15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialBruxellesul dă asigurări că RISCUL ca epidemia EBOLA să se extindă în...

Bruxellesul dă asigurări că RISCUL ca epidemia EBOLA să se extindă în UE este ”FOARTE SCĂZUT”

Tonio Borg, comisarul european pentru Sănătate, a declarat, vineri, că riscul ca epidemia de febră hemoragică Ebola să se extindă în Europa, este ”extrem de scăzut”, cu toate că  în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decretat stare de "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial", relatează AFP, citat de Mediafax.

"Doresc să-i asigur pe cetăţeni că riscul de răspândire a Ebola pe teritoriile europene este extrem de scăzut. Acesta, în primul rând pentru că puţine dintre persoanele care se deplasează în Europa sunt susceptibile de a fi infectate şi, în al doilea rând, pentru că virusul se transmite doar prin contact direct cu fluidele corporale ale unei persoane bolnave'', a declarat comisarul Tonio Borg, într-un comunicat.

"UE urmăreşte de câteva luni situaţia din Africa de Vest şi, în cazul puţin probabil ca virusul să afecteze Europa, suntem pregătiţi să facem faţă" situaţiei, a asigurat comisarul european pentru Sănătate.

Un spaniol contaminat cu Ebola în Liberia a fost repatriat joi în Spania pentru tratament. "Gândurile mele se îndreaptă spre victime şi familiile lor", a mai afirmat comisarul Borg, salutând "eforturile comunităţilor afectate de epidemie" şi ale "miilor de persoane implicate în lupta" împotriva virsului, care a provocat deceseul a aproape 1.000 de persoane de la începutul anului.

Declaraţia oficialului european intervine în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat vineri că epidemia de febră hemoragică Ebola reprezintă o "urgenţă de sănătate publică la nivel mondial".

Pe fondul agravării situaţiei, este necesar "un răspuns internaţional coordonat" pentru oprirea şi regresul extinderii Ebola la nivel internaţional", a afirmat directoarea generală a OMS, doctorul Margaret Chang. Epidemia de Ebola este "cea mai importantă şi cea mai gravă" din ultimele patru decenii, a adăugat ea.

Comisia Europeană contribuie la pregătirea şi coordonarea administrării riscurilor cu statele membre şi cu susţinerea Centrului european pentru prevenirea şi controlarea maladiilor, precum şi cu OMS.

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...
Ultima oră
Pe aceeași temă