6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialBREXIT. VIDEO. Reacții internaționale. Tusk: Ceea ce nu te ucide, te face...

BREXIT. VIDEO. Reacții internaționale. Tusk: Ceea ce nu te ucide, te face mai puternic. Hollande: Europa trebuie să pregătească proiecte și să nu se piardă în proceduri

UPDATE 13.18: Reacția Franței:  Francois Holland: ”Cred că Europa trebuie să pregătească proiecte și să nu se piardă în proceduri”.

”Mă voi întâlni cu responabilii politici din Franța”. 

”Luni voi merge la Berlin unde voi discuta cu Merkel și premierul Renzi”

”Europa reprezintă o idee măreață”. 

VIDEO: 

 

UPDATE 13.10 BREXIT. Premierul italian Matteo Renzi: Trebuie să schimbăm UE pentru a o face mai umană şi mai dreaptă

UPDATE 13.05: BREXIT. Donald Trump, despre ieșirea Marii Britanii din UE: Cred că este extraordinar. Este fantastic

UPDATE 12.50: BREXIT. Merkel i-a convocat vineri pe liderii partidelor politic pentru analiza consecințelor ieșirii GB din UE

UPDATE 12.26BREXIT. Premierul italian Matteo Renzi: Trebuie să schimbăm UE pentru a o face mai umană şi mai dreaptă

11.59: Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, spune că BREXIT-ul este o victorie a lui Putin

11.46:  BREXIT. Nigel Farage: Marea Britanie ar trebui să facă din data de 23 iunie o sărbătoare naţională

10.58:  Parlamentul german se va reuni în sesiune extraordinară, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre repercusiunile Brexitului, a declarat Volker Kauder, un apropiat al cancelarului Angela Merkel, potrivit DPA, citat de Agerpres.

„Această zi trebuie să servească ca o încurajare pentru a consolida Europa, chiar dacă un membru părăseşte UE (…) Nimeni nu ar trebui să se amăgească şi să creadă că o întoarcere la statul-naţiune va îmbunătăţi totul pentru cetăţeni”, a spus Kauder, care conduce grupul conservatorilor din Bundestag. 

UPDATE 10.43: Numeroși lideri europeni au reacționat după aflarea rezultatelor referendumului organizat, joi, în Marea Britanie.

Ministrul de Externe spaniol, Jose Manuel Garcia Margallo, a propus o suveranitate împărţită între Spania şi Marea Britanie asupra enclavei britanice Gibraltar, pentru a-i permite acesteia accesul la piaţa internă a Uniunii Europene după Brexit, relatează AFP. 

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, că cea mai importantă lecţie care trebuie învăţată în urma referendumului din Marea Britanie este aceea că Bruxellesul trebuie să asculte de vocea poporului, potrivit MTI, citat de Agerpres.

Ministrul adjunct de Finanţe rus, Aleksei Moiseev, a declarat că ieşirea Marii Britanii din UE nu comportă riscuri serioase pentru Federaţia Rusă, dar va reduce apetitul investitorilor pentru risc.

„UE este în continuare cel mai mare partener al Rusiei. Dacă UE se zdruncină din încheieturi şi va intra într-o perioada de criză, se va scufunda în propriile probleme, acest lucru va afecta relaţiile noastre comerciale, care şi aşa au avut de suferit în urma sancţiunilor, cu toate consecinţele care decurg din aceasta pentru Rusia”, a spus  Konstantin Kosaciov, reprezentant al Rusiei Unite, partidul de guvernământ din Federaţia Rusă. 

Preşedintele francez Francois Hollande a convocat o reuniune a cabinetului, care va începe la ora locală 09.00.

Ministerul de Externe al Elveției a precizat: „În pofida deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, normele în vigoare în prezent continuă să fie aplicate companiilor elveţiene şi cetăţenilor elveţieni; cu alte cuvinte, nu se schimbă nimic deocamdată”.

Cu toate acestea, elveţia a deschis o linie telefonică de urgenţă pentru a răspunde la întrebările cetăţenilor, dar şi la cele ale companiilor sale cu privire la consecinţele Brexit-ului. Linia este activă şapte zile din şapte, 24 de ore din 24.

Premierul belgian Charles Michel: „Solicit un conclav pentru a ne reafirma angajamentul, în luna iulie. Trebuie să ne definim priorităţile şi să stabilim un nou viitor pentru Europa”, a scris pe Twitter şeful executivului belgian. 

Premierul ceh Bohuslav Sobotka consideră că, în urma rezultatelor referendumului, Uniunea Europeană trebuie să se schimbe rapid pentru a câştiga un sprijin mai puternic din partea cetăţenilor săi.

„Uniunea Europeană trebuie să se schimbe rapid. Nu pentru că Marea Britanie a ieşit (din UE), ci pentru că proiectul european are nevoie de un sprijin mult mai puternic din partea cetăţenilor săi. Europa trebuie să fie mai pregătită să acţioneze, să fie flexibilă, mai puţin birocratică şi mult mai sensibilă la diversitatea pe care o reprezintă cele 27 de state membre”, a scris Sobotka, pe pagina sa de Facebook. 

Ministrul de externe de la Varşovia, Witold Waszczykowski, a declarat că: ieșirea Marii Britanii din UE „este o veste proastă pentru Europa, pentru Polonia (…) Este o mare dilemă pentru eurocraţi, toţi vrem să menţinem Uniunea Europeană, întrebarea este în ce formulă (…) Vom încerca să folosim această situaţie pentru a-i face pe politicienii europeni să înţeleagă de ce s-a întâmplat. Şi s-a întâmplat pentru că acest concept, care a fost creat cu ceva timp în urmă, nu mai este popular în Europa”.

Ministrul finlandez de externe, Timo Soini, care este totodată liderul partidului eurosceptic Finns, a declarat că rezultatul referendumului din Marea Britanie trebuie respectat şi că trebuie excluse orice represalii în viitoarele negocieri dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

Kaj Turunen, parlamentar al Finns şi preşedinte al comisiei pentru comerţ din legislativ, a spus că nu este momentul ca Finlanda să părăsească zona euro. „Într-o astfel de situaţie, moneda noastră nu ar avea nicio şansă”, a scris el pe contul de Twitter. 

Parlamentarii finlandezi au dezbătut în aprilie posibilitatea ca ţara să iasă din zona euro, după ce 53.000 de persoane au semnat o petiţie pentru ca această chestiune să ajungă pe agenda legislativului. 

Partidul eurosceptic şi antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD) a salutat decizia alegătorilor britanici de a ieşi din blocul comunitar. „Britanicii au făcut un mare serviciu Europei prin decizia lor suverană”, a declarat Beatrix von Storch, vicepreşedinte şi deputat din partea AfD în Parlamentul European. 

Preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat „deplânge, dar respectă” rezultatul referendumului: „Respectăm şi deplângem decizia alegătorilor britanici. Provoacă un rău imens ambelor părţi”, a scris politicianul german pe contul de Twitter. 

UPDATE 09.51: Donald Tusk a declarat, vineri dimineața, într-o conferință de presă susținută la Bruxelles, că Uniunea Europeană trebuie să rămână unită, după rezultatul referedumului organizat în Marea Britanie. El a adăugat că, până la ieșirea din UE, Marea Britanie are îndatorirea de a respecta legislația europeană.

„Ceea ce nu te ucide, te face mai puternic”, a conchis el.

UPDATE 09.30: Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a precizat, vineri dimineața, că preşedintele american Barack Obama a fost informat despre rezultatul referendumului din Marea Britanie, şi aşteaptă să aibă ocazia de a discuta cu premierul David Cameron.

„Preşedintele a fost informat despre rezultatele ce vin de la referendumul britanic şi va continua să fie ţinut la curent de echipa sa pe măsură ce situaţia o va impune”, a afirmat purtătorul de cuvânt într-o scurtă declaraţie.

–––-

BREXIT. Publicarea rezultatelor parțiale ale referendumului organizat, joi, în Marea Britanie, privind apartenența la Uniunea Europeană, a stârnit reacții din partea liderilor, atât pe plan intern, cât și internațional.

Premierul britanic, David Cameron, a mulțumit tuturor celor care au votat pentru rămânerea în UE, într-un mesaj pe care l-a postat pe contul său de Twitter, după închiderea urnelor. „Mulțumesc tuturor celor care au votat pentru o Mare Britanie puternică, sigură și cu un viitor mai bun în Europa”, a scris el.

Pe de altă parte, liderul partidului eurosceptic UKIP, Nigel Farage, un susţinător al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a declarat că acum îndrăzneşte „să viseze că au venit zorii unui Regat Unit independent”, potrivit agențiilor de presă internaționale.

 

Premierul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că rezultatul referendumului „arată clar că poporul scoţian îşi vede viitorul ca parte a Uniunii Europene”, după ce votul din Scoția a relevat preferința cetățenilor pentru a rămâne în UE, potrivit Agerpres.

Astfel, 1,661,191 cetățeni scoțieni și-au exprimat prefernița pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, iar 1,018,322 au votat pentru un Brexit.

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Rezultate parțiale: Aproximativ 52% dintre cetățenii britanici au optat pentru ieșirea Marii Britanii din UE

Pe de altă parte, partidul republican irlandez Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a făcut apel la un referendum privind o Irlandă unificată, potrivit AFP, citat de Agerpres. Sinn Fein a mai transmis că referendumul privind Uniunea Europeană are „consecinţe enorme asupra naturii statului britanic”, dat fiind faptul că Scoţia şi Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în blocul comunitar. 

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a scris, vineri, pe contul său de Twitter, că aceasta este „o zi proastă pentru Europa”.

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a folosit aceeași rețea de socializare pentru a-și exprima dezamăgirea privind rezultatul referendumului. 

„Veştile din Marea Britanie sunt într-adevăr serioase. Se pare că este o zi tristă pentru Europa şi Marea Britanie”, s scris şeful diplomaţiei germane.

Potrivit Reuters, liderul formaţiunii politice olandeze anti-imigraţie Partidul Libertăţii, Geert Wilders, a cerut organizarea unui referendum privind apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană. „Vrem să ne controlăm singuri ţara, banii noştri, frontierele noastre şi politica noastră privind imigraţia”, a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertăţii (de extremă-dreapta). 

Wilders, care conduce în sondajele de opinie, a spus că dacă va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la rândul său un referendum. „Să lăsăm poporul olandez să decidă (…) Olandezii trebuie cât mai repede să aibă şansa de a-şi exprima opinia privind apartenenţa ţării lor la Uniunea Europeană”, a mai spus el.

Un sondaj transmis în această săptămână de postul de televiziune Een Vandaag arată că 54% dintre cetăţenii Olandei, ţară membră fondatoare a UE, vor un astfel de referendum. 

La rândul său, partidul de extremă-dreapta francez Frontul Naţional a cerut organizarea unui referendum privind apartenenţa Franţei la Uniunea Europeană.

„Libertatea popoarelor câştigă întotdeauna în final! Felicitări Regatului Unit. Acum este rândul nostru #Brexit #Frexit”, a scris vicepreşedintele Frontului Naţional, Florian Philippot, pe contul său de Twitter.

 

 

Frontul Naţional, partid antieuropean, cere de mult timp ieşirea Franţei din Uniunea Europeană şi a obţinut rezultate bune la recentele alegeri. Marţi, preşedinta Frontului Naţional, eurodeputata Marine Le Pen, a declarat la un post francez de televiziune că Uniunea Europeană este „totalitară” şi vrea ca în „fiecare ţară” să fie organizat un referendum ca cel din Marea Britanie. 

Rezultatul referendumului de joi arată că aproximativ 52% dintre cetățenii britanici au optat pentru ieșirea Marii Britanii din UE, în timp ce 48% doresc să facă parte, în continuare din blocul comunitar, potrivit publicației. The Guardian. Astfel, 15,563,008 s-au declarat in favoarea unul Brexit, în timp ce 14,407,344 sunt împotrivă. Potrivit sursei citate, încă se așteaptă voturile din 42 din 382 de circumscripții. Prezența la vot a fost de 72,2%, conform datelor oficiale finale.

Citește și: BREXIT. Premierul David Cameron, susținut de 84 de deputați eurosceptici: Aveți datoria de a continua să conduceţi naţiunea

 În Scoția, Țara Galilor și Irlana de Nord, numărarea buletinelor de vot s-a încheiat, atată BBC. Astfel, în Irlanda de Nord, 440,437 de cetățeni au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE, iar 349,442. În Scoția: 1,661,191 doresc să rămână în UE, iar 1,018,322 înclină spre un Brexit, iar în Țara Galilor, 854,572 sunt în favoara unul Brexit, în timp ce 772,347 nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă