16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCand si unde va fi spanzurat Saddam?

Cand si unde va fi spanzurat Saddam?

Un membru important al partidului Dawa si un apropiat al premierului irakian, Haider al-Abadi, citat de cotidianul britanic The Times, a apreciat astazi ca fostul presedinte irakian Saddam Hussein va fi spanzurat pana la sfarsitul lunii ianuarie.
Legea irakiana prevede un recurs automat pentru sentinte de condamnare la moarte sau pe viata. O Camera compusa din noua judecatori va incepe o revizuire a cazului Saddam in termen de 30 de zile, iar daca judecatorii decid ca verdictul este corect, sentinta va fi pusa in aplicare in termen de 30 de zile.
Un alt oficial guvernamental irakian a afirmat pentru The Times, sub rezerva anonimatului, ca executia va avea loc probabil intr-o inchisoare irakiana, cel mai probabil la Bagdad, in prezenta unor oficiali irakieni si a unor cetateni ale caror familii au avut de suferit din cauza regimului fostului dictatorului.

Mai multi oficiali din sistemul juridic irakian au insa alte opinii. Procurorul sef Jaafar Mousawi si expertul judiciar Tarik Harib, citati in editia de astazi a ziarului Los Angeles Times, sunt de parere ca fostul presedinte irakian ar putea fi executat in cel mult cinci luni, in inchisoarea de trista notorietate Abu Ghraib. Mousawi a apreciat ca Saddam ar putea fi executat in primele luni ale primaverii viitoare, din 2007.
Judecatorul irakian Loghman Samarai a afirmat ca oficiali din cadrul Ministerului de Justitie ar putea opta pentru construirea altui edificiu, in scopul executarii lui Saddam Hussein, a fratelui vitreg al acestuia, Barzan Ibrahim Hassan, fost sef al serviciilor de spionaj irakiene, si a fostului judecator al Tribunalului revolutionar Awad Hamed Bandar, toti condamnati duminica, 5 noiembrie, la moarte prin spanzurare.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Motocoasele electrice: Soluția ideală pentru întreținerea grădinii tale

Motocoasele electrice și trimmerele sunt instrumente esențiale pentru întreținerea eficientă a grădinilor și a spațiilor verzi. Acestea sunt concepute pentru a oferi o soluție...

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă