0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialLIVE TEXT. BREXIT. Ziua în care Marea Britanie a decis să iasă...

LIVE TEXT. BREXIT. Ziua în care Marea Britanie a decis să iasă din UE: Demisia lui Cameron, prăbușirea burselor și panică. Ce vor face în continuare liderii politici

23.33: Ieșirea Marii Britanii din UE afectează relația cu Statele Unite, arată AFP. 

23.06: BREXIT este cel mai complex divorț politic din istorie, conform unui studiu realizat la Bruxelles. Specialiștii nu știu când și cum se va finaliza

 

22.35: Republica Irlanda respinge ideea unui referendum pentru unirea cu Irlanda de Nord.

22.20: Bursele din Europa s-au prăbușit. Pierderi de peste 1000 de MILIARDE de dolari.

21.30: Franța și Germania vor propune o Uniune Europeană mai flexibilă.

21,.20: Cum poate rămâne Marea Britanie în UE, deși a votat pentru BREXIT

21.15: Căutările pe Internet sugerează că majoritatea britanicilor au aflat abia DUPĂ vot ce înseamnă BREXIT.

21.08: Cetățenii Regatului Unit au votat joi pentru ieşirea din UE, dar liderii lor ar putea, în acord cu experţii de la Bruxelles, să evite Brexitul.

20.59: Miercuri se desfășoară la Bruxelles primul summit UE fără Marea Britanie.

20.43: Londra cere un referendum pentru independența de Marea Britanie și menținerea acestei metropole în UE.

20.29: Șeful Executivului din Catalonia spune că, după modelul Brexit, este posibilă separarea Cataloniei de Spania.

20.10: Tratatele bilaterale privind imigraţia încheiate de Londra şi Paris nu vor fi afectate de rezultatul referendumului desfăşurat joi în Marea Britanie, a estimat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului francez Stephane Le Foll, citat de AFP, potrivit Agerpres. ”Cu privire la imigraţie, să fie clar, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va conduce la schimbări în termeni de tratate de imigraţie cu Regatul Unit. Acestea sunt tratate bilaterale”, a precizat reprezentantul guvernului de la Paris.

19.38: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de vineri, evoluţia fiind în linie cu cea a burselor europene care au reacţionat negativ la Brexit.

19.22: Premierul Dacian Cioloş afirmă că referendumul din Marea Britanie reprezintă un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană şi că, personal, priveşte Brexitul nu doar ca pe un moment trist, ci şi ca pe unul de la care se poate începe reconstrucţia UE. 

„Referendumul din Marea Britanie este un moment de cumpănă pentru Uniunea Europeană. Personal, sunt convins că din acest proces vor ieşi câştigători doar cei care îşi vor folosi energia şi inteligenţa pentru a construi. O Uniune mai bună, mai transparentă, mai aproape de oameni, mai aproape de cei care vor să circule în continuare în UE fără vize, să poată alege unde muncesc sau studiază, să poată investi fără prea multe oprelişti şi birocraţie. În lumea complexă, globalizată de azi, nu văd niciun stat membru al UE care să poată să se dezvolte şi să o ducă mai bine fără a coopera cu celelalte. Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist (dar respect decizia celor care au dorit asta şi au votat în acest sens). Este şi un moment de la care putem începe un proces de reconstrucţie”, a scris Cioloş pe Facebook. 

18.50: Publicația britanică The Independent a făcut o listă cu cei mai probabili succesori ai lui David Cameron, în funcția de premier. 

Aflați cine sunt potențialii prim-miniștri ai Marii Britanii aici: Cine i-ar putea succeda lui David Cameron la conducerea guvernului Marii Britanii

18,40: Rezultatele votului, pe grupe de vârstă. Tinerii au votat pentru menținea Marii Britanii în UE. Persoanele peste 65 de ani au votat, majoritar, pentru separare.

18.08: Bursa de la New York a deschis şedinţa de vineri în scădere, indicele Dow Jones pierzând peste 500 de puncte, după ce populaţia Marii Britanii a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

17.15. Cei 8.000 de romi din România care se află în Marea Britanie vor fi primii afectaţi de rezultatul referendumului din Marea Britanie, a declarat vineri, pentru Agerpres, autointitulatul rege al romilor de pretutindeni, Dorin Cioabă. „Romii vor fi primii afectaţi. În Marea Britanie nu sunt foarte mulţi, în jurul a 7-8.000, însă exista tendinţa de a-i atrage acolo. Foarte mulţi care mergeau acolo îşi găseau de lucru, le mergea bine. Cred că ar fi existat un val de a merge în Anglia. Dacă britanicii au ieşit din UE, probabil vor introduce vizele, nu? Eu cred că romii vor avea de suferit. Ei vor fi primii care vor avea de suferit. Guvernul britanic va lua măsuri prima dată împotriva romilor. Sunt îngrijorat. Când se luau de romi, UE îi apăra. Eu cred că măsura îi vizează în primul rând pe romi”, a declarat Dorin Cioabă. 

17:00. Preşedintele american Barack Obama declară că Statele Unite respectă decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană. El a mai spus că relaţiile cu Londra vor continua, şi atât Uniunea Europeană, cât şi Marea Britanie, rămân parteneri ai Statelor Unite. 

16:54.  Uniunea Europeană va continua să fie un actor important pe arena internaţională, în pofida faptului că electoratul britanic s-a pronunţat prin referendum pentru ieşirea din UE, a estimat vineri şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, transmite Reuters.

Citeşte şi  Mogherini: UE va fi un actor solid pe arena internaţională şi după Brexit

16:45. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a făcut vineri un apel către Uniunea Europeană şi Marea Britanie pentru ca acestea să asigure o „tranziţie lină” spre o nouă relaţie economică între ele, după victoria taberei Brexit la referendumul de joi, informează AFP. 

 

Citeşte şi  BREXIT. FMI face un apel pentru o tranziţie lină spre o nouă relaţie între UE şi Marea Britanie

15:24. Vicepreşedintele american, Joe Biden, a asigurat vineri că ‘relaţia specială’ dintre Statele Unite şi Marea Britanie nu se va schimba, deşi britanicii au decis prin referendum desprinderea de Uniunea Europeană şi Washingtonul nu şi-a dorit acest rezultat, dar pe care îl respectă, relatează agenţiile Reuters şi EFE, preluate de Agerpres. 

Citeşte şi  Biden: Relaţia specială dintre SUA şi Marea Britanie va continua, în pofida Brexitului

14:30. Liderii Uniunii Europene au cerut Marii Britanii să lanseze procedura de ieşire din blocul comunitar ‘imediat ce va fi posibil’, pentru a evita prelungirea incertitudinii, după decizia istorică a alegătorilor britanici în favoarea ieşirii din Uniune, transmit AFP şi DPA.

Citeşte şi BREXIT. UE cere Marii Britanii să lanseze procedura de ieşire din Uniune ‘imediat ce va fi posibil’

14.01: Am stat de vorbă cu președintele Camerei de Comerț a României, despre cum îi va afecta pe români ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană:  ”Vorbim de libera circulație în spațiul UE și aici, probabil, românii care sunt angrenați în economia britanică vor resimți acest recul. ”

 

13.45: Premierul Dacian Cioloș aduce precizări privind ieșirea Marii Britanii din UE: ”Din prima analiză, nu va exista un impact economic imediat, semnificativ, asupra economiei Românie, în urma acestei decizii”. 

13.35: Președintele francez Francois Hollande a arătat că Europa trebuie să pregătească proiecte și să nu se piardă în proceduri

Citește aici toate reacțiile internaționale apărute până în acest moment:  BREXIT. VIDEO. Reacții internaționale

13.05: Președintele Iohannis, după consultările de la Cotroceni, a spus că România respectă decizia Marii Britanii, dar rămâne atașatăporiectului european. 

Precizările președintelui Iohannis le puteți citi aici: Iohannis: România rămâne atașată proiectului european. Leul nu va avea probleme

Și secretarul general al NATO a venit cu precizări, după decizia BREXIT: Jens Stoltenberg: Poziţia Marii Britanii în NATO va rămâne neschimbată

12.26: Am adunat câteva păreri ale românilor care trăiesc în Marea Britanie. Ei s-au declarat șocați, surprinși și nu știu ce se va întâmpla în continuare. 

Citește mărturiile lor: 

BREXIT. Comunitatea românească din Marea Britanie: Suntem în stare de șoc, dar nu plecăm

De asemenea, revenim cu noi reacții în plan internațional:  

12.08: Susținătorii Brexitului au ieşit pe străzi fluturând steagul Angliei, au băut şampanie şi s-au bucurat la anunţarea rezultatelor consultării populare.

Vezi imaginile aici: VIDEO+FOTO. Englezii sărbătoresc BREXITUL

În același timp, politologul român Cristian Pârvulescu a atras atenția că, deși ieșirea Marii Britanii din UE a provocat o criză, nu va duce la destrămarea UE. 

Vezi mai multe pe acest subiect aici: BREXIT. Politologul Cristian Pîrvulescu: Ieșirea Marii Britanii nu va duce la dezechilibrarea UE

11.45: Liderul Partidului pentru Independenţa Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, a comentat că Marea Britanie ar trebui să facă din data de 23 iunie o sărbătoare naţională pentru a marca astfel votul său istoric pentru părăsirea Uniunii Europene

Citește și: BREXIT. Nigel Farage: Marea Britanie ar trebui să facă din data de 23 iunie o sărbătoare naţională

11.17: În jurul orei 3,50 GMT, uncia de aur a urcat până la 1.359,08 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 19 martie 2014, în creştere cu aproape 8% comparativ cu valoare înregistrată la debutul tranzacţiilor pe pieţele asiatice, după care a revenit la 1.320 dolari.

BREXIT. Cotaţia aurului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 24 de luni

10.51: BBC a analizat opțiunile pe care le are Marea Britanie după votul pentru ieșirea din Uniunea Europeană. De reținut este că ieşirea din Uniune nu este un proces automat – trebuie negociată cu membrii care rămân. Aceste negocieri ar trebui finalizate în doi ani, dar Parlamentul European are drept de veto asupra oricărui nou acord care reglementează relaţia dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Citește mai multe aici: Scenarii. Viața după BREXIT: Ce urmează în Marea Britanie?

10.43: Comentariu ”la cald” al redactorului-șef Rl, Răzvan Chiruță: ”Votul dat în referendumul privind poziția Marii Britanii în raport cu UE a scos la iveală o ruptură între diferite regiuni ale regatului: Scoția și Irlanda de Nord”. 

Citește aici opinia: Brexit, o victorie care va fi regretată de toată lumea, inclusiv de britanici

10.38: Miniștrii de Externe ai statelor fondatoare UE –  Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – vor participa, sâmbătă, la o reuniune la Berlin, informează France Presse. 

10.32: Opinie la cald privind decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană. Claudiu Pădurean notează că ”primele rezultate economice ale referendumului din Marea Britanie se văd deja. Lira sterlină a ajuns la minimul său istoric, iar Uniunea Europeană și lumea occidentală se vor confrunta, probabil, cu o nouă criză economică. La fel de probabilă este și o criză politică”.

Citește comentariul aici:  A început sfârșitul Regatului Unit?

10.26. Premierul David Cameron anunță că va pleca și un nou prim-ministru trebuie să înceapă negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Discursul său aici: Cameron VA DEMISIONA, după Brexit: Regatul Unit este PUTERNIC. Nu vor exista schimbări imediate. Va trebui să existe un nou prim-ministru

 

10.12: Nigel Farage vrea un Guvern Brexit și spune că UE este pe moarte. 

În curând, vor urma declarații ale premierului Cameron. 

10.00: Președintele Klaus Iohannis a convocat la Cotroceni o întâlnire, la care au fost chemați premierul Dacian Cioloș, liderii partidelor parlamentare și guvernatorul Băncii Naționale. 

Între timp, a apărut reacția lui Martin Schulz, președintele președintele PE: ”Regret decizia Marii Britanii de a părăsi UE, dar blocul comunitar nu se confruntă cu o criză”. Și președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să rămână unită.

Citește și:  BREXIT. Primele reacții, după anunțarea rezultatelor parțiale ale referendumului. Donald Tusk: Ceea ce nu te ucide, te face mai puternic

09.48: Au apărut primele reacții la Brexit și în rândul politicienilor români. Traian Băsescu apreciază că majoritatea britanicilor a votat în necunoștință de cauză, în timp ce Victor Ponta este de părere că este cel mai greu moment pentru Uniunea Europeană. 

Citește și: BREXIT. Reacțiile politicienilor români, după anunțarea rezultatelor referendumului

Agenția France Presse a făcut o listă cu consecințele pe care britanicii le pot resimți în următoarea perioadă, ca urmare a deciziei de a ieși din Uniunea Europeană. Începând cu libera circulație  și vacanțe mai scumpe în Europa, ei s-ar putea confrunta și cu disensiuni cu Spania și Irlanda. 
 

09.27: Ziarele britanice au avut ediție specială la 5 dimineața: Cum au anunțat ieșirea Marii Britanii din UE

09.23: Marea Britanie a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, a anunțat  ofiţerul şef pentru numărare (Chief Counting Officer), Jenny Watson, la Manchester.

09.06: 51.9% dintre cetățeni britanici au votat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48.1% au optat pentru rămânerea în blocul comunitar, arată BBC, după încheierea numărătorii.

Astfel, 17,410,742 au votat pentru, iar 16,141,241 – împotriva Brexitului.

Citește și: BREXIT. Preşedintele Parlamentului European: Mă aştept ca negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE să înceapă rapid

09.01: Liderul extremist Nigel Farage i-a cerut demisia premierului David Cameron. Au început să apară voci care cer referendumuri pentru ieșirea din UE și în alte țări: Franța, Irlanda și Olanda. 

Internauții britanici fac haz de necaz pe Twitter, după votul Brexit. 

 

08.44: Doar două din cele 382 de cricumscripții electorale mai au de anunțat rezultatele după numărarea buletinelor de vot. Potrivit BBC, 
17,176,006 au optat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 15,952,444 susțin rămânerea în blocul comunitar.

08.24: După anunțarea rezultatului parțial pentru ieșirea Marii Britanii din UE, lira sterlină s-a prăbușit  la cel mai slab nivel din 1985 încoace. 

Citește mai multe despre acest subiect aici.

08.16: În timp ce liderul UKIP, Nigel Farage, spune că britanicii și-au luat țara înapoi, premierul David Cameron le mulțumește celor care au votat contra ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Am pregătit o sinteză a celor mai importante declarații:  BREXIT. Primele reacții, după anunțarea rezultatelor parțiale ale referendumului

 

07.49: 368 din 382 de circumscripții au terminat numărarea voturilor. Astfel, numărul celor care susțin ieșirea Marii Britanii din UE a ajuns la 14,180,850, în timp ce 12,453,878 se împotrivesc Brexitului, arată BBC.

07.27: În Scoția, Țara Galilor și Irlana de Nord, numărarea buletinelor de vot s-a încheiat, atată BBC. Astfel, în Irlanda de Nord, 440,437 de cetățeni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, iar 349,442. În Scoția: 1,661,191 doresc să rămână în UE, iar 1,018,322 înclină spre un Brexit, iar în Țara Galilor, 854,572 sunt în favoara unul Brexit, în timp ce 772,347 nu.

În Anglia continuă numărarea voturilor. Astfel, mai sunt 24 de circumscripții care nu au încheiat numărarea voturilor.

Citește și: BREXIT. Premierul David Cameron, susținut de 84 de deputați eurosceptici: Aveți datoria de a continua să conduceţi naţiunea

UPDATE vineri, 07.10: Aproximativ 52% dintre cetățenii britanici au optat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48% doresc să facă parte, în continuare din blocul comunitar, arată publicația The Guardian.

Astfel, 15,563,008 s-au declarat in favoarea unul Brexit, în timp ce 14,407,344 sunt împotrivă.

Potrivit sursei citate, încă se așteaptă voturile din 42 din 382 de circumscripții.

Prezența la vot a fost de 72,2%, conform datelor oficiale finale

UPDATE 00,10: Tabăra favorabilă menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană pare să aibă un avans în urma referendumului de joi privind apartenenţa Regatului Unit la UE, potrivit unui sondaj al firmei YouGov, a relatat postul Sky News, citat vineri de Reuters, informează Agerpres.

Sondajul YouGov, realizat online, indică faptul că 52% dintre respondenţi au declarat că au votat în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, iar 48% au votat pentru Brexit, a declarat Joe Twyman, şeful cercetării politice şi sociale pentru Europa, pentru Sky News. 

UPDATE 24,00: În Marea Britanie s-au închis urnele pentru referendum. Potrivit Reuters, secţiile de vot s-au închis joi seara în Marea Britanie, la ora 21:00 GMT (vineri, 00:00, ora României).

Numărătoarea voturilor va dura toată noaptea, transmite BBC, care aminteşte că acesta a fost al treilea referendum naţional din istoria Marii Britanii. 

Consultarea a avut loc după o luptă pentru voturi care a durat patru luni de zile între taberele Leave (susţinătorii Brexitului) şi Remain (susţinătorii menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană). 

Lira sterlină a crescut, după informaţii potrivit cărora Nigel Farage, liderul UKIP, partid eurofob şi antiimigraţie, ar fi declarat că se pare că tabăra Remain a câştigat referendumul.

22,56: În aproximativ 10 ore, rezultatele finale vor fi anunţate la Manchester de către Jenny Watson, ofiţerul şef pentru numărare (Chief Counting Officer).

 

21.48: Ce s-ar întâmplă dacă şi alte naţiuni ar lua în calcul un Brexit? România liberă a stat de vorbă cu profesorul de economie Mircea Coşea și cu preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afa­ceri din România (AOAR), Florin Pogonaru pe acestă temă. 

Citiți aici concluziile specialiștilor: BREXIT. Economiștii români analizează cum ne-ar putea afecta ieșirea Marii Britanii din UE

21.45: Referendumul din Marea Britanie stârnește ecouri în Turcia: preşedintele Recep Tayyip Erdogan a sugerat ca Turcia să susţină un referendum privind procesul de aderare la Uniunea Europeană, relatează presa turcă.

21.24. Mai sunt 160 de minute până la închiderea urnelor, atrage atenția BBC. 46,5 milioane de alegători au fost așteptați la vot. 

Conform datelor obținute de BBC, aproximativ 70 la sută dintre scoțieni și irlandezi au fost la referendum. Atât Scoția, cât și Irlanda de Nord s-au declarat în proporție majoritară, înaintea votului, în favoarea rămânerii în UE. 

Vă mai prezentăm și o trecere în revistă a principalelor evenimente care au avut loc astăzi și vă invităm să analizați graficele pentru a vedea cine sunt vedetele celor două tabere în războiul Brexit și pentru a vedea evoluția relațiilor dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană: BREXIT: Confruntarea între pro-europeni și euro-sceptici

20.30: Ziarele apărute joi, 23 iunie, în Marea Britanie acordă maximă atenție referendumului privind eventualul Brexit. Atât informațiile cât și imaginile prezentate reflectă tensiunea din societatea britanică și posibilele consecințe ale votului, în ambele variante ale acestuia.

19.37: România liberă vă prezintă opinia unui profesor care a emigrat în Marea Britanie în urmă cu șase ani. Felix Arotăriței spune că românii care se tem de rezultatul referendumului sunt în special cei care se bazează pe beneficiile oferite de guvern fiindcă sunt conștienți că un Brexit i-ar afecta serios.

Citește interviul aici: Români în Londra: Un Brexit va afecta credibilitatea și mediul de afaceri din Marea Britanie

19.10: Preşedinţii principalelor instituţii comunitare s-au abţinut joi să vorbească despre referendumul pe tema Brexitului, dar au continuat discuţiile şi consultările cu toţi liderii europeni pentru a-şi pregăti răspunsul după ce va fi cunoscut rezultatul votului prin care britanicii decid dacă mai vor să facă parte din Uniunea Europeană.

Citește mai multe despre: BREXIT. Silenzio stampa la vârful instituţiilor comunitare

Între timp, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană va trebui să aibă o abordare calmă indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie. „Cred că discuţiile vor trebui să continue cu 28 de ţări dacă va fi posibil sau cu 27 de ţări; trebuie să răspundem în mod calm. Eu sper că vom rămâne 28”, a spus Merkel. „Reuniunea UE de săptămâna viitoare va trebui să ofere ţărilor oportunitatea unei discuţii calme pe tema modului în care să putem implementa agenda comună”, a subliniat Angela Merkel. 

Citește mai multe declarații ale Angelei Merkel aici: BREXIT. Angela Merkel: UE va avea o abordare calmă, indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie.

16:50. Britanicii trebuie să se lupte şi cu vremea e tot mai rea pentru a ajunge la secţiile de votare. Pompierii londonezi au fost nevoiţi să salveze peste 100 de oameni din casele lor din Romford până la această oră. Serviciile de salvare au primit peste 550 de apeluri de urgenţă, iar pompierii au fost chemaţi la 400 de incidente provocate de ploaia torenţială şi furtunile care au lovit capitala Marii Britanii. Zonele cele mai afectate sunt Havering, Barking and Dagenham, Bexley, Greenwich şi Lewisham, unde drumurile şi casele sunt inundate, iar maşinile sunt blocate.

 

16:20. Liderul partidului britanic eurosceptic UKIP, Nigel Farage, a votat joi la referendumul privind Brexitul şi a transmis chiar şi la secţia de vot un mesaj pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

‘Oamenii care au decis să voteze pentru ieşirea (din UE) au o convingere şi o pasiune autentice’, a spus el, conform agenţiei EFE, după ce şi-a exprimat votul. ‘Eu personal am venit aici pe jos şi aş fi venit chiar şi de-a buşilea, peste cioburi, pentru a vota’, a afirmat în continuare liderul UKIP. 
În campania electorală, el a susţinut părăsirea blocului comunitar, centrându-şi discursul pe ideea respingerii imigraţiei. ‘Am încercat să lansăm mesajul că există ceva greşit în relaţia noastră cu UE şi că trebuie să avem un referendum pentru a schimba’ acest lucru, a mai menţionat Farage, în declaraţia dată la secţia de vot, amintind că din anul 1991 militează pentru un asemenea demers. 
Cu o zi în urmă, Farage a declarat despre ceea ce a numit ‘puterea stabilită’ că aceasta va face ‘totul pentru a câştiga’ la referendum pentru că, în opinia sa, ‘este foarte speriată de acest vot’. 

15.42: Lorela Broucher locuiește în Londra din 2009 și de atunci a făcut un doctorat în mass media și a dezvoltat o afacere care ajută companiile britanice, și nu numai, să exploreze oportunități de afaceri în România și în restul Europei Centrale și de Est.

Citește cum vede Lorela Broucher referendumul de astăzi aici:  Antreprenor român la Londra: Referendumul a trezit monștri greu de controlat: xenofobia și intoleranța

15:30. Cursul de schimb lira sterlină-dolar american a atins joi cel mai ridicat nivel din acest an, după ce ultimele sondaje de opinie au indicat o victorie a taberei pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, transmit Reuters şi AFP.

În jurul orei 10,35 GMT, lira sterlină a urcat până la cotaţia de 1,4947 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat de la sfârşitul lunii decembrie 2015, în condiţiile în care miercuri seara moneda britanică era cotată la 1,4737 dolari. În raport cu moneda euro, lira sterlină a urcat până la 76,23 pence pentru un euro, cea mai ridicată cotaţie din ultimele săptămâni, faţă de 76,77 pence pentru un euro miercuri. 

Citeşte mai multe aici:  Lira sterlină a explodat

15:25. Şefa guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, a cerut joi electoratului britanic să vină să voteze la referendumul privind Brexitul, ea exprimându-şi teama că ploaia ar putea diminua prezenţa la urne, transmite agenţia EFE. 

‘Sunt foarte optimistă’ în ceea ce priveşte participarea Scoţiei, a spus ea la secţia de vot, adăugând că a ‘votat cu mintea şi cu inima’. ‘După cum se poate observa pe reţelele de socializare, vremea este foarte variabilă pe tot cuprinsul Marii Britanii şi văd că oamenii au votat sub o ploaie intensă, însă la Glasgow este un timp însorit şi perfect pentru a vota’, a mai afirmat în faţa presei lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP). 
La fel ca toţi liderii politici scoţieni, cu excepţia lui Nigel Farage (preşedintele partidului eurosceptic UKIP), Nicola Sturgeon s-a pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, apelând în special la argumente de natură economică, cum ar fi locurile de muncă şi investiţiile generate de legăturile cu blocul comunitar. 
Ea a avertizat cu o zi în urmă că dacă totuşi votul de joi va da câştig de cauza taberei ce susţine Brexitul (ieşirea din UE), atunci Scoţia ar putea repeta referendumul pentru obţinerea independenţei, desfăşurat în 2014 şi la care 55% dintre participanţii la vot au respins desprinderea de Regatul Unit.

15.19: Publicația The Telegraph scrie că Regatul Unit ar fi avut de achitat, anul trecut, “taxa de membru deplin” al Uniunii Europene în valoare de 17,8 miliarde lire, iar unul dintre argumentele prezentate de tabără pro ieşirii din UE a fost că britanicii “varsă” zilnic 55 milioane de lire sterline la bugetul comun european. 

Citește mai multe aici:  Cât plăteşte Marea Britanie la UE şi cât primeşte înapoi

15:00. Ultimul sondaj de opinie de la referendumul de astăzi de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană arată că sunt cu 10% mai mulţi cei care au votat pentru Rămâne decât cei care au ales Pleacă. Sondajul Populus, realizat online şi înainte de deschiderea secţiilor de nvotare, arăta 55% pentru Rămâne şi 45% pentru Pleacă.

14.13Niamh, Abbie și Marie sunt trei tinere de 19 și respectiv 20 de ani, din Marea Britanie, care studiază la Universitatea Salford, din Manchester. Ele au povestit, pentru România liberă, cum au perceput ele campania pentru rămânerea sau ieșirea țării din UE și au spus că vor vota ”IN”.

Citiți motivele lor aici: BREXIT. Trei studente britanice au povestit, pentru Rl, cum văd referendumul

13.44: A votat și liderul UKIP, Nigel Farage, conform BBC. Amintim că UKIP este un partid eurofob şi antiimigraţionist. Deși a calificat campania contra Brexit-ului ca reprezentând ”poporul împotriva establishment-ului” şi a făcut apel la indecişi să meargă la vot, el a renunţat la ultima sa ocazie de a lansa un apel public la dezbaterea de la televiziunea Channel 4, invocând motive familiale

 

13.24: Vă reamintim ultimul discurs al lui David Cameron, în care îi îndeamnă pe oameni să voteze contra ieșirii Marii Britanii din UE: 

 

13.07: The New York Times analizează cine câștigă de pe urma Brexitului, The Telegraph prezintă un interviu cu fostul primar al Londrei, pro-Brexit, iar Der Spiegel arată de ce germanii au nevoie de britanici. 

Citiți mai multe despre ce scrie presa internatională aici: FOTO. BREXIT: Ce titrează marile publicații despre referendumul din Marea Britanie

Publicația The Independent le oferă cititorilor săi 40 de lucruri esenţiale despre relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană, ca să îi ajute să decidă cum vor vota la referendum:  40 de lucruri esenţiale despre relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

Și europarlamentarii români au comentat pe tema Brexit-ului. 

Citește și: Cum văd europarlamentarii români Brexit-ul: Renate Weber: Junker ar trebui să-și dea demisia

12.14: La secțiile de vot din estul Londrei, au început să apară teorii ale conspirației legate de creioanele care sunt distribuite la secțiile de votare pentru referendumul care va decide ieșirea sau rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, relatează The Independent. Astfel, internauții susțin că respectivele creioane sunt folosite de Guvern pentru ca membrii secțiilor de votare să controleze câte voturi sunt pro-Brexit.

Citește mai multe despre BREXIT. Teorii ale conspirației la referendumul din Marea Britanie

11.55: Alegătorii din Franța, Italia și Olanda cer să voteze asupra rămânerii sau ieșirii din Uniunea Europeană, vechiul continent confruntându-se cu o ”contagiere” de referendumuri, scrie The Telegraph, publicație care s-a poziționat pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Între timp, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a postat o fotografie care arată că a fost la vot. 

11.15: Premierul David Cameron și soția sa, Samantha, au venit la vot, în jurul orei locale 09,07. (foto atașată) El a ignorat întrebările jurnaliștilor, chiar și pe cele legate de vreme, și a spus doar ”Bună dimineața&am

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă