30.9 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialBotosanenii fug mancand pamantul din judetul baronului Constantin Contac

Botosanenii fug mancand pamantul din judetul baronului Constantin Contac

Situatia economica dezastruoasa a celui mai nordic judet al tarii, Botosaniul, a determinat mii de oameni sa ia calea strainatatii in cautarea unui trai mai bun. Acestora li se adauga, mai nou, somerii cu studii superioare, care aleg sa paraseasca Botosaniul pentru a-si gasi o slujba in alte judete ale tarii.

Botosanenii care nu reusesc sa-si gaseasca in Occident un loc de munca potrivit nevoilor lor incearca sa depaseasca "handicapul" studiilor superioare absolvite – dar fara bani in buzunar – parasind locul natal pentru a se indrepta spre judete in care economia functioneaza. Desi au studii superioare si ar putea lucra pe salarii multumitoare, multi dintre somerii cu studii superioare aflati in baza de date a Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Botosani nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca la o societate botosaneana. "Cererea nu corespunde cu oferta. Sunt multi care au studii superioare, dar nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca pentru ca oferta nu corespunde cu pregatirea lor. Noi avem foarte multe locuri vacante pe confectii si constructii", ne-a spus Brandusa Anton, seful Serviciului Programe de Ocupare, Analiza, Statistica si Relatia cu Angajatorii din cadrul AJOFM Botosani.

Daca anul trecut in aceasta situatie se aflau sapte persoane care si-au schimbat domiciliul pentru un loc de munca mai bine platit, anul acesta sunt cel putin zece botosaneni care au optat pentru alte judete ale tarii. La finele lunii aprilie in baza de date a agentiei figurau 85 de someri cu studii superioare.
Majoritatea somerilor cu studii superioare care figureaza in prezent in baza de date a agentiei sunt din municipiul resedinta de judet si numai 16 din mediul rural. Cei mai multi sunt de profesie ingineri, cadre didactice, inspectori pe diferite specialitati si chiar medici.

 

In prezent, la nivelul judetului Botosani peste 11.000 de prescolari si elevi au cel putin un parinte sau ambii plecati in strainatate. si aceasta in conditiile in care in total la nivelul judetului sunt 82.000 de elevi. Nu este exclus ca datele sa fi suportat modificari substantiale in conditiile in care zilnic zeci de botosaneni iau calea strainatatii. Dovada o reprezinta firmele de transport extern care sunt asaltate de clienti.

Cele mai citite

Pledoaria lui Petre Mihai Băcanu pentru curaj

Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române, ora 12:00, Petre Mihai Băcanu va răspunde cititorilor săi dacă a meritat să facă pușcărie pentru un popor...

Construcție filosofică

O condiție a vieții izbutite este cunoașterea realității în care se trăiește. Împărtășesc opinia că, printre formele spiritului, filosofiei îi revine să asigure reflecția...

Rusia – Ucraina, ziua 854: Zelenski, inspecție în DonețK

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers astăzi la Pokrovsk, oraş situat aproape de o zonă dificilă a frontului în regiunea estică Doneţk, pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă