28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialCairo în sărbătoare: Mii de egipteni euforici în piaţa Tahrir

Cairo în sărbătoare: Mii de egipteni euforici în piaţa Tahrir

ÎNVINGĂTORI. Câteva mii de egipteni euforici erau adunaţi sâmbătă în zori în piaţa Tahrir din centrul Cairo, a doua zi după demisia preşedintelui Hosni Mubarak, constată un jurnalist al AFP, citat de Mediafax.

 

Pe podul care duce spre una dintre intrările în paţa Tahrir, simbolul contestărilor populare care au dus la căderea lui Mubarak după 30 de ani de putere, dansau mai mulţi tineri, arborând drapele egiptene şi oprind maşinile pentru a-i felicita pe şoferi.

Câţiva tineri se încălzeau în jurul unui foc improvizat, în timp ce alţii îi aplaudau pe militari, cerând continuarea ‘luptei’ în vederea construirii unui Egipt ‘democratic’.

‘Este sărbătoare, ne-am născut din nou’, striga Oussama Toufic Saadallah, un inginer agricol de 40 de ani. ‘S-a pus capăt injustiţiei! Eram în urmă faţă de alte ţări, dar acum avem o valoare în ochii străinătăţii, ai lumii arabe’, a declarat el pentru AFP, cu ochii strlucind de emoţie. ‘Vrem ca toţi deţinuţii politici să fie eliberaţi’, mai spune acest om, care a fost deţinut săptămâna trecută, timp de patru zile, de poliţia militară.

Armata egipteană a început să ridice, sâmbătă dimineaţa, baricadele şi sârma ghimpată din jurul pieţei Tahrir din Cairo – epicentrul revoltei care l-a alungat pe preşedintele Hosni Mubarak, informează AFP.

Soldaţii au demontat mai ales baricadele aflate lângă Muzeul Naţional, la intrarea de nord în piaţă. Armata a îndepărtat, de asemenea, carcasele de maşini arse, urmele ciocnirilor dintre forţele de ordine pro şi anti-Mubarak din momentele de apogeu ale revoltei. Soldaţii a fost ajutaţi în eforturile lor şi de civili, care au curăţat piaţa.

Tancurile armatei care au blocat străzile ce duceau spre Tahrir au eliberat trecerea, poziţionându-se în părţile laterale.

Anunţul demisiei lui Mubarak, 82 de ani, a intervenit în a 18-a zi a revoltei populare, în timp ce peste un milion de oameni demonstrau împotriva lui în întreg Egiptul.

Puternica armată egipteană, care a preluat acum puterea în cea mai populată ţară a lumii arabe, a asigurat că nu se va substitui voinţei poporului egiptean.

Mohamed Rida, 26 de ani, speră în formarea rapidă a unui guvern civil. ‘Aşteptăm un nou comunicat al armatei. Nu vrem să fim guvernaţi de militari. Dorim un guvern de coaliţie, format din oameni cu experienţă’, spune el.

Cele mai citite

BACALAUREAT 2024. Luni are loc proba de limba și literatura română 

Peste 134.000 de candidaţi înscrişi la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susţin luni prima probă la Limba şi literatura română -...

SUA, Canada și Marea Britanie demască intențiile Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova

SUA, Canada și Marea Britanie avertizează că Rusia vrea să influențeze alegerile din Republica Moldova, din anul 2024, pentru a instala un candidat pro-rus...

Spargere ca-n filme în SUA. 20 de hoți au jefuit un magazin de bijuterii într-un minut jumate

Jaf inedit în California, Statele Unite. Imaginile de supraveghere ale unui magazin de bijuterii arată 20 de hoţi care sparg vitrinele şi iau tot...
Ultima oră
Pe aceeași temă