6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialCât plăteşte Marea Britanie la UE şi cât primeşte înapoi

Cât plăteşte Marea Britanie la UE şi cât primeşte înapoi

Regatul Unit ar fi avut de achitat, anul trecut, “taxa de membru deplin” al Uniunii Europene în valoare de 17,8 miliarde lire, iar unul dintre argumentele prezentate de tabără pro ieşirii din UE a fost că britanicii “varsă” zilnic 55 milioane de lire sterline la bugetul comun european. O analiza a cotidianului The Telegraph arată că în realitate nu aceasta a fost suma plătit.

Şi asta graţie unui acord negociat în 1984 de Margaret Thatcher, prin care a obţinut o reducere anuală a contribuţiilor. Astfel că, în 2015, contribuţia Marii Britanii ar fi ajuns la 12,9 miliarde lire, circa 200 de lire pe cap de locuitor. Cifra este comparabilă cu bugetul anual al Ministerului de Interne britanic. Din această sumă, se plătesc aproximativ 35 milioane de lire pe zi, o cifră considerabil mai mică faţă de 55 milioane, număr vehiculat în perioada campaniei de tabăra celor care vor ieşirea din Uniune. Corect este 35 milioane de lire pe zi, precizează Telegraph.

O parte din contribuția britanicilor se întoarce acasă, sub formă de subvenții și granturi, scrie publicaţia. Fermierii obţin bani pentru agricultura subvenţionată, dar se acordă bani europeni şi pentru dezvoltarea economică şi pentru cercetare.

Potrivit datelor oficiale britanice, plăţile totale ale UE către Marea Britanie au fost de 4,4 miliarde de lire în 2015, iar alte plăţi pentru organizaţiile private au fost, numai în 2013, de 1,4 miliarde de lire. Se poate spune că într-un an se întorc circa 6 miliarde de lire.

În altă ordine de idei, circa 1 miliard de lire din banii britanicilor ajunşi la UE sunt redirecţionaţi către ajutoarele internaţionale, potrivit calculelor raportate de Guvern, care arată că în acest sens sunt alocate  0,7% din produsul intern brut.

Dacă se ţine cont de câţi bani vin înapoi şi de suma care se cheltuie pentru ajutoare, Marea Britanie a dat Uniunii Europene, în 2015, aproape 6,5 miliarde lire. Asta ar fi o sumă de 18 milioane lire pe zi. Pro-europenii susţin că este preţul corect ţinând cont de calitatea de membru şi accesul la piaţa unică, care aduc profituri mai mari de 6,5 miliarde de lire.

Pe de altă parte, simpatizanţii Brexit apreciază că dacă Marea Britanie ar ieşi din Uniunea Europeană, ţara lor ar putea negocia în continuare accesul la piaţa comunitară, păstrând în acelaşi timp o parte din bani, dacă nu chiar pe toţi.

Marea Britanie şi celelate ţări din UE

Marea Britanie şi Germania au fost ani de zile principalii contributori la bugetul UE. La ora aceasta sunt ţări care plătesc mai mult decât primesc înapoi. În ce privește contribuția totală, Marea Britanie rămâne al doilea cel mai mare plătitor, după Germania.

Dar dacă se face un calcul la contribuţia pe cap de locuitor, pe fiecare ţară, se poate observa că Marea Britanie nu mai este în fruntea listei, ci pe locul opt. Marii contribuabili la bugetul Uniunii Europene pe cap de locuitor  este Olanda, care plăteşte de 4 ori mai mult decât britanicii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă