14.8 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialBookfest, vandut bine

Bookfest, vandut bine

» In timp ce editurile spun ca editia din acest an a fost mai buna decat cea de anul trecut, oamenii de litere prezenti spun ca acest targ a fost mai saracacios, cu vizibil mai putini vizitatori si lume mai putin animata.

» Cartile de succes ale acestei editii includ titluri politice (Adam Michnik si  dialogurile Luciei Hossu Longin cu generalul Pacepa), mondenitati ("Jurnalul" Oanei Pellea), fictiune (Salman Rushdie) si psihologie practica (Paul Ekman, "De ce mint copiii").

"Anul trecut au fost trei pavilioane; anul acesta, doar doua au fost ocupate", sustine eseistul si traducatorul Ciprian siulea. "Daca vineri ma asteptam sa fie putina lume, intrucat de obicei targul se anima in weekend, am ramas surprins sa vad atat de putini oameni sambata; iar cei care venisera nu se inghesuiau sa cumpere carti. S-a strans ceva lume doar la evenimentele cu staif – Adam Michnik sau lansarile cu vedete de la Humanitas –, insa vorbim de edituri care si-au fidelizat un public. De asemenea, am remarcat ca nu au mai fost prezente edituri mici, din provincie, gen Aula din Brasov." Poetul Dan Sociu observa si el aerul "saracacios" al targului si numarul neasteptat de mic de oameni prezenti, "in pofida faptului ca intrarea a fost gratuita". La nivel de servicii, Ciprian siulea observa ca 3,5 lei pentru un mic e excesiv.

 

Daca in anii trecuti oamenii cumparau carti cu sacosele, profitand de ofertele si pachetele puse la bataie de edituri, anul acesta nu prea s-au vazut obisnuitii cumparatori de "carte la metru", febra consumista a kilogramelor de hartie tiparita nefacandu-se remarcata. Oamenii rasfoiau volume, dar se opreau la un titlu sau, eventual, la unul dintre pachetele promotionale.

"Jurnalul" Oanei Pellea, cea mai vanduta carte de la "Humanitas"
Editurile sustin insa ca criza nu s-a facut simtita anul acesta. Alina Dolea, PR la "Curtea Veche", spune ca "din ce s-a centralizat pana acum, vanzarile sunt la fel sau chiar mai bune decat anul trecut. In contextul actualei crize economice, am vrut sa vedem unde a intervenit problema in circuitul cartii. Or, din acest targ ne-am dat seama ca nu cititorii sunt problema, ci librariile. Cand exista intalnire directa cu cititorul, vanzarile merg bine". PR-ul nu a avansat o cifra a vanzarilor, pentru ca acestea nu au fost centralizate: "Anul acesta nu am avut un titlu-locomotiva. Au mers bine pachetele promotionale, volumele lui Jamie Oliver (200 lei, reduse cu 150 lei), ale lui Orhan Pamuk sau titlurile de la sectiunea pentru copii (reducere cu 30%)". In ce priveste lansarile de carte romaneasca, colectia de articole ale ministrului Theodor Baconski, dar si cea de politica externa a lui Adrian Cioroianu au mers bine.

 

Nici Grupul Editorial Humanitas nu s-a confruntat cu o scadere a vanzarilor: "Nu s-a simtit criza; cartile s-au cumparat ca de obicei", spune Oana Busuioc, PR Humanitas Fiction, care ezita insa sa faca o comparatie cu precedenta editie, nefiind inca centralizate cifrele. La Humanitas General, cartile cele mai vandute, pana sambata inclusiv, au fost "Jurnal" de Oana Pellea (750 de exemplare), "Fata in fata cu generalul Pacepa" (Lucia Hossu Longin; 527 de exemplare) si – surpriza – cartea de nonfiction a Ioanei Parvulescu, "Intoarcere in secolul 21" (200 de exemplare). La Oana Pellea, coada celor care asteptau pentru a lua un autograf atinsese, la un moment dat, 10 metri.

Polirom: "Vanzarile par a le depasi pe cele de la Bookfest 2008"
Oana Boca, director de imagine la Polirom, spune si ea ca aceasta editie a fost mai buna comparativ cu cea trecuta: "Cele doua targuri de carte organizate anual in Bucuresti au un public al lor, ne asteptam ca iubitorii de carte sa nu lipseasca nici de la Bookfest 2009. Singura emotie pe care o aveam era legata de mutarea acestei editii cu trei saptamani mai inspre vara fata de perioada cand era, de obicei, programat Bookfest-ul (sfarsit de mai-inceput de iunie). Realitatea a dovedit insa ca emotiile au fost neintemeiate". Ea argumenteaza cu cifrele vanzarilor: "Din evaluarile aproximative realizate pana duminica la pranz, vanzarile par a le depasi pe cele de la Bookfest 2008. O situatie finala insa vom oferi in zilele imediat urmatoare, dupa ce vom fi realizat inventarul vanzarilor".

Pana atunci insa, directorul de imagine a avansat varfurile fiecarei sectiuni: astfel, cel mai vandut autor din zona nonfiction este Adam Michnik, cu "Marturisirile unui disident convertit", cea mai vanduta carte de traduceri – Salman Rushdie, cu "Seducatoarea din Florenta", cel mai vandut scriitor roman – Varujan Vosganian, cu "Cartea soaptelor".

La Cartea Romaneasca, vanzari bune au avut "Proorocii Ierusalimului", de Radu Aldulescu, "Viata unui sef de departament povestita de fiul sau Supermen", de tanarul serban Anghene. La capitolul evenimente s-a bucurat de succes lansarea lui Michnik, in prezenta autorului, cartea lui Eugen Istodor "Dictionarul ideilor fixe" si "Capitalismul incotro?", volumul de economie a crizei scris de Daniel Daianu. Cea mai de succes promotie s-a dovedit a fi "Carti la 9,99 lei", care s-a epuizat inainte de terminarea targului. Editura Trei nu se bazeaza pe lansari la targ (nu a avut nici una anul acesta), insa a crescut cu 30% in vanzari, spune Roxana Boboc, PR-ul editurii. Cel mai bine s-au vandut, pe literatura, "Profesoara de abstinenta", de Tom Perrota, si "Yakuza Moon", o carte de confesiuni venita de la fiica unui sef yakuza japonez. La fel de bine s-au vandut "Semnele trupului" (volum despre limbajul gestual) si "De ce mint copiii" de Paul Ekman.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă