20.5 C
Bucharest
Thursday, 1 June 2023
HomeSpecialBREXIT. Vicepremierul Irlandei de Nord cere un referedum pentru unirea cu Republica...

BREXIT. Vicepremierul Irlandei de Nord cere un referedum pentru unirea cu Republica Irlanda

Vicepremierul provinciei Irlanda de Nord, Martin McGuinness, care este și liderul partidului Sinn Fein, a propus, vineri, organizarea unui referendum pentru a determina unirea acestei regiuni, componentă a Regatului Unit, cu Republica Irlanda.

Această propunere apare după anunțarea rezultatelor referendumului legat de Brexit, în care majoritatea cetățenilor Regatului Unit au optat pentru desprinderea de UE.

Totuși, votanții din Republica Irlanda, ca și cei din Scoția și din Londra, au votat, în majoritate, pentru menținerea Regatului Unit în UE.

Republica Irlanda are frontieră terestră cu Irlanda de Nord și este membră UE.

Cu câteva zile înainte de organizarea referendumului legat de Brexit, agențiile internaționale de presă consemnau intenția unei mari părți a locuitorilor din Irlanda de Nord de a cere, preventiv, și cetățenia Republicii Irlanda, pentru a fi siguri că ei vor rămâne cetățeni UE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Școala din stradă și lumea lui Iohannis

Cu câteva ore înainte ca angajații din învățământ să organizeze cea mai mare acțiune de protest din Capitală, liderii sindicali solicitând implicarea președintelui Klaus...

James Cleverly: Ucraina are dreptul să lovească ţinte pe teritoriul rus în scop de autoapărare

Şeful diplomaţiei britanice, James Cleverly, a declarat marţi că Ucraina are dreptul să lovească ținte pe teritoriul rus în scop de autoapărare, informează dpa. "Ucraina...
00:00:22

VIDEO: Kiev – Momentul în care o rachetă cade lângă o mașină

O cameră de bord a surprins momentul în care o parte dintr-o rachetă a căzut lângă o mașină care circula pe un drum din...
Ultima oră
Pe aceeași temă