25.7 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăSpecialBursa a revenit pe creştere uşoară, însă pe o lichiditate redusă

Bursa a revenit pe creştere uşoară, însă pe o lichiditate redusă

Bursa a crescut cu 0,26% în primele minute ale şedinţei, şi a recuperat o parte din corecţia de săptămâna trecută, pe o lichiditate de doar 700.000 de lei şi asigurată de tranzacţiile cu doar 21 de acţiuni din cele 79 de societăţi listate pe primele trei categorii şi la secţiunea “Internaţionale”, informează Mediafax.

Piaţa a încheiat în scădere patru din cele cinci şedinţe de săptămâna trecută, astfel că indicele general BET-C a coborât cu 1,82%. La sfârşitul sesiunii de vineri, piaţa era cu 4,12% mai jos raportat la nivelul de la finalul lunii februarie. Corecţia din martie a redus la 13,5% câştigul din acest an al indicelui general.

Rulajul din primele minute ale şedinţei de luni este cu 16% sub cel de la deschiderea de vineri, de 831.000 de lei.

După primele 16 minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,25%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,34% peste închiderea de vineri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,18%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,31%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 295.000 de lei, şi au devansat acţiunile Fondului Proprietatea în topul rulajelor. Cu titlurile FP au fost realizate transferuri de 204.000 de lei.

Cotaţia acţiunilor SIF Transilvania a crescut cu 1,47%, la 0,69, iar titlurile FP au scăzut cu 0,6%, la 0,5765 lei.

Acţiunile Azomureş (AZO) au continuat să crească luni, cu 3,48%, după ce în precedentele două şedinţe au avansat cu aproape 4%, susţinute de ordinele de cumpărare plasate de investitorii care cred că noul acţionar majoritar al combinatului, Ameropa Holding, va lansa o ofertă de preluare la un preţ peste cotaţiile actuale de la bursă.

Traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa a finalizat săptămâna tercută preluarea Azomureş şi a ajuns să controleze 75,8% din titlurile companiei. Conform prevederilor legii pieţei de capital, Ameropa trebuie să lanseze o ofertă de preluare a combinatului.

Evoluţia acţiunilor Azomureş a venit luni pe al treilea rulaj din piaţă, de 125.000 de lei, iar preţul a ajuns la 1,935 lei. Preţul este cu 7,56% peste cotaţia anterioară anunţului finalizării preluării.

Bursele vest-europene au deschis ziua în creştere cu până la 0,5%, după ce au înregistrat săptămâna trecută cea mai abruptă scădere de la începutul acestui an, investitorii favorizând acţiunile cu preţuri prea mici, în aşteptarea indicelui Ifo privind economia germană.

Cele mai citite

Marketingul online poate aduce 200% profit: Sfaturile experților pentru antreprenori

Află cum pot obține antreprenorii profit de până la 200% din investiția în marketing online față de cel tradițional de la experții în domeniu.  Cuantifică...

Unghiile false: Mituri și realități

În lumea frumuseții, unghiile false au devenit o alegere populară pentru multe femei care doresc să aibă mâini impecabile și elegante. Cu toate acestea,...

Vom vedea mai mulți prieteni ai lui Putin și Xi Jinping în noul Parlament European

de Peter Kreko și Richard Demeny, Institutul Political Capital Criza Qatargate este cel mai mare caz de corupție care a lovit Parlamentul European în ultimele...
Ultima oră
Pe aceeași temă