17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialBiserica din Rapciuni, cap de lista la restaurari

Biserica din Rapciuni, cap de lista la restaurari

Trecand pe langa Muzeul Satului, se poate observa o constructie supla din lemn boltindu-se deasupra unei biserici. Este schela ridicata deasupra Bisericii din Rapciuni, jud. Neamt, care in curand va intra intr-un proces de restaurare. Restaurarile si amenajarile de la Muzeul Satului se desfasoara dupa un plan bine stabilit, fiecare dintre cele 364 de monumente originale, gazduite aici, avand in prezent o "fisa medicala", de fapt o fisa de evaluare, intocmita de specialisti. Iar in capul acestei liste, monumentul care are cea mai urgenta nevoie de consolidare si restaurare este Biserica din Rapciuni.
Datand din 1773, Biserica din Rapciuni este un monument de arhitectura populara de valoare inestimabila, un astfel de exemplar nemaiexistand nicaieri, pe teren. Adusa la Muzeul Satului cu prilejul amenajarii lacului de acumulare de la Bicaz, biserica este construita din barne cioplite pe patru fete, incheiate la colturi in coada de randunica. Acoperisul este din sindrila, are un pridvor, frumos, iar in interior sunt picturi realizate de mesteri locali, din familia Zugravescu. Restaurarea va include consolidarea fundatiei, afectata de lucrarile de subzidire, la care a fost supusa, dar si refacerea picturilor. Lucrarile de consolidare vor fi efectuate de echipa de mesteri "Taina lemnului", specializati in meserii traditionale. Fiecare barna care va necesita interventii va fi refacuta din acelasi material ca cea originala, va fi taiata cu barda si se va fixa cu piroane din lemn de tisa.
Alte obiective care vor fi restaurate la Muzeul Satului sunt bordeiele din judetul Dolj, Casa de la Campul lui Neag, ambele din sec. al XlX-lea, dar si mecanismele morilor si valtorilor de pe malul lacului.

Promenada de pe malul lacului

"Amenajarea malului lacului a constituit o prioritate pentru noi", spune dna Paula Popoiu, directoarea muzeului, care si-a inceput mandatul de manager in 2005. Toate casele situate in aceasta zona erau in pericol de alunecare, din cauza lipsei unor canale de drenaj a apelor de ploaie, care acum au fost construite. Mai mult, in prezent, pe malul lacului s-a construit chiar o alee de plimbare, spre care se poate cobori, prin locuri pietruite, ca pe niste mici stradute. "Asa ar trebui sa-si inceapa mandatul si primarii capitalei, prin reapararea drumurilor", sugereaza dna directoare Popoiu.

5000 de vizitatori intr-o zi

La Muzeul Satului s-au inregistrat si 5000 de vizitatori intr-o singura zi. Este drept ca era in timpul Targului de vara, dar, pe an, se inregistreza cam 300.000 de vizitatori, turistii straini fiind nelipsiti.
Lucrand metodic, dupa proiecte concrete, pe baza carora reuseste sa atraga finantari de la MCC, dna director Rodica Popoiu urmeaza sa faca, in zona noua a muzeului, o alee a minoritatilor, cu doua case sasesti, una ungureasca, una evreiasca si una ucraineana, pe care deja conteaza. Iar pentru sporirea atractivitatii, spera sa deschida si cateva obiective comerciale, traditionale, ca la muzeele in aer liber din strainatate. Un inceput a fost facut deja cu Hanul "La Bariera", care provine din Valenii de Munte (sec. XIX) si unde pot fi comercializate produse alimentare traditionale.

"Roata vietii", un pericol de incendiu

Desi in jurul Muzeului Satului exista o zona protejata (de 100 m de la ultima cladire din perimetrul muzeal), in parcul de distractii din Herastrau, primaria a dat aprobare de functionare unei "Roti a vietii", care reprezinta un real pericol de incendiu. "Nimeni nu poate garanta ca unul dintre cei care se suie in roata nu ar comite imprudenta de a arunca o tigare aprinsa, care ar ajunge, destul de usor pe un acoperis din paie sau stufaris. Aceste materiale sunt extrem de usor inflamabile", spune dna Paula Popoiu, care a facut o multime de demersuri pentru mutarea "Rotii" in alt loc, dar pana acum, fara nici o urmare.

Cele mai citite

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

România, țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a patra lună consecutiv

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă