2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecial40 de lucruri esenţiale despre relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană

40 de lucruri esenţiale despre relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană

După o lungă campanie pro şi contra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, publicaţia The Independent a încercat să extragă 40 de lucruri esenţiale care caracterizează relaţia dintre cele două puteri.

Economie

1. Contribuţia financiară netă a Marii Britanii la Uniunea Europeană este de 9,8 miliarde de lire sterline, adică 188 de milioane de lire pe săptămână şi nu 350 de milioane de lire cum susţin cei care doresc ieşirea din UE.

2. Nu e obligatoriu ca fiecare familie să aibă cu 4.300 de lire mai puţin dacă Marea Britanie iese din UE. Această cifră a fost calculată pe baza unor proiecţii care sugerează că economia ar fi cu 6,2% după ieşirea din UE. Doar că numeroase organizaţii au explicat că schimbările petrecute în economia naţională nu afectează pe toată lumea la fel. Unele zone ar putea câştiga, altele ar pierde, iar familiile sărace nu vor simţi probabil nici o diferenţă.

3. Cei mai mulţi experţi în economie cred că pe termen scurt economia engleză va suferi dacă ţara iese din UE. Investiţiile se vor reduce, preţiurile caselor ar putea scădea, iar lira sterlină va pierde cu siguranţă, cel puţin la început.

4. O cădere a lirei sterline nu este neapărat ceva rău. Ar face exporturile mai ieftine. Dar şi importurile ar fi mai scumpe şi ar creşte inflaţia.

Citește și: FOTO. BREXIT: Ce titrează marile publicații despre referendumul din Marea Britanie

5. Ieşirea din UE ar însemna reintroducerea restricţiilor vamale.

6. Marea Britanie a contribuit cu 6,5 miliarde de euro la două planuri de salvare prin intermediul UE: în noiembrie 2010 pentru Irlanda şi în mai 2011 pentru Portugalia. Ţările respective şi-au revenit şi Marea Britanie şi-a primit înapoi contribuţiile.

7. Marea Britanie nu va mai contribui în viitor la alte planuri de salvare din zona euro. În plus, înţelegerea făcută în februarie cu UE, care va fi implementată în Marea Britanie dacă se va vota rămânerea în uniune, stabileşte chiar că britanicilor li se vor restitui fondurile din bugetul general al UE care ar fi folosite în criza din zona euro.

Suveranitate

8. Din 1999, guvernul britanic a votat de 56 de ori împotriva unor legi adoptate la Bruxelles, dar pe care Marea Britanie a trebuit să le aplice. Asta, înseamnă, totuşi doar 2% din totalul proceselor de votare din UE, în timp ce de alte 2.466 de ori, Anglia a fost de acord cu propunerile respective.

9. Nu există nici o metodă de măsurare cu acurateţe a numărului de legi britanice provenite sau influenţate de legislaţia europeană. Tabăra celor care susţin ieşirea din UE consideră că până la 70%, în timp ce cealaltă tabără crede că mai puţin de 20%.

10. Marea Britanie va rămâne membră a Curţii Europene a Drepturilor Omului şi dacă iese din UE. CEDO nu este legată de UE.

11. Britanicii nu vor mai putea fi judecaţi la Curtea Europeană de Justiţie, pentru că aceasta se ocupă de cetăţenii din statele membre UE.

Citește și:  BREXIT. Teorii ale conspirației la referendumul din Marea Britanie

12. UE a interzis aspiratoarele puternice. Aspiratoarele mai mari de 1600w nu se mai vând din 2014.

13. UE nu a interzis bananele curbate, dar au stabilit nişte standarde pentru fructele din import. Unul dintre acestea precizează că fructul trebuie să fie „fără malformaţii sau curburi anormale”, dar numai bananele premium, vândute sub eticheta „extra” trebuie să fie perfecte.

Imigrare

14. Cetăţenii europeni care lucrează şi trăiesc în Marea Britanie în prezent vor putea rămâne în continuare, chiar dacă ţara iese din UE. Nimeni nu va fi deportat, iar restricţiile vor fi impuse doar imigranţilor. Nu se ştie încă de când ar intra în vigoare.

15. Aproximativ trei milioane de locuitori ai Marii Britanii sunt cetăţeni ai altor state europene. Potrivit unor statistici din 2015, 1,2 milioane de englezi trăiesc acum în alte ţări europene.

16. În 2015, aproape 270.000 de cetăţeni europeni au imigrat în Marea Britanie, iar aproape 85.000 de englezi au plecat din ţară.

17. Marea Britanie încă primeşte tot mai mulţi cetăţeni din afara UE în fiecare an. Deşi sunt mai multe restricţii, anul trecut, tot au sosit 277.000 de oameni din afara UE.

18. 78% dintre cetăţenii europeni aflaţi în Marea Britanie au un loc de muncă, în timp ce doar 74% dintre englezi lucrează, iar dintre cei din afara UE doar 62%.

Citește și: LIVE TEXT. BREXIT. Sfârșitul Uniunii Europene se decide joi?

19. Cei mai mulţi cercetători sugerează că imigraţia are un mic efect asupra salariilor – cresc cele ale muncitorilor de medie şi înaltă calificare şi scad ale celor necalificaţi.

20. Cercetătorii de la Banca Angliei au ajuns la concluzia că în ceea ce priveşte ocupaţiile prost plătite, o creştere cu 10% a numărului de muncitori imigranţi duce la o reducere cu aproape 2% a salariului.

21. Aproape 5% din personalul serviciului naţional de sănătate din Marea Britanie este de altă naţionalitate. 10% dintre doctori şi 4% dintre asistente sunt cetăţeni europeni.

Comerţ

22. În prezent, UE are schimburi comerciale cu 52 de ţări. Dacă Marea Britanie iese din UE şi doreşte să obţină acces preferenţiale pe pieţele din aceste ţări va fi nevoită să renegocieze acorduri noi de schimb cu ele.

23. Norvegia, care are acces la Piaţa Unică Europeană, plăteşte, începând din 2014, aproximativ 115 lire pe cap de locuitor pentru acest acces. În acelaşi an, ca membru cu drepturi depline al UE, Marea Britanie a plătit în jur de 220 de lire pe cap de locuitor şi a trebuit să accepte libertatea de mişcare a muncitorilor.

24. Canada are acces preferenţial la Piaţa Unică Europeană, printr-un tratat, iar adepţii ieşirii Marii Britanii din UE spun că acesta ar fi un bun model de urmat. Dar, regulile UE de origine cer statelor non-UE să treacă prin verificări detaliate, pentru a preveni intrarea în uniune prin „poarta din spate”. Exportatorii canadieni trebuie să demonstreze că bunurile lor sunt întotalitate „produse în Canada”, ceea ce implică costuri suplimentare.

În plus, un tratat ca al Canadei, nu oferă accesul la servicii, nici măcar financiare, pe piaţa unică europeană, aşa că britanicii nu-şi vor mai putea vinde serviciile în toate ţările UE, iar serviciile sunt 80% din economia ţării.

25. Nu e chiar foarte corect ceea ce susţin adepţii ieşirii din UE cu privire la succesul pe piaţa unică europeană. Ei spun că 27 de state ne-europene au avut mai mult succes decât Marea Britanie. Aceste cifre se referă mai mult la rata de creştere a exporturilor ţărilor respective şi nu la valoare. De exemplu, exporturile Vietnamului au crescut cu 544%, dar au pornit cu o bază foarte redusă, de doar 50 de milioane de lire pe lună.

26. Parteneriatul transatlantic nu va mai permite companiilor americane să preia NHS. Acesta este un mit.

27. Parteneriatul transatlantic va îngreuna introducerea accizelor suplimentare pentru zaharide sau alcool. Companiile americane vor susţine că sunt discriminate şi vor apela la curţile de arbitraj.

Libertate de mişcare

28. Potrivit Regulamentului de la Dublin, migranţii care sosesc în UE trebuie să ceară azil în prima ţară în care intră. Dacă trec dintr-un stat în altul, ei pot fi deportaţi în prima ţară în care au sosit. Marea Britanie deportează anual 1000 de migranţi folosind această procedură care nu va mai exista dacă iese din UE.

29. Dacă Marea Britanie iese din UE va mai exista libertate de mişcare între Anglia şi Irlanda, aşa cum a fost stabilit în 1923.

30. Marea Britanie nu este parte a spaţiului Schengen, aşa că oricine intră în ţară trebuie să prezinte un document de identitate. Dar cetăţenilor UE nu le poate fi interzis accesul decât dacă prezintă un risc „pe motive de siguranţă, securitate sau sănătate publică”.

31. Statisticile guvernamentale arată că din 2010 a crescut numărul total de pasageri europeni cărora li s-a refuzat iniţial accesul în Marea Britanie. În 2015, 2165 de cetăţeni europeni nu au fost lăsaţi să intre în Marea Britanie, ceea ce înseamnă cam unul din 20.000.

Noi membri ai UE

32. Turcia nu poate adera la Uniunea Europeană fără permisiunea expresă a premierului britanic. Toate ţările membre UE au drept de veto absolut în ceea ce priveşte primirea de noi membri. Dar, în prezent, Marea Britanie susţine aderarea Turciei.

Sistemul Naţional de Sănătate (NHS)

33. În 2014, migraţia din UE a dus la creşterea cu 160 de milioane de lire sterline a costurilor Sistemului Naţional de Sănătate.

34. Anul trecut, cheltuielile din sănătate au ajuns la 2,8 miliarde de lire sterline din cauza inflaţiei şi a creşterii salariilor.

Agricultură, pescuit şi ştiinţă

35. Subvenţiile europene constituie 50% din venitul fermierilor britanici. În 2014, fermierii au primit subvenţii totale de 3,19 miliarde de lire sterline. Plăţile medii au fost de 17.735 de lire.

36. Toate flotele de pescuit ale statelor membre UE au acces egal în toate apele din UE, prin Politica Europeană Comună. Dacă Marea Britanie iese din UE, atunci va avea autoritatea de a controla resursele maritime şi de a stabili ce vase străine pot avea acces în apele ei teritoriale.

37. Între 2007 şi 2013, cifrele oficiale arată că Marea Britanie a plătit 5,4 miliarde de euro la fondul european pentru cercetare şi dezvoltare şi a primit înapoi 8,8 miliarde de euro.

38. Agenţia Europeană Spaţială şi UE sunt două organizaţii separate cu state membre diferite, competenţe diferite, reguli şi proceduri diferite. Ieşirea Marii Britanii din UE nu ar trebui să afecteze implicarea ţării în Agenţia Europeană Spaţială.

Criminalitate

39. În 2013, Marea Britanie a emis 219 mandate de arestare europene pentru suspecţi în alte ţări europene şi 228 în 2014. În schimb, Anglia a primit 5522 de astfel de cereri în 2013 şi 13460 în 2014. Dacă va ieşi din UE, Marea Britanie va trebuie să renegocieze cu toate statele menţinerea acestui sistem.

Viitorul Brexit-ului

40. Nimic nu se va schimba în relaţiile noastre peste noapte dacă Marea Britanie va ieşi din UE. După un astfel de vot vor urma, însă, ani de negocieri în jurul viitoarelor relaţii cu Europa. În acest proces, aproape totul va fi pus la bătaie. Şi chiar dacă votul va fi pentru plecare, probabil că Marea Britanie nu va putea ieşi din UE înainte de 2020.

Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă