5.4 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSpecialFostul consilier al lui Băsescu, Bogdan Drăgoi, vrea un loc în conducerea...

Fostul consilier al lui Băsescu, Bogdan Drăgoi, vrea un loc în conducerea SIF Banat-Crişana

Fostul consilier prezidenţial, Bogdan Drăgoi, şi-a depus candidatura pentru unul dintre posturile rămase libere în Consiliul de Administrație al SIF Banat-Crişana (SIF1), informează Mediafax.

Decizia luată de fostul consilier prezidenţial survine ca urmare a celor două demisii şi retragerea avizelor date de ASF lui Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis, în contextul unei anchete DIICOT.

Pentru un post în CA al SIF Banat-Crişana şi-au anunţat marţi candidaturile şi avocatul Octavian Avrămoiu, fostul şef de cabinet al lui Drăgoi în perioada în care acesta a fost ministru, economista Daniela Arieta Săbău, directoarea sucursalei din Cluj a SIF Banat-Crişana,Mariana Cornelia Costinaş, consultantul independent şi membru în CA la mai multe societăţi, Dan Weiler, preşedintele CA al SSIF Broker Cluj-Napoca,Mihai Buliga, conferenţiarul Universităţii Aurel Vlaicu din Arad, Adrian Henorel Niţu, preşedintele CA al Vrancart Adjud (VNC),Ionel Ciucioi, precum şi Adrian Mitroi – lector la ASE.

Adrian Henorel Niţu, Ionel Ciucioi şi Adrian Mitroi au fost propuşi de Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, iar ceilalţi candidează la propunerea acţionarilor.

În perioada mai 2012 – decembrie 2014, Drăgoi a ocupat postul de consilier al preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, Drăgoi, în vârstă de 34 ani, a fost ministru al Finanţelor în Cabinetul Ungureanu, în intervalul februarie – mai 2012.

Fostul consilier prezidenţial a lucrat în 2002-2004 ca analist de afaceri la Inquam Ltd UK, unde s-a ocupat de preluarea Dolphin Telecom UK, de negocieri cu Bear Stearns şi Lehman Brothers pentru crearea unui fond de investiţii în telecom, în valoare de un miliard de euro, precum şi de strângerea a 100 de milioane de euro de pe pieţele financiare română şi americană pentru finanţarea extinderii reţelei Telemobil SA ZAPP. În perioada 2004-2006 a fost acţionar şi vicepreşedinte la Focus Sat, prima televiziune digitală din România, pe care a înfiinţat-o împreună cu un grup de prieteni tineri, el ocupându-se şi de vânzarea firmei către UPC România.

În 2006 a intrat în administraţia publică, fiind timp de şase luni consilier la Ministerul Integrării Europene condus de Anca Boagiu. Din septembrie 2006 până în noiembrie 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, cu atribuţii principale în coordonarea Departamentului de Trezorerie şi Datorie Publică, responsabil cu strategia datoriei publice şi emiterea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe pieţele de capital. A plecat de la Ministerul Finanţelor Publice după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu a îndepărtat PD de la guvernare.

Din ianuarie 2009 a revenit, până în februarie 2012, ca secretar de stat în Ministerul Finanţelor, unde a coordonat din nou Trezoreria şi emiterea de obligaţiuni, însă a fost numit şi în consiliile de administraţie ale CEC, Băncii Europene de Investiţii, Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, precum şi ca preşedinte al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Eximbank.

Pentru cele patru posturi disponibile în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana şi-au depus anterior candidaturile şi Grigore Chiş – directorul general al SSIF Broker Cluj-Napoca, Augustin Dănilă – fost director de dezvoltare şi în prezent broker la SSIF Broker Cluj-Napoca, Dobrescu Cătălin – directorul de tranzacţionare al SIF Banat-Crişana, Dumitru Laviniu Beze – preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Ca­pital, precum şi Mircea Oancea – director general al Fondului de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private şi fost preşedinte şi director general adjunct în cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Numărul persoanelor care doresc să ocupe unul dintre cele patru posturi a urcat la 14 marţi, ultima zi pentru depunerea candidaturilor.

SIF Banat-Crişana a anunţat, în luna ianuarie, că a convocat pe 2 martie AGA pentru alegerea a patru administratori şi completarea Consiliului de Administraţie, în componenţa căruia se mai regăsesc la acest moment trei membri. Titlurile SIF Banat-Crişana au deschis în urcare cu 0,3%.

Din Consiliul de al Administraţie al SIF1 fac parte în prezent Ştefan Dumitru – vicepreşedinte şi administrator neexecutiv, Ion Stancu – administrator neexecutiv şi membru al Comitetului de audit, precum şi Valentin Chiser – administrator neexecutiv şi membru al Comitetului de audit.

ASF a retras în decembrie avizul de administrator al SIF Banat-Crişana acordat lui Dragoş Bîllteanu, care a pierdut astfel posturile de director general, preşedinte şi membru al CA, şi a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis pentru un post în CA, în contextul unei anchete derulate de DIICOT.

Decizia ASF a impus SIF Banat-Crişana obligaţia să convoace în termen de 30 de zile adunarea acţionarilor şi să includă pe ordinea de zi un punct referitor la numirea unor noi administratori, pentru completarea Consiliului de Administraţie.

DIICOT a anunţat, în prima parte a lunii decembrie, că desfăşoară o anchetă privind delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi manipularea pieţei de capital. Procurorii DIICOT au făcut luni 31 de percheziţii şi au audiat 25 de pesoane, din care cinci au fost reţinute.

Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis au fost arestaţi preventiv. De asemenea, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar a altor trei persoane care fuseseră reţinute în acest dosar – Adrian Victor Prodan şi avocatul Nicolae Mergeani, membri în Consiliul Reprezentanților Acționarilor SIF Muntenia, şi Stere Gardan, broker la Swiss Capital.

SIF Banat-Crişana controlează pachetul majoritar de acţiuni la SAI Muntenia, societatea care administrează SIF Muntenia.

Din Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana au demisionat la începutul lunii decembrie alţi doi membri, Adrian Petreanu şi cetăţeanul libanez Ali H. Lakis, fiul lui Najib El Lakis.

Cele mai citite

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...
Ultima oră
Pe aceeași temă