17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialBursele din întreaga lume cresc puternic, datorită pachetului de 750 miliarde euro...

Bursele din întreaga lume cresc puternic, datorită pachetului de 750 miliarde euro anunţat de UE şi FMI

Bursele din întreaga lume au crescut puternic luni, cu mai mult de 2%, după ce liderii finanţelor mondiale au anunţat un pachet de 750 miliarde euro pentru stabilizarea pieţelor financiare, potrivit Mediafax.

Indicele MSCI al burselor globale a urcat cu 2,3%, iar moneda euro s-a apreciat cu 1,6% faţă de dolar şi cu 3,1% faţă de yen.

Totodată, indicii celor mai mari burse europene au crescut puternic în deschiderea şedinţei de luni. FTSE 100 (Londra) a urcat cu 4,02%, DAX 30 (Frankfurt) a avansat cu 4,12%, iar CAC 40 (Paris) s-a apreciat cu 6,93%.

Randamentele obligaţiunilor de stat ale ţărilor puternic îndatorate din zona euro s-au retras faţă de referinţă, iar indicele MSCI al burselor de pe pieţele emergente a urcat cu 3%.

Cotaţiile petrolului şi ale altor mărfuri au înregistrat de asemenea creşteri puternice datorită măsurilor anunţate de liderii lumii financiare. Preţul barilului de petrol a urcat cu peste doi dolari, depăşind 77 de dolari, investitorii judecând intervenţia fără precedent convenită de UE şi FMI drept un semn că relansarea cererii pentru energie va continua.

Miniştrii Finanţelor din UE, reprezentanţii FMI şi şefii marilor bănci centrale au convenit, în weekend, după discuţii maraton, asupra unui pachet de intervenţie de 750 miliarde euro (500 miliarde euro de la statele zonei euro, 250 miliarde euro de la FMI) menit să stabilizeze pieţele financiare şi să rezolve definitiv criza Greciei.

Totodată, băncile centrale s-au angajat la măsuri de consolidare a încrederii de pe pieţe. Federal Reserve a reluat swap-urile monetare cu mai multe bănci centrale pentru a oferi asigurări investitorilor că există suficientă lichiditate în dolari, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va investi direct în obligaţiuni guvernamentale.

Şi Bursa de la Bucureşti creşte

Bursa de la Bucureşti a urcat puternic în prima parte a şedinţei de luni, astfel că la jumătatea sesiunii era în creştere cu 8,3%, într-o piaţă dominată de ordine de cumpărare şi în linie cu ascensiunea semnificativă a burselor vest-europene, potrivit Mediafax.

Piaţa a deschis ziua în urcare cu 4%, în linie cu bursele mature din Europa, unde investitorii au reacţionat la anunţarea unui pachet de intervenţie în valoare de 750 miliarde euro pentru stabilizarea pieţelor financiare.

Astfel, piaţa locală a recuperat o parte din corecţiile severe înregistrate în săptămâna anterioară, când indicele general, BET-C, a căzut cu 13,3%.

La ora 13:00, tranzacţiile cu cele mai lichide zece acţiuni erau realizate la preţuri în creştere în medie cu 9,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-FI cu 7,93% peste referinţă.

Totodată, ordinele de cumpărare au ridicat puternic, în medie cu 9,77%, şi cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF).

În aceste condiţii, indicele extins al bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, era în urcare cu 9,21%.

Investitorii au tranzacţionat în total titluri de 26,8 milioane lei (6,4 milioane euro), sumă cu 10% mai redusă comparativ cu rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 29,8 milioane lei (7,1 milioane euro).

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) s-au detaşat vizibil în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 11,5 milioane lei, susţinând, totodată, 43% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost efectuată la 1,78 lei, preţ cu 10,56% peste referinţă.

O creştere puternică, de 13,6%, era înregistrată şi de acţiunile Erste (EBS), care au urmat îndeaproape tendinţa de la bursa din Viena, unde au avansat cu 13,9%. La BVB, preţul a ajuns la 132,9 lei (31,91 euro), iar cea mai recentă operaţiune cu acţiunile băncii la Viena a fost efectuată la 31,9 euro. La bursa de la Bucureşti, operaţiunile cu acţiuni Erste au însumat 951.000 de lei, în timp ce la Viena aceste titluri aveau o lichiditate de 75 milioane euro.

La jumătatea sesiunii numai acţiuni aveau preţuri în scădere, respectiv Mechel Târgovişte (COS) – 8,56% şi Rompetrol Rafinare (RRC) – 0,3%, însă cu aceste titluri au fost realizate transferuri reduse. Cel mai mare rulaj, de 5.000 de lei a fost în cazul acţiunilor Mechel Târgovişte.

 

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan: “Bilanțul lui este matematic zero”

Candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a criticat dur activitatea actualului edil, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută...

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate face un nou apel împotriva extrădării în SUA, a decis Înalta Curte, potrivit BBC. Julian Assange a primit permisiunea de...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...
Ultima oră
Pe aceeași temă