreaga cantitate a fost distribuita la cinci firme din judetele Ilfov, Buzau si Olt. Atentionarii Comisiei Europene i s-a adaugat ieri o alta venita din Ungaria si priveste o cantitate de 70 de tone venita pe relatia Irlanda – Franta. si, de parca nu ar fi fost suficient, autoritatile sanitar-veterinare din Cluj-Napoca au descoperit ca in tara au mai intrat alte 40 de tone, sosite pe ruta Irlanda – Franta. Cele 40 de tone au ajuns in 24 de judete, la 37 de unitati.

 

Din pacate, avand in vedere ca s-a procesat deja carnea, mezelurile acum deja contaminate cu dioxina au ajuns in si mai multe judete, deci pericolul alimentar s-a extins si este chiar scapat de sub control. Mai ales ca fiind vorba de perioada septembrie-noiembrie, destula carne a fost procesata si trimisa in magazine, deci chiar consumata. Ciudata si chiar iresponsabila pare a fi atitudinea ANSVSA, care, desi stie numele depozitului din Bucuresti, implicit al firmelor care au preluat carne din lotul din Irlanda si au si procesat-o, refuza sa faca publice datele.  Vicepresedintele ANSVSA, Csutak Nagy Laszlo, incearca sa linisteasca lumea si afirma ca nu ar fi prea mare pericolul, avand in vedere ca prin procesare carnii i s-au adaugat si alte ingrediente si a intervenit si procesul de sterilizare.

Pe rand, autoritatile sanitar- veterinare din  judetele in care se stie ca a intrat carne contaminata au inceput controalele. Autoritatile din Olt au sechestrat deja noua tone de carne din import care au ajuns la o fabrica de mezeluri din judetul Olt. "Intreaga cantitate este sub sechestru si se fac verificari pentru a vedea daca este contaminata. In cazul in care identificam contaminarea cu dioxina, carnea va fi distrusa", a declarat Veronel Bolborea, seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Olt. seful de la Buzau incearca sa-i linisteasca pe buzoieni, declarand ca firma care ar fi preluat carne contaminata nu mai functioneaza pe raza judetului din 2004, acum actionand in Bucuresti. Marian Milea, seful Directiei Sanitar-Veterinare Buzau, subliniaza ca in tot judetul nu exista nici macar un gram din carnea contaminata, aceasta ajungand pe piata din Bucuresti. Carne importata direct din irlanda s-a descoperit si la Bistrita Nasaud. Cele 300 kg au fost deja vandute printr-un magazin satesc, deci nu se poate verifica daca si acea carne era contaminata.

» Ficatul, creierul si rinichii pot fi distrusi
 Dioxinele sunt o clasa de substante extrem de toxice care pot provoca decesul, mai ales la persoane supraponderale ce slabesc brusc. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a afirmat: "Dioxina se gaseste in orice aliment din cauza poluarii. Aceasta substanta a invadat Globul pamantesc, fiind prezenta in urma arderii combustibililor solizi (carbuni) sau a petrolului si derivatelor lui (benzina), a anvelopelor si a tuturor maselor plastice. Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca doza zilnica tolerabila a dioxinei din alimente este un picogram/kilogram corp, ceea ce inseamna o cantitate infima. Un picogram inseamna o miime dintr-o miliardime de gram", a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.

Dioxina nu se elimina din organism. In timp, dioxina se acumuleaza in tesutul gras. De aceea, oamenii care slabesc brusc risca sa se imbolnaveasca grav, deoarece substanta toxica trece direct in sange, distrugand ficatul, rinichii, creierul. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi avertizeaza ca la o ingerare cu mult peste dozele admise poate aparea decesul prin intoxicatie. Efectele nocive asupra organismului depind de nivelul expunerii, durata si frecventa contactelor organismului cu substanta ce prezinta si potential cancerigen.

» Dioxina si la carnea de vita
Pentru ca nu este de gluma, Comisia Europeana a cerut tutoror statelor membre sa verifice importurile de carne din Irlanda si a ordonat retragerea tuturor produselor de carne de porc din magazine, restaurante si fabrici de prelucrare. Motivul il constituie suspiciunile privind infestarea cu dioxina. Din pacate, marti s-a descoperit dioxina si la bovinele din Irlanda, care au fost hranite cu acelasi tip de furaje ca porcii.

Cele mai citite

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Miniștrii de externe sprijină Ucraina, definesc prioritățile Consiliului Europei și adoptă un tratat privind inteligența artificială

În contextul în care Consiliul Europei împlinește 75 de ani, miniștrii afacerilor externe din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei s-au reunit...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă