29 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialCambodgia: Liderii khmerilor roşii, aduşi în faţa judecăţii după 32 de ani

Cambodgia: Liderii khmerilor roşii, aduşi în faţa judecăţii după 32 de ani

Cei patru lideri supravieţuitori ai khmerilor roşii sunt judecaţi astăzi de un tribunal naţional şi de Naţiunile Unite, pentru prima dată, după mai bine de 30 de ani, în urma masacrării a 1,7 milioane de oameni, scrie presa internaţională.

După ce liderul khmerilor roşii, Pol Pot, a murit în 1998, în arest la domiciliu, acesta este cea mai mare şansă a milioanelor de victime ale regimului să îşi găsească dreptatea: aducându-i în faţa justiţiei pe arhitecţii câmpurilor morţii (gropile comune în care au fost îngropaţi civilii).

Cei patru lideri judecaţi sunt: Nuon Cha (84 ani), mâna dreaptă a lui Pol Pot şi ideologul principal al khmerilor, Kieu Samphan (79 ani), fost preşedinte al Prezidiului de Stat, Ieng Sary (85 ani), fost ministru de externe, şi soţia lui, Ieng Thirith (79 ani), fost ministru al afacerilor sociale.

Cei patru sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii, crime de război, genocid, persecuţie religioasă, homicid şi tortură, în perioada 1975-1979. Acuzaţii au fost aduşi în sală fără cătuşe, însă au fost puşi în spatele unei perdele care le acoperă faţa, relatează publicaţia Time, în ediţia online.

Tribunalul, a cărui denumire oficială este Camerele Extraordinare ale Curţii din Cambodgia, a început procesele în 2006. În primul proces, a fost judecat Kaing Guek Eav, cunoscut drept Duch, comandant al închisorii Tuol Sleng – din al cărui ordin au fost torturaţi şi omorâţi 16.000 oameni. Deşi a fost condamnat la 35 de ani de închisoare, pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război, sentinţa lui a fost redusă, ulterior, la 19 ani.

Procesul început astăzi, pentru prima dată după 32 de ani, reprezintă doar partea procedurală, precizează Time. Mărturiile şi prezentarea dovezilor vor începe din august sau septembrie.

Khmerii roşii au fost înlăturaţi de la putere în 1979, printr-o invazie vietnameză. Pol Pot, liderul mişcării, a scăpat atunci, însă a ajuns prizonierul unei facţiuni a propriei sale mişcări, până la moartea survenită în 1998. Gurile rele spun că ar fi vorba de otrăvire, însă zvonurile nu au fost niciodată confirmate.

Procesul actual “ne va învăţa cum gândeau aceşti oameni, cum funcţiona regimul şi cum au reuşit să-şi pună în practică programul de omorâre în masă”, explică antropologul Alex Hinton, de la Universitatea Rutgers, şi autorul unei cărţi despre atrocităţile comise de khmerii roşii.

Deşi oamenii aşteaptă judecarea liderilor khmerilor, ar putea interveni multe probleme, notează Time. În timp ce Duch a spus că îşi regretă faptele, cei patru foşti lideri îşi neagă faptele şi aruncă vina asupra lui Pol Pot şi mărturisesc că nu au remuşcări.

“Dacă am remuşcări? Nu, pentru că nu e responsabilitatea mea”, a spus Ieng Sary, în 1996. Ieng, a cărui soţie a fost sora soţiei lui Pol Pot, a aruncat vina asupra conducătorului, care orchestra totul cu ajutorul poliţiei lui secrete, la care fostul ministru de externe nu avea acces.

Până când cei patru lideri au fost luaţi în custodie de tribunal, în 2007, au trăit liberi, în foste sedii ale khmerilor roşii.

Totuşi, acest proces s-ar putea să fie ultimul, întrucât există numeroase presiuni financiare şi declaraţii ale oamenilor politici cambodgieni, explică revista Time.

Din 2006, de la constituire, până la sfârşitul acestui an, se extimează că cheltuielile tribunalului extraordinar se ridică la 150 milioane de dolari.

Premierul Cambodgiei, Hun Sen, probabil conştient că politicienii care au colaborat cu khmerii roşii pe vremuri, cum a făcut şi el, ar putea să fie, la rândul lor, judecaţi, a declarat că acesta este ultimul proces în care sunt judecaţi khmerii roşii, scrie Time.

“Judecarea khmerilor a fost amânată, din cauză că mişcarea a continuat să se împotrivească guvernului până la sfârşitul anilor ’90. A fost nevoie de 20 de ani ca să se conştientizeze importanţa acestor procese”,a explicat unul din procurori, englezul Andrew Cayley.

Cele mai citite

Programul complet al FITS 2024 este disponibil de astăzi!

Sibiu, 30 mai 2024 – Astăzi, la Teatrul Național „Radu Stanca”, a avut loc cea de a doua conferință de presă prilejuită de ediția...

Cutremur în această dimineață în România. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs vineri dimineaţa, la ora 5:47, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional...

ANAF intensifică acțiunile de verificare a persoanelor fizice cu averi mari

Agenția Națională de Administrare Financiară (ANAF) a accelerat puternic, anul trecut, verificările persoanelor fizice cu averi mari, potrivit Profit.ro. Numărul de controale finalizate, numărul de decizii...
Ultima oră
Pe aceeași temă