11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialAntreprenor român la Londra: Referendumul a trezit monștri greu de controlat: xenofobia...

Antreprenor român la Londra: Referendumul a trezit monștri greu de controlat: xenofobia și intoleranța

Lorela Broucher locuiește în Londra din 2009 și de atunci a făcut un doctorat în mass media și a dezvoltat o afacere care ajută companiile britanice, și nu numai, să exploreze oportunități de afaceri în România și în restul Europei Centrale și de Est. „Sunt mândră că am reusit sa ajut atat companii internationale, care au dezvoltat proiecte si creat locuri de muncă, dar și companii românești în căutare de produse de bună calitate. Am dublă cetățenie, romano-britanică”, ne-a explicat Lorela Broucher.

Care este starea ta spirit a ta și a comunității românești în contextul votului de astăzi? Există o stare de panică, de neliniște?

Am ceva experiență în campaniile electorale dat fiind că în România am fost implicată ani buni în politică. Însă pot spune fără rezerve că această campanie a fost de departe cea mai toxică din experiența mea. De câteva zile sunt calmă, în parte datorită faptului că mi-este greu să cred că britanicii vor vota să iasă din UE pe baza unui program construit intenționat pe minciuni bine calculate. Punctul de maximă nervozitate a fost săptămâna trecută, când liderul naționalist, Nigel Farage, a lansat acel poster grotesc care amintește de propaganda nazistă împotriva evreilor. Găsesc foarte trist că singurul lucru care a putut calma relativ lucrurile a fost asasinarea deputatului laburist, Jo Cox. Acela a fost momentul în care mulți alegători au realizat cât de departe și cât de urâte au devenit lucrurile în această campanie electorală.

Cum va fi afectată comunitatea românească și tu, ca român, în cazul unui vot favorabil ieșirii din Uniunea Europeană?

Nimeni nu știe care va fi soarta imigranților în cazul în care tabăra Leave cîștigă. Sunt vehiculate multe scenarii și totul depinde de cât de repede guvernul Britanic va invoca articolul 50 ca să poata incepe negocierile pentru accesul la piața unică. Pe termen scurt nu cred că se va întâmpla ceva negativ comunității de români însă pe termen mediu și lung, lucrurile depind de cum vor evolua negocierile. Este foarte posibil că, dacă vrea să pastreze accesul la piața unică, guvernul de la Londra va trebui să accepte un anumit grad de liberă circulație a persoanelor. Cei mai afectați vor fi românii care au venit aici de curând și nu au loc de muncă sau măcar o ofertă serioasă. În plan personal sunt afectată doar în ideea că Marea Britanie va deveni un loc greu suportabil. O victorie a taberei Leave nu va însemna doar o completă reorientare politică, mult mai naționalistă și retrogradă, ci și o completă regândire a fundamentelor economice. Nu poți ieși dintr-o piață de 500 de milioane de consumatori fără să-ți afectezi fundamental economia. Nu numai că pierzi accesul la o piață de desfacere uriață ci alungi și toți investitorii care au văzut în UK ușa de acces spre piața unică. Și sunt mulți. Dacă acest scenariu se întampla, guvernul britanic va avea de acoperit financiar multe goluri, în special subvențiile UE pentru agricultură și banii UE care se duc în cercetare. E ușor de văzut că va urma o perioadă de austeritate, cu creșteri mari de taxe și taieri substanțiale de buget. Însă dincolo de aspectele economice, Marea Britanie poate deveni un loc greu de trăit ca și atmosferă. Acest referendum din păcate a trezit un monstru care deja e greu de controlat: xenofobia și intoleranța tind spre cote maxime. Multe prietenii s-au terminat în aceasta campanie, mulți oameni sunt dezamăgiți și furioși iar diviziunile sunt mai mari ca oricând. E un moment foarte trist și periculos și va fi nevoie de multă răbdare, întelepciune și talent politic ca să vindeci tot ce a fost stricat în aceasta campanie.

Citește și:  BREXIT. Trei studente britanice au povestit, pentru Rl, cum văd referendumul

Simți că referendumul de azi este unul îndreptat și împotriva imigranților, a dreptului la libera circulație, a egalității între cetățenii Europei? E un referendum ostil față de persoanele venite și stabilite în Marea Britanie în ultimii ani?

Englezii văd doar valul de imigranți însă nu înțeleg și binele care vine odată cu imigrația. Ei se văd doar invadați, victime în propria casă. Sunt mulți care văd lucrurile astfel și, sunt, să spunem, rezervați. Însă e la fel de adevarat că mulți englezi, în special cei care au călătorit sau fac afaceri în UE, sunt toleranți și preferă să accepte și să lucreze cu imigranții. Însă da, e adevărat că e mult mai ușor să dai vina pe un imigrant pentru problemele pe care tu nu vrei să ți le rezolvi în propria casă. Referendumul de azi are mai multe cauze. Cea mai importantă cauză e lupta pentru putere în interiorul Partidului Conservator. Vezi cine conduce tabara Leave: foști și actuali ministri (unii dintre ei imigranți de generația a doua) gen Priti Patel, Iain Duncan Smith și Michael Gove, care n-au performat prea strălucit și care nu pot îndrăzni vreodată să acceadă la cea mai înaltă poziție, cea de Prim Ministru. În spatele lor se află foști lideri eșuați ai partidului, precum Michael Howard și Iain Duncan Smith, și aripa puternic euro-sceptică, reprezentată de parlamentari ca John Redwood, care nu au vrut de la bun început în UE și nici nu au reușit să se consoleze vreodată după ce Marea Britanie a devenit membru. O altă cauză importantă e faptul că subiecte ca UE și imigrația nu au fost niciodată explicate și dezbatute deschis, ba dimpotrivă, evitate sau doar văzute ca pe un rău pe care-l tolerezi fiindcă ceva bun totuși vine de acolo. Văd acest lucru întâmplându-se și în Romania de altfel. Politicienii au alte priorități decât explicarea unor lucruri fundamentale, care pot face diferența între o țară moderna și civilizată și una de mâna a treia. O a treia cauză importantă este rolul mass-media. În special ziare precum Daily Mail, The Sun și The Times duc de ani buni o campanie de spălare pe creier în privința UE și a imigranților. Imigrantul este sursa tuturor problemelor din țara asta: din cauza imigrantului, britanicii nu au acces la îngrijire medicală, din cauza imigrantului, britanicii nu-și mai pot cumpăra case, imigranții sunt violatori și criminali etc. În spatele acestor mass-media se află, bineînțeles, interesele unor proprietari de media gen Rupert Murdoch. Din păcate, în Marea Britanie, ca și în Romania, mass media nu mai este câinele de pază al democrației, ci un instrument care toacă încet dar sigur mai toate valorile pe care se fundamentează o societate deschisă, în special toleranța și înțelegerea.

Cum crezi că s-a ajuns la acest vot ce pare a fi un moment crucial nu doar pentru  Marea Britanie dar și pentru viitorul UE?

Acest referendum este rezultatul luptei între doua facțiuni care, posibil, va scinda definitiv Partidul Conservator: o facțiune retrogradă, care privește spre trecut și care iresponsabil a împins lucrurile în punctul în care ne aflăm azi, încurajat de ascensiunea partidului naționalist, UKIP. Pe de altă parte, David Cameron și orientarea pro-europeană. Tabăra Leave a profitat din plin de lipsa de înțelegere a noțiunii de UE și imigrație ca să scoată la lumină cele mai adânci sentimente naționaliste și să împingă votul popular spre o direcție care nu doar că va răni profund economia și societatea acestei țări ci, foarte probabil, va duce la distrugerea a ceea ce azi numim Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Prim-Ministrul scoțian, Nicola Strugeon, deja a anunțat că în eventualitatea în care Marea Bitanie părăsește UE, Scoția, care e puternic pro-EU, va avea al doilea referendum pentru independență și a dat deja instrucțiuni administrației publice să înceapă procedurile în acest sens. Pacea în Irlanda de Nord depinde foarte tare de integralitatea acestei țări, plus că o graniță între Irlanda si UK va fi necesară dacă tabăra Leave câștigă. Așadar viitorul nu suna bine.

UE nu e nici pe departe numai lapte si miere si necesita reforme, fara indoiala. Insa dincolo de toate aceste aspecte, referendumul de azi arata cat de departe pot merge lucrurile cand politicieni fara scrupule pun binele propriu dincolo de binele celui guvernat si se joaca iresponsabil cu nationalismul si xenofobia in timp ce beneficiaza de sustinerea unei mass media care demult a incetat sa mai fie o solutie, ci a devenit o mare problema pentru o societate care se vrea democratica.

 

 

Cele mai citite

Președintele Camerei Deputaților: Avem în vedere o reducere de peste 200 de posturi

Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, a precizat joi, la Antena 3 CNN, câți angajați ai instituției vor fi concediați și cum vor fi aleși...

MADR găzduiește târgul care aduce tradiția în farfurie

Sărbătoarea culinară din inima Capitalei începe astăzi și se încheie sâmbătă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează, în perioada 23-25 ​​ianuarie 2025, un târg dedicat...

Românii, campioni la prețuri mari, dar codași la salarii

În timp ce salariul mediu în România este de aproximativ 1.050 de euro, în Italia ajunge la 3.600 de euro, iar în Germania la...
Ultima oră
Pe aceeași temă