29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăEconomieEconomie internăCând încep să se dea amenzi pentru nereguli în sistemul RO e-Factura

Când încep să se dea amenzi pentru nereguli în sistemul RO e-Factura

Ministerul Finanțelor a anunțat recent că, deși perioada de grație a amenzilor pentru neconformare la sistemul de facturare RO e-Factura a expirat la 31 mai, primele amenzi pentru nereguli la raportarea facturilor, neraportare efectivă sau depășirea termenului de 5 zile lucrătoare, vor fi aplicate abia la începutul lunii iulie.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) urmează să analizeze la începutul lunii iulie situația pentru întreaga lună iunie, iar o firmă va fi amendată o singură dată pentru iunie, indiferent dacă în luna respectivă are una sau mai multe abateri legate de raportarea în e-Factură, arată Profit.ro, potrivit declarațiilor oferite de Ministerul Finanțelor. Astfel, mecanismul care prevede aplicarea de sancțiuni după încheierea lunii va fi utilizat în iulie pentru luna iunie, urmând ca, pentru neregulile din iulie, la nivelul Ministerului Finanțelor să fie analizate noi reglementări.

Ce spune legea în prezent

Potrivit celei mai recente modificări legislative vizând e-Factura (OUG 30/2024) nu se sancționează neregulile la raportare survenite până la data de 31 mai 2024. Astfel, sancțiunile vor viza doar fapte comise în iunie de netransmitere în sistemul e-Factura sau transmiterea cu depășirea perioadei limită de 5 zile lucrătoare (de la 1 iulie, acest termen se modifică în 5 zile calendaristice).

Implementarea e-Factură se desfășoară în două etape. Prima etapă, care durează până la 30 iunie 2024, impune raportarea facturilor în relațiile B2B și cu instituțiile publice, cu excepția livrărilor de bunuri în afara UE. A doua etapă, începând cu 1 iulie 2024, obligă emiterea și transmiterea facturilor exclusiv prin e-Factură, cu un termen de 5 zile calendaristice de la emitere. În cazul nefuncționării sistemului e-Factura pentru minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturilor se suspendă temporar, urmând să fie reluată după repunerea în funcțiune a sistemului.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă