6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomâni în Londra: Un Brexit va afecta credibilitatea și mediul de afaceri...

Români în Londra: Un Brexit va afecta credibilitatea și mediul de afaceri din Marea Britanie

Felix Arotăriței a fost profesor în România timp de un deceniu. A hotărât să emigreze în Marea Britanie după înrăutățirea mediului social, profesional și financiar din România.

A ajuns în Anglia în decembrie 2010, atunci când încă mai existau restricții pe piața muncii pentru cetățenii români. „Singura posibilitate de a intra pe piața muncii din Marea Britanie era să lucrez ca persoană fizică în construcții, ca şi  muncitor necalificat. Am lucrat în demolări timp de 6 luni până am dobândit <<Yellow Card>>, fapt care mi-a permis accesul la locurile de muncă mai bine plătite. Acum 4 ani, am fondat grupul de Facebook <<Romani in Londra>> cu intenţia de a-i ajuta pe românii nou veniți în Marea Britanie cu informații referitoare la actele necesare. Momentan, sunt directorul unei companii de recrutare studenți pentru colegii, universități și pentru cursurile de formare profesională”, ne-a precizat Felix Arotăriței.

România liberă: Care este pulsul comunității românești ?

Felix Arotăriței: Starea de spirit a fiecăruia e în funcție de situația în care se găsește. Sunt foarte mulți români, deja, foarte bine integrați în mediul britanic: studenți la colegii și universități care fac cursuri de formare profesională sau sunt angajați la diverse companii. Există oameni care au deja propriile lor afaceri. Aceștia nu au nici un fel de stres deoarece orice s-ar întâmpla nu vor fi afectați în sens negativ. Cei ce se tem de rezultatul referendumului sunt în special românii care se bazează pe beneficiile oferite de guvern fiindcă sunt conștienți că un Brexit i-ar afecta serios. O altă categorie care ar putea avea stări de neliniște ar fi cei ce sunt slab mai informați. Dar teama nu este justificată în cazul celor care muncesc legal și iși plătesc taxele.

Citește și:  Antreprenor român la Londra: Referendumul a trezit monștri greu de controlat: xenofobia și intoleranța

Cum interpretezi decizia organizării referendumului?

Referendumul nu este îndreptat împotriva imigranților din UE. În opinia mea se dorește stoparea unui tip de șantaj electoral pe care îl practică diverse partide politice în raport cu această temă. Spre exemplu, UKIP a primit nepermis de multe voturi susținând ieșirea din UE, în detrimentul partidelor care propuneau reforme reale. Daca acest vot va da cîștig de cauză pro-europenilor, dezbatarea politică va fi transferată spre puncte constructive și nu va rămâne blocată în paradigma: „To be or not to be” în UE. În cazul în care câștigă cei care vor ieșirea din UE, ratificarea deciziei va fi greu de realizat dacă victoria nu este una semnificativă (gen 60% contra şi 40% pro -, fiindcă ultimul cuvânt îl are Parlamentul britanic). Tot în acest caz, va trebui să existe o perioadă de minim doi ani până la ieșirea efectivă din Uniune, perioadă în care drepturile europenilor din Regat vor rămâne aceleași. Referendumul din Marea Britanie este ceva normal pentru o democrație autentică. Asta demonstrează că există forțe ”pro” și „contra”, e o luptă a ideilor, a grupărilor politico-economice din Marea Britanie.

Care vor fi consecințele unui Brexit?

Ieșirea din UE ar afecta drastic, în special Marea Britanie, deoarece mediul de afaceri, considerat consolidat azi, va intra în cădere libera. Credibilitatea va scădea vertiginos. Europenii care ocupă, în general locurile de muncă mai slab plătite vor emigra, iar asta va atrage după sine creșterea costurilor în sectorul serviciilor. Lucru care va duce la scumpirea forței de muncă și implicit a bunurilor sau a locuințelor nou construite.

Citește și:  BREXIT. Trei studente britanice au povestit, pentru Rl, cum văd referendumul

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă