18 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialBoboteaza, sărbătoarea caselor

Boboteaza, sărbătoarea caselor

Multe dintre locuinţele românilor au fost deja sfinţite, un obicei de Bobotează care este marcat cum se cuvine în special la ţară.

Boboteaza, alături de Sfântul Ioan, anunţă oficial sfârşitul sărbătorilor de iarnă. După un Crăciun îmbelşugat şi un Revelion plin de distracţie, ziua de Bobotează reprezintă pentru români momentul în care casele în care tocmai au petrecut sunt stropite cu aghiasmă mare pentru a fi ferite de probleme tot anul.

Deşi sfinţirea acestora ar trebui făcută, conform tradiţiei creştine, în ajunul Bobotezei, numărul mare de locuinţe a făcut ca preoţii să înceapă acest ritual încă din ultimele zile ale lunii decembrie, cum se practică în Cluj-Napoca sau în alte mari oraşe.

Spre deosebire de zonele urbane, acolo unde există destule familii care refuză să le fie sfinţite casele, la ţară nici nu se pune problema de aşa ceva. Tradiţia este păstrată şi în satul Lunca, din judeţul Mureş, acolo unde preotul este aşteptat întotdeauna cu bucurie, iar casa este pregătită şi ea de marea sărbătoare. Încă din seara zilei de 1 ianuarie, încăperile au început să fie puse la punct pentru marele eveniment de a doua zi. Astfel, de la primele ore ale zilei de 2 ianuarie, preotul a pornit din casă în casă pentru a-i binecuvânta pe oameni şi pentru a le sfinţi locuinţele.

Obiceiuri de Bobotează

„Niciodată nu există la noi să nu-l primim pe preot. Doar dacă suntem plecaţi din sat, dar nu se pune problema să-l refuzăm. Suntem bucuroşi că vine, ne pregătim de fiecare dată cum se cuvine, îl aşteptăm cu cozonaci, prăjitură, un pahar de vin, pentru că este un obicei foarte important acesta de a sfinţi casa. Nici nu am auzit pe cineva aici în sat să-l refuze pe domnu’ părinte, este un motiv de bucurie pentru noi şi ne va merge bine tot anul în această casă dacă ea este sfinţită”, a spus Emilia Moldovan, una dintre localnicele pentru care acest obicei reprezintă cel mai important moment al începutului de an. Preotul păşeşte în locuinţele oamenilor cu cântarea “În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat”, după care preotul din Lunca sfinţeşte încăperile din casă cu busuioc muiat în apa sfinţită în timp ce rosteşte cuvintele “Sfinţesc, Doamne, casa aceasta, în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin”. La final, membrii respectivei familii sărută crucea în timp ce preotul îi sfinţeşte şi pe ei cu busuioc şi apă sfinţită.

Ziua de Bobotează sau botezul Mântuitorului Isus Christos este sărbătorită în fiecare an de către Biserica Greco-Catolică şi de cea Ortodoxă în data de 6 ianuarie. În această zi, preoţii sfinţesc apele, după care aruncă crucea în diferite râuri, iar cei mai curajoşi creştini de pe margine se aruncă după ea pentru a o aduce înapoi. Astfel, se zice că cel care prinde crucea va avea un an bun, fără necazuri. De asemenea, unul dintre obiceiurile mult practicate în România este cel prin care fetele îşi pun busuioc sub pernă în noaptea de Ajun, iar băiatul pe care îl vor visa în timpul somnului va fi cel cu care se vor şi mărita.  Text Box:

Binecuvântarea izvoarelor

În multe zone ale Transilvaniei, preoţii binecuvântează şi izvoarele ori fântânile, în care toarnă apă sfinţită. Aceasta are rolul de a purifica acele fântâni ori izvoare. De asemenea, există şi obiceiul de a binecuvânta apele, indiferent că este vorba de lacuri ori de râuri. O tradiţie pierdută este binecuvântarea apelor Someşului Mic din Cluj. Aceasta era oficiată în fiecare an de către episcopul unit Iuliu Hossu.

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Burduja își face campanie pe motocicletă. “Este adevăratul candidat al dreptei”, susține Ciucă

Sebastian Burduja, candidatul PNL la funcția de primar general al Capitalei, apare în câteva fotografii în postură de motociclist, aceste imagini fiind postate chiar...
Ultima oră
Pe aceeași temă